Norges Bank varsler milliardkutt i kronekjøp

Høyere olje- og gasspriser, samt utfasing av coronastøtte, gir mindre behov for kronekjøp. – En betydelig medvind for kronekursen avtar, kommenterer økonom.

Publisert:

Norges Bank kutter kronekjøpene til 700 millioner per dag i november fra 1,7 milliarder per dag i oktober.

Norges Bank kjøper kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

I oktober lå disse kjøpene på 1,7 milliarder kroner per dag.

Les også

Budsjettet kan gi milliardkutt i Norges kronekjøp

På forhånd ventet Nordea Markets at kjøpene skulle reduseres til 250 millioner per dag i november, mens DNB Markets så for seg et kutt til 900 millioner.

Kuttforventningene kommer etter høyere olje- og gasspriser, samt utfasing av coronatiltak, med bakgrunn i nye beregninger i statsbudsjettet for neste år.

Som følge av coronakrisen økte sentralbanken kronekjøpene til en ny rekord på 2,5 milliarder kroner per dag i juli i fjor, for å kunne overføre penger til regjeringen og dekke den kraftig økte oljepengebruken.

Utover høsten ble kjøpene redusert til 500 millioner per dag på det laveste, før de økte igjen i januar.

Kan gi svakere krone

Et drastisk kutt i kronekjøpene vil til en viss grad veies opp av at oljeselskapene kjøper mer kroner for å betale oljeskatt, men det kan likevel påvirke kronekursen.

«En kunngjøring av markant lavere kronekjøp kan svekke kronekursen på kort sikt», skriver Nordea Markets i en analyse.

Kronen har styrket seg siden Norges Bank hevet renten i september og varslet videre renteoppgang i desember. Fredag morgen koster en euro 9,76 mot euro, nær 50 øre mindre enn før rentehoppet.

Kronekursen er lite endret rett etter publiseringen.

Kristoffer Lomholt i Danske Bank skriver i en kommentar om kronekjøpene at «en betydelig medvind for kronekursen nå avtar».

Publisert: