Asia-børsene faller: – Penge-politikken har gjort jobben sin

Investorene ser ut til å være nervøse for at sentralbank-støtte kan trappes ned allerede i år.

FALL: Hongkong-børsen leder an i bred asiatisk nedgang.
Børsene i Asia
 • Eivind Bøe
Publisert:

Børsene faller bredt og dels markant i Asia, samtidig som dollaren er styrket torsdag morgen.

Nedgangen i Asia kommer etter at de toneangivende amerikanske aksjeindeksene endte med en nedtur onsdag kveld, i kjølvannet av at rentereferatet fra USAs sentralbank (Fed) ble publisert, der det kom frem at Fed ser for seg å starte nedtrapping av krisestøtten allerede ved utgangen av året.

– Pengepolitikken har gjort jobben sin og kan lene seg tilbake, sier New Zealands sentralbanksjef Adrian Orr, ifølge Bloomberg.

Han kunne blitt den første i verden til å sette opp renten etter pandemien, men i stedet ser det ut til at Norge blir først med renteheving.

Kriselave renter har bidratt til at folk har tatt opp mye gjeld gjennom pandemien og står bak mye av børsoppgangen, men nå ser sentralbankene ut til å begynne å legge tiden med den ekstremt løse pengepolitikken bak seg.

Slik går børsene i Asia-Stillehavsregionen rundt klokken 6 norsk tid:

 • Hang Seng i Hongkong ned 1,8 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,7 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,2 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 0,6 prosent
 • Nikkei 225 i Tokyo 0,7 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,9 prosent
New Zealands sentralbanksjef Adrian Orr kunne blitt den første i verden til å sette opp renten etter pandemien. I stedet sier han at pengepolitikken kan lene seg tilbake. Det betyr at Norge kan bli første land med renteheving.

«All time low» for Alibaba

Kinesiske teknologiselskaper har vært under press fra myndighetene i landet i det siste, og børsnedgangen fortsetter for Alibaba (-3,9 prosent) som har falt til tidenes laveste kurs, ifølge Bloomberg.

Også Tencent, som blant annet er stor innen «gaming», faller noe (-1,4 prosent), etter at selskapet la frem kvartalstall.

Brikkeprodusenten TSMC har nå overgått Tencent som Asias mest verdifulle selskap, ifølge CNBC, med en verdsettelse som tilsvarer 4.800 milliarder kroner.

Nedtur på Wall Street

På Wall Street var det tydelig og bred nedgang onsdag, etter at Federal Reserve offentliggjorde referatet fra sitt forrige rentemøte.

I referatet kommer det frem at sentralbanken forbereder seg på å trappe ned verdipapirkjøpene innen året er omme, ifølge CNBC. Støttekjøpene ble innført som et tiltak i kjølvannet av viruspandemien, og er med på å presse de lange rentene nedover. Hvis disse stiger vil fremtidig inntjening bli hardere neddiskontert, som betyr at de blir mindre verdt, som generelt gjør at markedsverdien på selskap notert på børs også faller.

På forhånd ventet et overveldende flertall av fondsforvaltere at sentralbanken ville signalisere at støttekjøpene ville reduseres ved nyttår, ifølge en undersøkelse fra Bank of America som Bloomberg omtalte.

Robinhood la frem sin første kvartalsrapport som et børsnotert selskap etter stengetid. Den nettbaserte handelsplattformen spår lavere vekst fremover og falt 9 prosent i etterhandelen.

Ellers ligger oljeprisen på 67,5 dollar, etter en nedgang på svake 0,04 prosent siden midnatt.

Les også

Wall Street snublet etter Fed-referat

Les også

Robinhood doblet omsetningen etter kraftig kryptoøkning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Hongkong-børsen
 3. Shanghai-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Sydney-børsen
 6. Tokyo-børsen
 7. Singapore-børsen

Flere artikler

 1. Asiatiske børser faller: – Trusselen fra deltavarianten i ferd med å bli mer tydelig

 2. Wall Street snublet etter Fed-referat

 3. Asiatiske teknologiaksjer stiger på positive børser

 4. Flatt på Wall Street etter urolig børsdøgn

 5. Åtte strake dager med nedgang på Tokyo-børsen