Resultatvarsel fra XXL: Svak julehandel og tøff konkurranse

Sportskjeden XXL varsler inntektsfall på en halv milliard kroner i 2019 fra året før, etter skuffende salg i fjerde kvartal. – Dette begynner å bli en dårlig vane, sier Nordnet-økonom, som venter bratt fall for XXL fredag.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen.
Publisert:

Sportskjeden XXL varsler at desember, og spesielt julehandelen, har vært svak.

Totale inntekter for gruppen i 2019 estimeres til rundt 9,0 milliarder kroner, mot 9,5 milliarder året før.

«Dårlige vinterforhold i de store byene kombinert med store priskutt hos konkurrentene har bidratt til en negativ vekst på 12 prosent i kvartalet», skriver selskapet.

Det er negativ vekst i alle markeder.

Fokus på å redusere lagerbeholdning

Kjernemarkedene til XXL har fortsatt å være utfordrende i kvartalet og kjeden jobber nå med å redusere lagerbeholdningen.

Brutto driftsresultat (EBITDA) for året ventes på 870–900 millioner kroner før eventuelle nedskrivninger av lager.

Til sammenligning ventet analytikerne 1,04 milliarder, ifølge data fra Infront.

Meglerhuset Pareto mener at det dårlige salget øker sannsynligheten for at resultatet forverres med nedskrivninger knyttet til lagrene.

Pareto regner derfor med å kutte resultatforventningene med minst 20 prosent i 2019 og 10–12 prosent neste år, ifølge en fersk analyse.

Meglerhuset skriver at XXL trolig vil presentere oppdaterte utsikter og en revidert strategiplan ved fremleggelsen av fullstendige resultater 7. februar.

Basert på de foreløpige resultatene regner XXL fortsatt med at de ikke vil bryte lånevilkår per 31. desember 2019.

Spår bratt fall

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet tror aksjen kan falle mellom 5 og 20 prosent ved børsåpning fredag.

– Det begynner å bli en dårlig vane at XXL kommuniserer og rettferdiggjør dårlige resultater med værforbehold og økt konkurranse, sier han til E24.

Johannesen mener det øker skepsisen hos investorer, og påpeker at selskapet etter å ha hentet inn mer penger fra aksjonærene i høst, sa de skulle snu den negative trenden og øke lønnsomheten.

– Da gir man ikke et positivt signal til markedet når man misser så kraftig i den viktige julehandelsperioden, sier han, og legger til at det er i denne perioden kjedene virkelig har mulighet til å øke inntektene.

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Ukultur

E24 har avslørt en rekke arbeidsforhold som sportskjeden både har innrømmet og beklaget.

Sjefer i XXL har blant annet straffet butikkansatte med armhevinger, brukt militærdisiplin på «Krigsskolen» og nektet ansatte lønn for butikkarbeid utenom åpningstiden.

Advokatfirmaet DLA Pipers la etter avsløringene frem en ekstern granskingsrapport, som viser funn av prisjuks og ulønnet arbeid. XXL har senere sagt at de har indikasjoner på at ledelsen visste om prisjuks.

I oktober startet Arbeidstilsynet undersøkelser av sportskjeden, på bakgrunn av avdekte «forhold som kan komme under Arbeidstilsynets myndighetsområde».

Les meldingen her
Les også

Les også: Arbeidstilsynet starter undersøkelser av XXL etter E24s avsløringer

Publisert: