Norwegian-ledelsen i møter med Airbus

Norwegian skal øke flåten betydelig fremover. Denne uken har den europeiske flyprodusenten Airbus hatt samtaler med flyselskapets ledelse i Oslo.

Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian.
Publisert:

Norwegian bekrefter overfor E24 at representanter for Airbus tidligere denne uken møtte ledelsen i flyselskapet og ansvarlige for drift og flyselskapets flåte.

– Ja, de har vært her, men jeg kan ikke gå inn på innholdet i samtalene, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman, Norwegian

Norwegian har per i dag en flåte på omkring 50 fly, og har tidligere varslet en ambisjon om å øke med inntil 70 fly i 2022.

Fleksible avtaler

I oktober i fjor ble det inngått avtale om leie av ytterligere 13 Boeing 737–800 NG, som supplerer en ren flåte bestående av samme flytype.

I desember varslet Norwegian innleie av ytterligere to fly, denne gang av to Boeing 737 Max 8, med større kapasitet og rekkevidde.

For begge avtaler med leasingselskapet som eier flyene gjelder muligheten til å kunne bytte flytype, det være seg fra Boeing eller Airbus.

«Norwegian har opsjon til under avtalene å erstatte gjeldende 737 Max 8-fly med ny teknologi av fly med enkelt midtgang (narrow body) fra Airbus», heter det i meldingen om sistnevnte.

Les også

Norwegian-sjefen vil ha flere fly: – Vi er mer konkurransedyktige enn på lenge

Ny teknologi

I en internmelding er dette også budskapet fra Norwegian, som viser til nevnte avtaler.

– Vi er glade for å ønske Airbus velkommen til Fornebu i dag for å diskutere den seneste utviklingen innen flyteknologi. Selv om vi har drevet en ren Boeing-flåte, går vår historie med Airbus mer enn ti år tilbake. Vi ser frem til å drive en moderne flåte egnet for en mer bærekraftig fremtid, sier konserndirektør Tore Jenssen i Norwegian i meldingen.

Jenssen, som er sjef for Norwegians flåte og leder av Arctic Aviation Assets, møtte salgs- og produktansvarlige for Airbus sammen med Norwegian-sjef Geir Karlsen og driftsdirektør Adrian Dunne, fremgår det.

Det fremgår også at møtet er et første ledd i diskusjonen om Norwegians fremtidige planer om å drive en moderne og drivstoffeffektiv flåte.

– Vi er forpliktet til å redusere flyutslippene for vår nåværende og fremtidige flåte gjennom å bruke den nyeste tilgjengelige teknologien for oppnå våre bærekraftsmål, sier Jenssen i internmeldingen.

Les også

Omikron fremtvinger «spøkelsesfly»: – Det skal ikke skje det her

Vil ha 90 fly

Selv om det foreligger planer om å øke flåten med inntil 70 fly innen sommeren, kan det bli enda flere.

Norwegian-sjef Geir Karlsen uttalte til E24 i fjor høst at selskapet burde opp i 80- 90 fly for å maksimere de økonomiske effektene.

– Jeg vil gjerne opp i 80–90 fly så fort som mulig. Vi har en organisasjon i dag som kan drive i hvert fall 20 fly til med samme faste kostnadsbase, sa Karlsen til E24 i oktober, og fortsatte:

– Men, denne gang skal vi gjøre det i takt med hvordan vi ser etterspørselen komme, og hvilke muligheter vi ser, kanskje utover de markedene hvor vi opererer i dag.

Norwegian gjenåpner base på Arlanda – rekrutterer 270 ansatte

Bestilte 100 fly

Norwegian bestilte 100 fly fra Airbus i juni 2012, noe som er behørig omtalt i biografien «Høyt og lavt» (2015) til daværende Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

I knallharde forhandlinger mellom Boeing og Airbus valgte Kjos å bestille over 100 fly hos begge produsenter da han anså at man aldri ville få så lave priser tilbudt igjen, ifølge boken.

Så sent som i februar 2021 kansellerte Norwegian de gjenværende 88 av Airbus- flyene forut for selskapets rekonstruksjon, som kom på plass i mai samme år.

Under rekonstruksjonen ble over 100 Norwegian-fly solgt og levert tilbake til eierne.

Samtidig ble gjeld og betalingsforpliktelser på omkring 140 milliarder kroner ryddet unna mens tre fjerdedeler av selskapets ansatte måtte gå.

Les også

Luftfartstopp vil ha alle reiserestriksjoner fjernet

Les også

Norse Atlantic Airways får amerikansk flytillatelse

Les også

Flyr brenner av over 50 millioner kroner i måneden

Les også

Norwegian-sjefen vil ha flere fly: – Vi er mer konkurransedyktige enn på lenge

Publisert: