Raser mot norsk gruveselskap: - Lurt med kopp ris

Med en kopp ris skal urbefolkningen ha blitt lurt til å gi tommelen opp for Crew Gold Explorations gruveprosjekt på Filippinene.

  • FRANK LYNUM LARS MAGNE SUNNANÅ
Publisert:

Børsnoterte Crew

OSE

CRU

graver seg gjennom gravplasser og truer vannreservoarene i jakt etter nikkel, hevder urfolksleder Ramil Baldo i Mangyan-folket.

Urfolket holder til på de avsidesliggende filippinske Mindoro-øyene, der Crew vil utvikle nikkelproduksjon.

- De kalte folk ned fra fjellene til et møte. Der ble alle tilbudt en kopp med ris mot å sette sitt fingeravtrykk på avtalen, sier Baldo til Næringsliv24.

Baldo er nå i Oslo. Med støtte fra blant annet kompetansesenteret for urfolks rettigheter, Galdu, og Framtiden i våre hender, hevder han at urbefolkningen gikk med på virksomheten etter å ha blitt gitt falske løfter.

- Truer kulturgrunnlaget

Crew har vært blant de raskest stigende aksjene på Oslo Børs de siste årene. Mindoro-prosjektet på Filippinene har vært med på å løfte kursen til himmels.

Ifølge Baldo vil Crews gruveplaner ødelegge natur- og kulturgrunnlaget for urbefolkningen i området. Selskapet graver seg ned gjennom gravplasser og truer viktige vannreservoarer med sine planer, hevder han.

Baldo sier folket hans frykter at de kan bli forvist fra sitt eget område, dersom gruvedriften starter i full skala.

Lokale myndigheter på Mindoro er i mot gruveprosjektet, som likevel har sterk støtte fra sentrale myndigheter og presidentkontoret i Manila.

- Hentet inn pastor

Avtalen mellom det norske gruveselskapet og Mangyan-folket ble inngått i 1999. Kontrakten, som Næringsliv24 har en kopi av, er full av tommelavtrykk fra representanter for urbefolkningen.

Gruveselskapet Mindex (nå er en del av børsnoterte Crew Gold Corporation), hadde hentet inn en lokal pastor for å forklare hva avtalen gikk ut på, sier Baldo.

Lokalbefolkningen trodde, ifølge Baldo, at de bare ga sin støtte til at det ble tatt prøver av grunnen. Befolkningen ble forsikret om at viktige områder, som gravlunder og vannreservoarer, skulle beskyttes.

Kunne ikke lese eller skrive

Men i avtalen står det i klartekst, at Mindex (nå Crew) har rett til å utvinne metaller funnet i området. Mot dette skal Mangyan-folket tilgodeses med royalty-inntekter og støtte til infrastruktur.

Men Baldo mener at selskapet styrer mot full utvinning på Mindoro - noe Mangyan-folket ikke skal ha forstått at de gikk med på.

- Siden de ikke kunne lese eller skrive, trodde de på hva som ble sagt om avtalen, sier han.

Filippinsk lov stiller krav om at den berørte urbefolkningen og lokale myndigheter skal være fullt informert og ha gitt samtykke før denne typen prosjekter settes i gang.

Tar Crew til retten

Baldo vil, med støtte fra antigruveorganisasjoner på Filippinene, kjempe mot Crews prosjekt i retten.

I dag møtte Baldo og presten Edwin Gariguez, som er aktiv i en anti-gruvebevegelse på Filippinene, aksjonærer i Crew Gold Corporation.

De skal også møte stortingsrepresentater. Tidligere har de lagt frem sine anklager for Sametinget.

Hverken administrerende direktør Jan A. Vestrum eller andre i Crew-ledelsen har ønsket å møte Baldo og Gariguez.

- Respekterer ikke loven

Overfor Næringsliv24 sier Vestrum:

- Denne gruppen aksepterer ikke filippinsk lovgivning. Da har vi ikke noe å diskutere med dem. Vi har fått en lisens under filippinsk lov, og har fulgt den til punkt og prikke. Punktum.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Crew Gold Corporation

Flere artikler

  1. - Ikke møt dem

  2. Raser mot kåring

  3. - Urbefolkning driver opp råvareprisene

  4. Samene raser mot Ulltveit-Moe

  5. Intex har ikke tillit tilkinesisk samarbeidspartner