Norwegian kansellerer ikke flyene til Italia

En rekke flyselskap har gjort drastiske kutt i møte med coronaviruset og flere har kansellert flyginger til Italia - særlig Nord-Italia. Nå fraråder Utenriksdepartementet reiser til området, men Norwegian velger å fortsette å fly – inntil videre.

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian hadde allerede hendene fulle med å få tilbake lønnsomheten i Norwegian. Nå må han også håndtere corona-krisen som rammer hele bransjen. Arkivbilde.
Publisert:

Oppdatert: Sent fredag kveld varslet Norwegian at de likevel kansellerer avgangene mellom Oslo og Milano. Avgangene mellom Oslo og Roma fortsetter inntvil videre. Les mer her!

– Foreløpig går trafikken som normalt, men vi vurderer situasjonen løpende, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til E24 fredag kveld om selskapets flyginger til Nord-Italia.

Tirsdag opplyste Folkehelseinstituttet at de inntil videre råder nordmenn til å unngå reiser til Lombardia-regionen, hvor Milano ligger, grunnet utbruddet av coronaviruset.

Da sa Norwegian at «så lenge flyplassen er åpen og Utenriksdepartementet ikke har utstedt reiseråd, flyr vi som normalt».

Samme dag opplyste SAS at de stanser alle sine flyginger til Nord-Italia. Ryanair har tidligere sagt at de kutter opp til 25 prosent av sine avganger i Europa, hovedsakelig på italienske destinasjoner.

Fredag ettermiddag kom Utenriksdepartementet med et oppdatert reiseråd der man «fraråder reiser til regionene Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna og Veneto som ikke er strengt nødvendige». Milano er blant byene som ligger i Lombardia.

– Dere har tidligere sagt at dere følger UDs reiseråd, har dere bare ikke tatt beslutningen om å kansellere ennå?

– Vi har en kontrakt med våre kunder som betyr at vi skal fly dem til sine destinasjoner. Den avtalen har vi til hensikt å opprettholde så langt det er mulig, så lenge flyplasser er åpne og myndighetene ikke innfører innreiserestriksjoner, sier Sandaker-Nielsen og fortsetter:

– Men situasjonen endrer seg jo veldig raskt, så endringer kan komme.

Les også

Norwegian kaster årets overskuddsmål: – Det gir vel en idé om hva man kan vente

Tilbyr ombooking

Flyselskapet Norwegian har fredag sendt ut nye retningslinjer i kjølvannet av Covid-19-utbruddet (coronaviruset).

«I forbindelse med økningen av antall henvendelser angående COVID-19, tilbyr Norwegian nå gratis ombooking av billetter som har blitt kjøpt i perioden 6.–19. mars 2020», skriver selskapet i en uttalelse.

«Dette gjelder flyginger som finner sted i perioden 7. mars til 31. august 2020, bortsett fra innenriksflyginger i Norge, Sverige, Danmark og Finland, samt flyginger innenfor Norden», skriver selskapet videre.

Man kan ikke endre destinasjon på billetten, men bare datoen. I tillegg må man betale en eventuell prisdifferanse til den nye billetten.

«Vi tillater også gratis ombooking på eksisterende reiser kjøpt til og fra Italia», understreker selskapet.

Les også

Oslo Plaza har sendt ut permitteringsvarsel

Utbruddet av coronaviruset og tiltakene som iverksettes for å hindre spredning slår nå hardt inn i en rekke næringer, og dette gjelder særlig reiselivsnæringen.

Flyselskaper, hoteller, konferansesentre og andre aktører merker nå kanselleringer og kundefall. Senest fredag varslet Oslo Plaza at de må permittere ansatte.

I flyselskaper som Ryanair og SAS er det innført ansettelsesfrys, og både de, Lufthansa, Norwegian og andre selskaper leter nå desperat etter måter å kutte kostnader på for å bygge opp en forsvarsverk mot stormen som nå slår inn.

– Etterspørselen er preget av usikkerhet

Norwegian varslet torsdag, i sin trafikkrapport for februar måned, at selskapet ikke lenger kan stå inne for guidingen som tidligere har blitt gitt for resultatene i 2020. Dette har en rekke andre flyselskaper også varslet.

Da resultatprognosen kom 13. februar – før utbruddet hadde blitt så alvorlig – varslet Norwegian at de siktet mot et uspesifisert overskudd på bunnlinjen i 2020 (gitt at Boeings Max-fly kom tilbake i luften rundt september).

– Vi har per i dag solgt over to tredjedeler av de tilgjengelige setene i mars måned. Selv om etterspørselen akkurat nå naturlig nok er preget av usikkerhet opplever vi fremdeles at folk bestiller billetter, særlig for reiser i nær fremtid, sier Sandaker-Nielsen.

– Hvordan ser en «normal» mars måned ut for dere til sammenligning?

– Det er som en «normal» mars, sier Sandaker-Nielsen.

– Vi jobber nå med å justere ruteprogrammet for at det skal være så godt tilpasset etterspørselen som mulig. Endringer vil bli annonsert så snart de er klare, fortsetter han.

Aksjekursene til en rekke flyselskap har falt kraftig i det siste, inkludert Norwegians. Informasjonsdirektøren påpeker at det er mange som ønsker oppdatert informasjon som følge av kursutviklingen, markedsuroen og konsekvensene av coronaviruset.

– Norwegian vil gi informasjon om dette på ordinært vis via Oslo Børs og ber om forståelse for at dette er en situasjon som endrer seg fortløpende, sier Sandaker-Nielsen og viser for øvrig til selskapets resultatvarsel og trafikkrapport som ble sluppet torsdag.

Publisert: