Røversalget ga himmelferd

Aker Yards ble børsvinner, etter å ha fått en svært god pris for salget av tre verft.

Publisert: Publisert:

Med investorene tilbake fra påskefjellet, og flere dager med markant oppgang på Wall Street, var det duket for en pen start på handelen på Oslo Børs tirsdag.

JPMorgans betraktelig forbedrede bud på Bear Stearns mandag var blant faktorene som sendte Oslo oppover. En klart svekket oljepris siden siste handelsdag før påske bidro imidlertid til at Oslo steg langt mindre enn Europas øvrige børser.

Les også:

Verste siden Vietnam-krigen

Hovedindeksen bykset likefullt opp til 403 poeng, før miserable USA-tall på ettermiddagen viste at . Undersøkelsen viste en forbrukertillit på 64,5 i mars - det laveste nivået på 35 år.

- Dette bekrefter våre verste bange anelser. Folk innser alvoret i situasjonen – de kan miste jobben og de kan miste huset, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i E24.

Mork sa allerede i begynnelsen av februar at USA er i resesjon. Tirsdagens tall tas som en bekreftelse på nettopp det.

- Dette er resesjon, sier Mork.

Oslo falt dermed noe tilbake, og endte med en dagsoppgang på 1,1 prosent - til 399,2 poeng.

Skipsfest

Blant aksjene som glitret tirsdag finner vi John Fredriksens tankgigant Frontline

OSE

FRO

, som steg 8,1 prosent etter oppkjøp i hovedkonkurrenten Overseas Shipholding Group. Fredriksens selskapsflåte kontrollerer nå over 10 prosent i OSG.

En annen vinner ble cruisekjempen Royal Caribbean Cruise Lines

OSE

RCL

, som steg 10,4prosent på lavere oljepris og positive forventninger til hovedkonkurrenten Carnivals inntjening.

Aker Yards´ dag

Det var imidlertid Aker Yards

OSE

AKY

som stjal det meste av oppmerksomheten tirsdag.

Verftsgruppens selger 70 prosent av eierandelene i tre verft som bygger handelsskip i Ukraina og Tyskland. Aker Yards får 291,9 millioner euro for eierandelen - tilsvarende 2,36 milliarder kroner. Det ble mottatt med åpne armer av investorene på Oslo Børs.

Storeier Per Sævik kjøpte seg nylig opp til en eierandel på drøye 10 prosent i Aker Yards. Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at Sæviks rådgivere verdsatte hele handelsskipdivisjonen til mellom 500 og 600 millioner kroner. Divisjonen har historisk blitt ansett som den minst verdifulle av divisjonene i Aker Yards.

Med tirsdagens tilbud prises imidlertid handelsskipdivisjonen til en samlet verdi på nær 3,4 milliarder kroner - langt mer enn markedet og analytikerne antok på forhånd. I tillegg innebærer salget at Aker Yards er mindre eksponert i dette vanskelige segmentet - østerlandske verftsgrupperinger bygger handelsskip på spreng for tiden og vil ventelig presse ned marginene i bransjen fremover.

Dermed var det ingen overraskelse at Aker Yards-aksjen gikk som en kule på Oslo Børs, og endte opp 29,4 prosent - til 66 kroner aksjen.

Dermed kan Sævik, som kjøpte seg inn med en kostpris på omlag 50 kroner aksjen, notere seg for en pen urealisert gevinst på rundt 160 millioner kroner på få uker.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om