Turbulensen i Norwegian

Norwegian selger nok et fly: Får 137 mill. inn på konto

Det varslede flysalget i Norwegian fortsetter. På under en måned har selskapet solgt fly som sikrer selskapet et påfyll på 600 millioner kroner i kassen.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

Norwegian selger nok et fly av typen Boeing 737–800 (NG), flymodellen som utgjør kjernen av selskapets flåte og som kom før den mye omtalte nye 737 Max-modellen.

Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet.

Flyet er eid av Norwegians eget leasingselskap Arctic Aviation Assets og brukes i dag av Norwegian. Flyet skal overleveres til kjøperen innen utgangen av året.

Norwegian opplyser at salgsinntektene vil bli brukt til å nedbetale gjeld og øke selskapets likviditet. Etter at gjelden på flyet er betalt regner Norwegian med å bokføre en mindre salgsgevinst i regnskapet og at de vil sitte igjen med rundt 15 millioner dollar (137 millioner kroner) etter at gjelden på flyet er nedbetalt.

Det er noe mer enn de 10 til 12 millioner dollarene Norwegian-sjef Geir Karlsen har opplyst at selskapet pleier å få for 737–800-flyene ved salg.

– Dette salget viser at markedet for pent brukte 737–800 NG er sterkt, mye påvirket av at Max-flyene til Boeing står på bakken og at også Airbus er forsinket i leveransene av sine A320-fly, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair.

Han påpeker at en sterk dollarkurs slår positivt inn i Norwegians regnskap (som er i kroner) når fly selges og at han forventer at det blir annonsert flere salg etter hvert som vintersesongen nærmer seg.

Bygger krigskassen før vinteren

Etter en svært krevende vintersesong i fjor, der likviditeten var under press, har Norwegian og fungerende konsernsjef Geir Karlsen jobbet hardt for å styrke finansene til selskapet. Et av de mange grepene som tas er å selge unna fly som selskapet mener de ikke trenger.

– Vi har solgt en god del som leveres nå i fjerde kvartal og første kvartal, og man kan forvente at vi vil selge enda flere fly på kort sikt, sa Karlsen om 737 NG-flyene under fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal i oktober.

Salget av flyet som ble annonsert fredag kommer etter at Norwegian den 18. oktober meldte om salget av fem fly av samme type.

Til sammen gir salget av de seks flyene Norwegian et påfyll av kontanter på rundt 65 millioner dollar, tilsvarende 600 millioner kroner med dagens kurs.

Selv om Norwegian har alle 18 Boeing 737-Max stående på bakken, og Boeing ikke leverer ut flytypen til noen flyselskap på grunn av de tekniske problemene med flyet, så har Norwegian likevel muligheten til å selge unna en del fly fra flåten sin.

Selskapet har nemlig varslet at kapasiteten til selskapet skal kuttes med 10 prosent samlet sett neste år. Fungerende konsernsjef Geir Karlsen har opplyst til E24 at kapasiteten i den kommende vintersesongen er redusert med over 20 prosent, mot samme periode i fjor.

E24 omtalte nylig de mange «jokerne» som kan gi Norwegian et milliardpåfyll i kassen i tiden fremover.

Les også

Jokerne som kan gi milliardpåfyll i Norwegian-kassen

Børsmelding fra Norwegian
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Turbulensen i Norwegian
  2. Norwegian
  3. Luftfart
  4. Boeing 737

Flere artikler

  1. Jokerne som kan gi milliardpåfyll i Norwegian-kassen

  2. Kreditorene sa ja til lånepakken: Nå fortsetter arbeidet med å styrke Norwegian-kassen

  3. Boeing-representanter i Norge for Max-forhandlinger med Norwegian

  4. Norwegian-sjefen: Håper å lande Max-erstatning før nyttår

  5. Norwegian selger fem Boeing 737–800-fly