NRK: DNB brukte flere år på å stenge omstridte kontoer

Norges største bank skal i allerede 2015 ha etterspurt hvem som sto bak kontoene som knyttes til hvitvaskingsskandalen på Island. Først tre år senere ble kontoene stengt.

DNB-sjef Kjerstin Braathen.

Terje Pedersen
Publisert:,

Ifølge NRK skal DNB har brukt flere år på å stenge omstridte kontoer knyttet til hvitvaskingsskandalen som det islandske fiskerikonsernet Samerherji er involvert i.

DNB gjennomførte en kundeoppdatering av selskapet Cape Cod i 2015, men fikk ikke vite hvem eieren var. Ifølge hvitvaskingsloven skal de reelle rettighetshaverne til kontoen oppgis.

I 2017 spurte DNB igjen hvem eieren var, og da kom det frem at Cape Cod utgjorde høy risiko.

Først året etter ble kontoene stengt, etter at DNB gjennomførte en etterforskning av selskapet i kjølvannet av at en transaksjon ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

Kundeforholdet mellom DNB og Cape Cod skal ha startet i 2011, mens morselskapet JPC Shipmanagement opprettet sine kontoer i den norske storbanken først i 2013.

Kringkasteren sitter på dokumenter som viser at DNB lot kundeforholdene fortsette som om de manglet sentral informasjon om selskapene.

Det var 13. november en lekkasje på 30.000 dokumenter til Wikileaks, førte til en avsløring i flere medier om hvordan den islandske fiskerigiganten Samherji angivelig skal ha bestukket offentlige tjenestemenn i Namibia for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Samtidig skal selskapet ha brukt DNB til å sende bestikkelsene gjennom skatteparadis. Informasjonssjef Even Westerveld i DNB har uttalt til E24 at banken «selvsagt undersøker påstandene».