Røkke satser på sol: Aker kjøper Ulltveit-Moes Rec-aksjer

Jens Ulltveit-Moe kaster kortene og selger hele sin andel på 22,95 prosent i Rec Silicon. Kjøperen er Kjell Inge Røkkes Aker som legger 85 millioner kroner på bordet for å gjøre en entré i solbransjen.

SELGER OG KJØPER: Jens Ulltveit-Moe (t.v.) har kastet kortene i Rec Silicon etter årevis med kursfall. Kjell Inge Røkkes Aker er kjøper.
Publisert:

Etter at det mandag ettermiddag ble kjent at investor Jens Ulltveit-Moe la ut alle sine aksjer i solenergiselskapet Rec Silicon for salg, ble det tirsdag morgen annonsert at aksjene var solgt.

Meglerhusene Arctic og Pareto Securities hadde egentlig funnet nok kjøpere som var villige til å betale mellom 1,0 og 1,30 kroner per stykk for alle de 64,2 millioner aksjene til Ulltveit-Moe, men slik endte det ikke.

Det var nemlig en annen kjøper som var villig til å betale 1,325 kroner per aksje, hvis kjøperen fikk kjøpe alle aksjene som var til salgs.

Kort tid etter ble det flagget at den kjøperen er Kjell Inge Røkkes Aker, som altså legger 85 millioner kroner på bordet for å sikre seg aksjene.

Etter det E24 forstår snudde Aker seg raskt rundt på mandag da de ble klar over muligheten til å kjøpe Rec-aksjene.

Dette er ikke første gangen Aker og Kjell Inge Røkke har satt penger på investeringer med usikkert utfall. Aker forsøkte å få en posisjon i Norske Skog da det tradisjonsrike selskapet sto midt i en gjeldskrise, men det endte med at fondet Oceanwood overtok Norske Skog alene.

Aker satte også penger i offshore og supply, gjennom investeringen i Solstad Offshore. Her var Aker sentral i å få slått Solstad sammen med Rem Offshore og John Fredriksens Deep Sea Supply. Noen opptur har det så langt ikke blitt i det sammenslåtte Solstad, og selskapet sliter tungt med den enorme milliardgjelden på nærmere 30 milliarder kroner.

Aker betaler 1,325 kroner per Rec-aksje eller nesten 38 prosent under mandagens sluttkurs. For Ulltveit-Moe betyr det at han fikk solgt aksjene sine for 51,6 millioner under sluttkursen mandag.

– Det dukket opp en interessant mulighet og den grep vi, sier Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker, til E24 om hvorfor industrikonglomeratet nå kjøper solaksjene.

Les på E24+

Børskommentar: Aker har nok større ambisjoner enn en kjapp kursgevinst med Rec Silicon

Flere Aker-selskaper satser fornybar

– Hva skal Aker med aksjene i Rec?

– Det er for tidlig å si, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

Det er ikke første gangen at Aker i sin 180-årige historie har vært innom fornybar, for det «gamle» Kværner var i sin tid sentral i oppbyggingen av den norske vannkraften gjennom produksjon av turbiner og annet utstyr.

Aker er i dag tungt investert i olje- og gassvirksomhet gjennom eierandelene sine i oljeselskapene Aker BP og Aker Energy, samt leverandørbedriftene Aker Solutions og Kværner, og skipseierselskapet Ocean Yield.

Flere av Aker-selskapene har samtidig begynt en stor satsing på fornybar, og dette gjelder særlig Kværner og Aker Solutions som begge satser innenfor havvind.

Kværner har for eksempel sikret seg en kontrakt for å levere betongsunderstell til Equinors flytende havvind-prosjekt Hywind Tampen i Nordsjøen, mens Aker Solutions både satser som leverandør og eier i prosjekter i California og Sør-Korea.

Nå har altså Aker også fått en fot inn fornybardøren gjennom aksjer i et solselskap.

– Det er Aker Capital som kjøper aksjene. Ser dere på dette som en finansiell eller industriell investering?

– Vi har sikret oss en viktig posisjon og blir største aksjonær i Rec Silicon. Så får vi se hva som skjer videre, sier Kigen.

I forbindelse med Akers kvartalspresentasjon i november omtalte E24 hvordan Aker nå pønsker på en fornybarstregi:

– Om Aker beveger seg inn i fornybarfeltet og havvind, enten som prosjektutvikler eller eier, er et spørsmål og en mulighet vi utforsker nå. Jeg vil ikke utelukke at det skjer, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen under kvartalspresentasjonen.

– Er det et taktskifte på gang?

– Nei, jeg vil ikke kalle det et taktskifte, men det er en helt naturlig utvikling, slik Aker gjennom 180 år hele tiden har utviklet ny industri basert på den gamle. Et eksempel er slik vi gikk fra skipsbygging til olje og gass. Den teknologien og kompetansen Aker-systemet har utviklet gjennom 50 år i olje og gass vil være helt avgjørende i fremtiden, sa Eriksen til E24.

Les på E24+

Børskommentar: Når Ulltveit-Moe kaster kortene er det bare å gi opp. Eller?

Hardt rammet av handelskrigen

Rec Silicon eier to amerikanske fabrikker i henholdsvis Moses Lake, i delstaten Washington og i Butte, Montana. Her produserer selskapet polysilisium og silisiumsgasser til solcelleprodusenter og produsenter av halvledere (semi-conductors).

Selskapet har blitt hardt rammet av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Derfor har selskapet ble selskapet i mai i år tvunget til å stenge ned produksjonen på Moses Lake-anlegget, som leverer produkter til solcelleindustrien.

Produksjonen i Butte-Montana har vært rettet mot halvlederindustrien, men produksjonsproblemer ved anlegget har bidratt til at man også her har hatt utfordringer. Rec Silicon har gjort det klart at selskapet vurderer å selge anlegget i Butte.

Fordi Rec Silicons amerikanske fabrikk har blitt utestengt fra det kinesiske silisiummarkedet har selskapet både måttet skrive ned verdien av fabrikken og nedbemanne kraftig.

Konflikten mellom USA og Kina handler om at amerikanske myndigheter mener kinesiske myndigheter har subsidiert sin solindustri og sendt produkter til USA til langt under markedspris. Kina har kontret med begrensninger på amerikanske produkter.

Rec Silicon har havnet midt i skuddlinjen mellom de to stormaktene.

Hvordan selskapet skal komme seg ut av handelskrig-myren de står fast i er uklart.

Så langt i år har Rec levert et underskudd på 744,3 millioner kroner, basert på dollarkurs tirsdag morgen. Selskapets aksje har falt 84,58 prosent siden inngangen av 2018.

Jens Ulltveit-Moe vurderer å dumpe alle aksjene i Rec Silicon

Les også:

Les også

Jens Ulltveit-Moe tapte 572 millioner kroner i fjor

Publisert: