Oljefondet stemmer mot lederlønner i Coca-Cola og IBM

Oljefondet vil stemme mot å godkjenne lederlønningene i Coca-Cola og IBM under tirsdagens generalforsamlinger.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Tirsdag har drikkevaregiganten Coca-Cola og teknologiselskapet IBM sine årlige generalforsamlinger.

Oljefondet vil stemme mot godkjennelse av kompensasjonen til ledelsen i både Coca-Cola og IBM, i rådgivende avstemninger.

Fondet gir ikke noen spesifikk grunn for hvorfor de stemmer mot kompensasjonen i de to selskapene, men viser til sine egne retningslinjer om lederlønninger.

Oljefondet sier blant annet at en betydelig andel av den totale, årlige godtgjørelsen bør bestå av aksjer som er sperret i minst fem år, og helst ti år.

Fondet mener at lønnssystemer bør være enkle, og ikke betinget av fremtidige resultater. Slike kriterier viser seg ofte å bli komplekse og uegnede, mener fondet.

Selskapene bør også ha åpenhet om den totale kompensasjonen, mener Oljefondet.

Siden i fjor har Oljefondet kunngjort én uke i forveien hvordan det vil stemme på ulike generalforsamlinger, for å vise økt åpenhet.

Oljefondet stiller strengere krav til selskapsstyrer

Kompensasjon på 225 millioner

Coca-Cola-sjef James Quincey hadde i fjor en grunnlønn på 1,6 millioner dollar (14,7 millioner kroner), ifølge innkallingen til generalforsamling.

Legger man til incentivprogrammene for ledere var den samlede kompensasjonen til Coca-Colas konsernsjef i fjor på 24,5 millioner dollar (224,8 millioner kroner), opplyser selskapet i innkallingen.

Ifølge Coca-Cola baseres det meste av lederlønnen på hvordan selskapet gjør det, og utbetalingen er ikke garantert. Langsiktige incentivprogrammer baseres på utviklingen i omsetning, resultat per aksje, kontantstrøm og avkastning til aksjonærene, opplyser selskapet.

Coca-Cola baserer i tillegg deler av avlønningen på sammenligning med andre selskaper, som Nestlé, PepsiCo, Walmart, Colgate-Palmolive, McDonald’s og Pfizer.

IBM-sjef Arvand Krishna hadde i fjor en lønn på 15,9 millioner dollar (146 millioner kroner), ifølge innkallingen til IBMs generalforsamling.

IBM sier at de har hatt en runde med mange av aksjonærene om lønn, etter kritikk mot en stor utbetaling til James Whitehurst i 2020. Ifølge IBM er aksjonærene stort sett tilfredse med selskapets system for lederkompensasjon.

Coca-Cola-sjef James Quincey.

Vil skille konsernsjef og styreleder

Oljefondet vil dessuten stemme mot valget av to av styremedlemmene i Coca-Cola, inkludert selskapets konsernsjef James Quincey.

Fondet er prinsipielt mot at konsernsjefen i et selskap samtidig er styreleder, og stemmer som regel for å skille disse rollene.

Fondet stemmer i tillegg mot Barry Diller som styremedlem i Coca-Cola. 80-åringen sitter også i styret for MGM, Expedia og InterActiveCorp. Oljefondet oppgir ingen konkret grunn, men peker på retningslinjene, som blant annet sier at styremedlemmer bør sette av tilstrekkelig tid til å utføre sine verv på en god måte.

I IBM stemmer Oljefondet mot at konsernsjef Arvand Krishna skal sitte i styret. Fondet stemmer også mot at Andrew Liveris skal sitte i IBM-styret, uten noen spesifikk grunn. Han sitter også i flere andre styrer, inkludert Saudi Aramco, Lucid Motors og Worley.

Oljefondet sier også at det vil stemme for en uavhengig styreleder i investeringsselskapet Berkshire Hathaways generalforsamling den 30. april. Investorveteran Warren Buffett er både konsernsjef og styreleder i selskapet.

Fondet stemmer for tre aksjonærforslag i Berkshire Hathaway. Dette gjelder forslag om å få laget rapporter om klimarisiko, klimakuttmål og om selskapets arbeid med mangfold når det gjelder etnisitet og kjønn.

Warren Buffett er konsernsjef og styreleder i Berkshire Hathaway.

Støtter Goldman-sjefenes lønn

Også i finansgiganten Goldman Sachs vil Oljefondet stemme mot at konsernsjefen skal sitte i styret. Generalforsamlingen der avholdes torsdag.

Oljefondet vil godkjenne fjorårets kompensasjon til ledelsen i Goldman Sachs.

Konsernsjef David Solomon i Goldman Sachs fikk total kompensasjon på 39,5 millioner dollar (363 millioner kroner) i fjor, inkludert grunnlønn på 2 millioner dollar, bonus på 9,9 millioner dollar og blant annet aksjeutdelinger på over 27 millioner dollar, ifølge innkallingen til selskapets generalforsamling.

Glass Lewis, som bistår investorer med stemmegivning i selskaper, har anbefalt å stemme mot kompensasjonen i både Coca-Cola og Goldman Sachs under årets generalforsamlinger, ifølge Financial Times.

Støtter mangfolds-forslag

Både Bank of America og Wells Fargo har generalforsamling tirsdag. Oljefondet vil stemme mot valget av konsernsjefen til Bank of Americas styre, men støtter kompensasjonen til ledelsen i selskapet.

Konsernsjef Brian Moynihan i Bank of America har grunnlønn på 1,5 millioner dollar, og fikk ingen bonus i fjor. Med aksjeutdelinger var den totale kompensasjonen hans i 2021 på 23,7 millioner dollar, ifølge innkallingen til årets generalforsamling.

I Wells Fargo støtter Oljefondet valget av styremedlemmer. Der sitter konsernsjef Charles W. Scharf ikke i styret. Fondet støtter også kompensasjonen til ledelsen i banken.

Oljefondet stemmer også for et aksjonærforslag knyttet til Wells Fargos tilnærming til mangfold og inkludering, mot styrets anbefaling.

Fondet stemmer imidlertid mot et forslag om å utarbeide en egen rapport om etnisk og kjønnsmessig mangfold i Wells Fargo-styret, som forslagsstilleren mente var skjevt sammenlignet med sammensetningen av ansatte og kundebasen.

NB! Saken opplyste tidligere feilaktig at Oljefondet støttet forslaget om å lage en rapport om mangfold. Fondet støttet derimot et annet forslag knyttet til Wells Fargos tilnærming til mangfold og inkludering. Saken er rettet 27. april kl. 13.10.

Oljefondet støtter et forslag på Johnson & Johnsons generalforsamling torsdag om at selskapet skal utarbeide en rapport om mangfold og inkludering.

Oljefondet vil stemme for gransking i Credit Suisse
Publisert: