Kronekjøp tyder på økt bruk av oljepenger: – Kan bli over 300 milliarder

Statens oljepengebruk kan stige til over 300 milliarder kroner i år, etter coronakrise, oljeprisfall, permitteringer og statlige redningspakker, tror analytikere. Norges Bank trapper opp de daglige kronekjøpene med 1,1 milliarder kroner.

 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hver dag selger Norges Bank utenlandsk valuta som staten har tjent på oljevirksomhet, og kjøper kroner som regjeringen skal bruke over statsbudsjettet.

Nå øker sentralbanken disse kronekjøpene, fordi staten mister oljeinntekter og samtidig øker pengebruken kraftig for å betale for store redningspakker til næringslivet og økte utbetalinger til de mange som er permittert.

– Det er finanspolitikken som må tråkke til nå, spørsmålet er hvor mye. En konsekvens av økt pengebruk er at Norges Bank må jekke opp sine daglige kronekjøp, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

Fra å ha kjøpt 500 millioner kroner per dag vil Norges Bank fra 18. mars kjøpe 1,6 milliarder kroner per dag, ifølge en melding. Fortsetter dette, vil banken hver måned kjøpe 48 milliarder kroner, fra et tidligere nivå på 15 milliarder kroner.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets
Les også

Etterlyser ytterligere lettelser fra bankene: – De gjør ikke sin del av dugnaden

– Det er utrolig mye. Det er på nivå med det meste de har gjort noensinne, i tiden før finanskrisen i 2008. Da var Norges Bank også på dette nivået, men da i form av kronesalg. Og det var fordi regjeringen sparte mye i fondet, sier Østnor.

Kan bruke over 300 milliarder

Dette betyr at regjeringens oljepengebruk vil måtte øke betydelig ut over det planlagte nivået på 244 milliarder kroner i 2020, ifølge analytikere i Nordea Markets og DNB Markets.

– Underskuddet kan øke mye. Det kan lett bli 300 milliarder, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen til E24.

– Jeg tror ikke det er det man er bekymret for. Kostnaden ved å ikke gjøre noe er mye større, hvis folk ikke har noen jobb å gå tilbake til etter permitteringsperioden deres er over. Det er bedre med drastiske grep nå, sier han.

Oljepengebruken har økt kraftig de siste årene, men har holdt seg under tre prosent av Oljefondets verdi. Noe av årsaken er at fondet har steget kraftig i takt med oppgang på børsene. Verdien har falt en del den siste tiden, men fondet er fortsatt verdt nær 10.000 milliarder kroner.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) åpnet denne uken for å bruke mer oljepenger.

– Poenget med handlingsregelen er at vi skal kunne bruke litt mer når det er behov for det, og så må vi holde igjen i gode tider, sa Sanner i forbindelse med budsjettkonferansen på Hurdalsjøen hotel.

Les også

Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

– Kan bruke seks prosent

Det er ikke noe som hindrer regjeringen i å doble forbruket av oljepenger, hvis det blir nødvendig, påpeker Bernhardsen. Over tid skal pengebruken begrenses til tre prosent av fondets verdi, men i nedturer kan regjeringen bruke mer. I 2009 brukte for eksempel regjeringen over de fire prosentene som da var grensen for pengebruk, for å motvirke finanskrisen.

– Regjeringen kan bruke seks prosent av Oljefondet. Det er ingenting i handlingsregelen som hindrer dem fra å gjøre det. Den skal gjelde over tid, og man har ligget litt under i noen år, sier Bernhardsen.

Også Østnor påpeker at treprosentregelen ikke er bindende i den situasjonen Norge er i nå.

– Handlingsregelen skal holde over tid. I gode tider skal man bruke mindre, og i utfordrende tider kan vi bruke litt mer. Oljepengebruken kan komme godt over 300 milliarder kroner i år, sier valutastrategen.

Les på E24+

En aksje som lukter comeback

Kan påvirke kronekursen

Norges Banks kronekjøp kan ha en viss innvirkning på kronekursen, siden det betyr at det finnes en stor kjøper av kroner i markedet. Det er imidlertid uvisst når denne effekten vil slå inn. I det siste har det vært elleville svingninger i kronekursen, og kronen har denne uken nådd bunnivåer på 11,65 kroner mot euro og 10,60 kroner mot dollar.

– Det er en betydelig økning i kjøpene. Isolert sett er dette positivt for kronen, sier Bernhardsen.

– Men det spørs om det er nok til å stagge sentimentet i kronen. Det er åpenbart positivt at kronekjøpene øker med mer enn 30 milliarder i måneden, men jeg tror oljeprisen og risikosentimentet i markedet vil veie tyngre, legger han til.

Børsene har stupt den siste tiden, og oljeprisen nådde onsdag 27 dollar fatet, som er nær bunnivået etter oljeprisfallet mellom 2014 og 2016. Faller oljeprisen videre, kan den falle til sitt laveste siden 2003. Dette rammer råvarevalutaer som den norske kronen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norges Bank
 3. Norsk krone

Flere artikler

 1. Norges Bank trapper ned kronekjøpene

 2. Norges Bank trapper opp kronekjøpene

 3. Budsjettet kan gi milliardkutt i Norges kronekjøp

 4. Betalt innhold

  Venter kronekjøp for rundt 400 milliarder neste år: – Støtter kronekursen

 5. Mener Olsen har grepet inn i kronen: – Veldig uvanlig