Wall Street har ikke vært mer negative til Apple siden 1997

Apple-aksjen falt 2 prosent på børs etter salgsanbefaling fra Rosenblatt Securities. 

USIKRE UTSIKTER: Det har gått strålende med Apple-aksjen så langt i år, men analytikere er splittet i hvor veien går videre.

Foto: Armando Babani EPA
Publisert:

Fem forskjellige analytikere, ut av de 57 som Bloomberg følger, mener nå at det er på tide å selge Apple-aksjer.

For å finne frem til lignende tall må vi tilbake til 1997.

Dette var året før iMac ble lansert. Den ikoniske iPoden lå fremdeles fire år inn i fremtiden.

Siden den gang har Apple vokst til å bli et av verdens aller største selskaper. Men usikkerheten vokser, spesielt om hvor mye mer det er å hente ut av smarttelefon-markedet, og med det har positiviteten blant analytikerstanden bleknet.

Snittet av alle aksjeanbefalinger har ikke vært lavere på 15 år, skriver Bloomberg.

Samtidig skal det sies at oversikten deres fremdeles viser stor grad av positivitet. 23 har kjøpsanbefaling, 21 er på hold.

Nedgradering etter flate salgstall

De fem salgsanbefalingene som nå foreligger har alle kommet i 2019. Den siste nedgraderingen, fra Rosenblatt Securities, sørget mandag for et aksjefall på 2,06 prosent.

Bakgrunnen for nedgraderingen skal være de flate salgstallene for iPhone i juni, et fall i produksjonen for iPhone XR, skriver Business Insider.

Men til tross for økende skepsis – i januar falt andelen kjøpsanbefalinger for første gang siden 2004 til under 50 prosent – har 2019 så langt gitt lystig lesning for Apple-investorer. Siden nyttår har aksjen steget med omtrent 26 prosent.

Det vil ikke fortsette ut året, ifølge Rosenblatt-analytiker Jun Zhang.

– Vi tror salget av nye iPhoner vil skuffe, at veksten i iPad-salg vil sakke ned og at kompensasjonen i form av økt salg av produkter som HomePod, AirPod og iWatch ikke vil være stor nok til å sørge for omsetningsvekst, skrev han ifølge CNN.

Les også

Apple med nytt steg mot billansering?

Ser bedring i Asia

Ifølge Bloomberg knyttes over 60 prosent av Apples omsetning til iPhonen, mens omtrent 20 prosent kommer fra Kina.

Svakere etterspørsel i nettopp dette markedet ble trukket frem da Apple i januar for første gang på to tiår kuttet i omsetningsestimatene.

Her er det imidlertid bedring å spore, ifølge finanshuset Wedbush Securities. De skrev mandag at de er blitt hakket mer optimistiske etter positive tegn fra Asia.

Her kan du lese mer om