Børsdagen

PGS vinner på positiv børs

Kriserammede PGS er dagens børsvinner etter pengeinnhenting og positive analyser. Equinor snudde nedgang til markant oppgang etter rekordtall.

Oslo Børs steg onsdag.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Hovedindeksen har svingt onsdag og var opp 0,69 prosent ved stengetid.

Børsens desidert største selskap, Equinor, la frem rekordtall i morgentimene.

Equinor-aksjen falt tidvis rundt to prosent fra start, men steg over tre prosent i løpet av dagen.

Olje- og gassgiganten la frem et justert resultat før skatt på 169 millioner kroner (18 mrd. dollar), noe som var bedre enn analytikernes anslag på 17,1 milliarder dollar.

Samtidig skrev oljekjempen ned verdier i Russland for 10 milliarder kroner i kvartalet.

Les på E24+

Dette bør du vite om emisjonen i PGS

PGS henter 800 millioner

Det kriserammede seismikkselskapet PGS startet en kapitalinnhenting etter børsdagens slutt tirsdag. Planen var å hente over 700 millioner kroner i friske penger.

I natt kom bekreftelsen på at selskapet henter 800 millioner kroner fra investorer, ved utstedelse av rundt 216 millioner nye aksjer. Emisjonskursen ble satt til 3,70 kroner, noe som er en rabatt på 3,1 prosent fra stengningskursen tirsdag.

Selskapet vil blant annet bruke pengene fra kapitalinnhentingen på betaling av gjeld.

PGS-aksjen steg 30,66 prosent i løpet av handelsdagen til kurs 5,08 kroner.

I forbindelse med fremleggelsen av resultatet for fjerde kvartal øynet PGS at det ikke ville generere tilstrekkelig kontantstrøm for å tilbakebetale lånene som har forfall i 2022 og oppfylle krav i låneavtalene om maksimal total netto gjeldsrate ved slutten av første kvartal.

Les på E24+

Dette bør du vite om emisjonen i PGS

Setter kjøpsanbefaling

ABG Sundal Collier oppgraderer PGS til kjøp fra hold, og oppjusterer kursmålet på aksjen til seks kroner fra fire kroner, ifølge en analyse onsdag.

Meglerhuset estimerer at PGS vil ha netto rentebærende gjeld på 827 millioner dollar ved utgangen av andre kvartal 2022, og at denne vil komme ned til 600-700 millioner dollar ved årsslutt 2023, og at PGS kan komme i posisjon til å betale utbytte i 2024.

IllustrasjIllustrasjonsfoto av et PGS-skip. De kan hente detaljert informasjon om geologien på havbunnen.

«PGS er fortsatt sårbar hvis de fundamentale forholdene forverrer seg, for eksempel et overraskende fall i oljeprisen, men gjeld virker begge veier, og nå ser det ut til å virke i PGS' fordel», skriver meglerhuset.

Fearnley Securities oppgraderer også PGS til kjøp fra salg og oppjusterer kursmålet på aksjen til seks kroner fra en krone, ifølge en fersk analyse.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at utvanningen fra emisjonen var lavere enn fryktet og at PGS med emisjonen har kjøpt seg tid før en mer omfattende refinansiering.

Les også

EU-kommisjonen: Vil innføre forbud mot russisk olje

Øker ikke utbyttet

Selv om Equinor la frem nytt rekordresultat, velger det å opprettholde utbytte og tilbakekjøpsprogrammet slik det tidligere er kommunisert. Selskapet utbetaler 0,20 dollar i utbytte og like mye i ekstraordinært utbytte i kvartalet, samtidig som det starter andre transje i tilbakekjøpsprogrammet.

Sparebank 1 Markets kommenterte før åpning at selskapet viste sterk inntjening, men ingen endringer i kapitaldistribusjon – og meglerhuset spør seg nå om Equinor planlegger et større oppkjøp.

«Alternativt mener vi at selskapet bør betale et stort engangsutbytte for å nærme seg målet om belåningsgrad», skriver meglerhuset.

DNB Markets tror imidlertid mangelen på økt kapitaldistribusjon til aksjonærene vil holde Equinor-aksjen noe tilbake i dag.

«Equinor har ikke gjort noen endringer hva angår investerings-, produksjons- eller aksjonærdistribusjons-policy fra kapitalmarkedsdagen i begynnelsen av februar. Flere av de europeiske konkurrentene har rapportert den seneste uken og nærmere alle øker utbytte og/eller tilbakekjøp av aksjer fra forrige kvartal», skriver DNB Markets.

Tungt Sats-fall

Blant taperaksjene onsdag er treningssenterkjeden Sats, som på ett tidspunkt var ned over ni prosent.

Sats-akjen er ned 4,74 prosent ved stengetid.

Fallet kommer samme dag som DNB Markets nedgraderer Sats til en salgsanbefaling, fra tidligere hold. Kursmålet settes på 10 kroner per aksje, ned fra tidligere 18 kroner.

«Ettersom den covid-relaterte innhentingen av medlemsbasen ser ut til å til å bremse ned, og kostnadsinflasjonen ser ut til å akselerere, ser det ut som at Sats vil være avhengig av betydelige prisøkninger for å beskytte sin lønnsomhet. Vi tror dette vil vise seg utfordrende og anslår et kumulativt nettotap på 14 millioner kroner innen 2024», fremgår det i oppdateringen.

Sats omsatte for én milliard kroner i første kvartal. Det er uendret fra fjerde kvartal 2021, meldte selskapet tirsdag.

Her er noen av de viktigste punktene fra kvartalsrapporten:

 • Resultat etter skatt havnet på minus 56 millioner kroner, i tråd med analytikernes forventninger.
 • Antallet medlemmer i første kvartal var på 686.000 medlemmer. Det er på samme nivå som før pandemien. Økningen er på tre prosent siden forrige kvartal.
Les også

Hydro-sjefen om russiske kontrakter: – Veldig kostbart å komme seg ut

Flere nyheter

En rekke selskaper har lagt frem tall eller kommet med nyheter av betydning før børsåpning:

 • Teknologiselskapet Kahoot mer enn doblet inntektene i første kvartal, mens resultatet før skatt endte på minus 1,7 millioner kroner - et løft fra samme periode året før.
 • Industrikonsernet Aker økte verdiene til rekordhøye 74,7 milliarder kroner i første kvartal.
 • Gjødselgiganten Yara vurderer en børsnotering av ammoniakk-virksomheten.
 • Mediekonsernet Schibsted leverte svakere enn ventet i første kvartal, med et ebitda-resultat (inntjening før renter, skatt og nedskrivninger) på 480 millioner kroner.

Les mer om børsdagen i Aksjelive.

E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Equinor
 3. Oslo Børs
 4. PGS
 5. PGS (Petroleum Geo-Services)
 6. Sats

Flere artikler

 1. Solid opptur i oljeaksjer sendte Børsen til værs

 2. Venter mer PGS-byks på børs

 3. Oslo Børs avsluttet med ukesfall

 4. Oslo Børs avslutter uken med oppgang

 5. Oslo Børs falt tydelig