Børsdagen

Børsras for Mowi bidro til negativ dag på Oslo Børs

Laksekjempen varslet svakt resultat og ble straffet på Børsen. Hovedindeksen falt markant, på det som også ble en meget svak dag for oljeprisen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er siden årsskiftet ned i overkant av 20 prosent.
 • Ine Brunborg
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs steg forsiktig umiddelbart etter åpningstid mandag morgen, men snudde raskt til minus.

Ved børsdagens slutt endte Hovedindeksen ned 1,01 prosent.

Her falt Mowi-aksjen 6,66 prosent, som Børsens mest omsatte. Oppdretteren varslet om resultatene for første kvartal før åpningstid, der det operasjonelle driftsresultatet var lavere enn markedet ventet.

Mowi opplyste samtidig at de har besluttet å utsette utbyttet for første kvartal til andre kvartal.

Utviklingen for kjempen bidro til at også de øvrige lakseoppdretterne på Børsen falt mandag. Sjømatindeksen endte med en nedgang på 4,66 prosent.

Av enkeltselskaper falt Bakkafrost 4,96 prosent, Grieg Seafood 5,66 prosent og Norway Royal Salmon 6,80 prosent.

På omsetningstoppen finner vi også Equinor som gikk mot strømmen og steg 0,77 prosent tross kraftig oljeprisfall. Det kan nevnes at også Aker BP steg 0,94 prosent. Ellers endte DNB ned 2,08 prosent og Telenor falt 1,18 prosent.

Asia-børser snudde

Utslagene på Oslo Børs kommer etter en blandet utvikling i Asia i morgentimene, der flere børser har vendt nedover mot slutten av dagen. På de europeiske børsene er det tilnærmet flatt.

– Investorene i Asia tok et hvileskjær mandag. Covid-19 tallene har utviklet seg i positiv retning den senere tid, både i Europa og USA, noe som har bidratt til økt optimisme på verdens børser, skrev Nordnets aksjeekspert Roger Berntsen i en kommentar.

Utviklingen kommer også etter et kraftig løft på Wall Street før helgen, der de tre toneangivende indeksene i snitt steg 2,4 prosent.

– Investorene i USA var mest opptatt av hvordan det går med bekjempelsen av Covid-19 viruset, men også hvilke økonomiske effekter dette nå får på selskapene som i disse dager leverer sine tall for Q1, kommenterer Berntsen.

– Når det er sagt, det er selskapenes fremtidsutsikter (guiding) som vil bli mest retningsdrivende for børsene fremover, tror vi, legger Berntsen til.

Oljeprisfall

Oljeprisen er på vei tydelig nedover mandag ettermiddag. Like før klokken 16.30 handles ett fat med Nordsjøolje for 26,54 dollar i spotmarkedet, ned 6,29 prosent for dagen.

Samtidig er spotprisen på amerikansk lettolje kraftig ned, i skrivende stund 39,81 prosent til 11,09 dollar fatet. Prisen på mai-kontrakten har i løpet av morgentimene nådd sitt laveste nivå siden 1999, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sjefstrateg ved CMC Markets, Michael McCarthy, mener dagens prisfall gjenspeiler en overflod av olje på amerikanske lagre, kombinert med et stort fall for etterspørselen.

– Det har ikke nådd kapasiteten ennå, men frykten er at det vil skje, sier han til Reuters.

Prisutviklingen går hardt utover oljerelaterte aksjer i åpningen på Wall Street. Oljeselskapet Occidental Petroleum og oljeserviceselskapet Halliburton er blant de største taperne på S&P 500. Begge aksjene faller rundt 11 prosent i tidlig handel.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Nordnet
 4. Roger Berntsen

Flere artikler

 1. Tungt fall på Oslo Børs etter bekmørke veksttall

 2. Oslo Børs endte i pluss etter urolig start

 3. Oslo Børs endte så vidt med oppgang– Play Magnus steg over ti prosent

 4. Oslo Børs løftet seg mandag

 5. Svak oppgang på Oslo Børs avslutter turbulent uke