Pundet på sitt laveste nivå mot dollar på 31 år

I et intervju med Sky News mandag morgen slo Brexit-general Boris Johnson fast at «markedene og pundet er stabilt». Like etter raste pundet til laveste kurs mot dollar siden 1985. 

STABIL: Brexit-general og favoritt til å bli ny statsminister i Storbritannia slo fast mandag at pundet og markedeter stabilt. Samtidig raste valutaen til laveste verdi siden 1985 og børshandelen tok pause etter ras i bankaksjer.
Publisert:

Mandag formiddag koster ett britisk pund så lite som 1,3218 dollar. Så lite har ikke pundets verdi mot den amerikanske valutaen vært siden Kåre Willoch var Norges statsminister og «A view to a kill» var den seneste filmen i James Bond-serien.

Etter kraftige børsfall verden over før helgen, gikk britenes finansminister ut tidlig mandag morgen med et budskap som tydelig var et forsøk på å roe finansmarkedene.

Storbritannias økonomi er sterk, vi er et svært konkurransedyktig land og vi er åpne for «business», sa George Osborne.

I etterkant av dette kom også brexit-general Boris Johnson med noen oppsiktsvekkende uttalelser i et kort intervju med Sky News (se hele klippet her).

– Pundet og markedet er stabilt

– Det er gode nyheter at finansministeren forsikrer markedene, og det er tydelig nå at «project fear» er over, det blir ikke noe krisebudsjett, folks pensjoner er trygge, pundet er stabilt og markedene er stabile. Alt dette er gode nyheter, sa Johnson til kanalen i morges.

Men det spørs om valutahandlere, verdipapirforvaltere og eiere av aksjene til noen av Storbritannias største banker vil være enige med Johnsons definisjon av «stabilt».

For omtrent som Johnson friskmeldte markedet, skjedde blant annet dette:

  • aksjene til de britiske storbankene Barclays Plc og Royal Bank of Scotland Group Plc falt mer enn ti prosent på Børsen i London

  • renten på britiske statsobligasjoner med løpetid på ti år falt under én prosent for første gang noensinne

  • pundet satte ny fart utfor, og er i løpet av dagen notert til den laveste verdien mot dollar siden 1985.

Vedvarende pund-fall

Kursen droppet ned mot 1,3231 dollar natt til fredag, men hentet seg inn igjen det neste døgnet. Da falt pundet mer enn åtte prosent mot dollaren, det dobbelte av «Black Wednesday» i 1992, da Storbritannia ble tvunget ut av Europas valutasystem.

Blant faktorene som bidrar til å svekke pundet er usikkerheten som har oppstått omkring hvorvidt alle landene i Storbritannia kommer til å fortsette å holde sammen eller ikke.

– Det er vanskelig å ha noen idé om hvor den virkelige verdien for pundet skal være når du ser på det faktum at Skottland og Nord-Irland kanskje ikke lenger er en del av Storbritannia i løpet av de neste to årene, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

SUSER VIDERE NED: Pundet har svekket seg betydelig i verdi etter Brexit. Grafen viser utviklingen i pundets verdi mot dollar siden finanskrisen.

Mens et svakere pund kan gi britiske eksportører en opptur, kan det øke prisene for forbrukerne og komplisere sentralbankens ambisjon om å nå mål inflasjonsmålet.

Det er en situasjon som ikke er særlig ulikt Norges Bank sin, der den svekkede norske kronen har bidratt til at Norge er et av landene med sterkest prisvekst i Europa.

Svekker seg også mot den norske kronen

Det er ikke bare dollaren som styrker seg mot den britiske valutaen, men så og si alle andre lands pengeenheter også – inkludert den norske kronen.

Siden midnatt har den norske kronen styrket seg med hele 2,21 prosent, og et britisk pund koster nå 11,27 kroner.

Vi må tilbake til sensommeren 2014 for å finne et tidspunkt da det var billigere for nordmenn å shoppe i Oxford Street og se favorittlaget live i Premier League.

Det er i stor grad prisen på olje som styrer verdien av den norske kronen. Går oljeprisen opp, betyr det at norske statspapirer blir mer attraktive og dermed etterspør flere aktører norske kroner.

I god tid før oljeprisen begynte å rase, i første halvdel av 2013, kostet et britisk pund nærmere 8,50 kroner. Sammenlignet med i dag, er dermed pundet over 30 prosent dyrere.

Les også

Investeringsbank varsler kraftig nedtur etter brexit

Les også

EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Les også

Spansk høyreparti nummer én – men mangler flertall

Publisert:
Gå til e24.no