– Ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker
Investor Bjørn Wicklund mister ikke troen på Atlantic Sapphire etter brannen i Danmark. Eks-forvalteren mener det kommende forsikringsoppgjøret gjør en ny emisjon mindre sannsynlig.
Atlantic Sapphire stuper 22 prosent på Oslo Børs torsdag, etter en brann ved lakseoppdretterens anlegg i Danmark onsdag kveld.
Dermed handles aksjen for første gang lavere enn nivået ved børsnoteringen i mai 2018.
Privatinvestor Bjørn Wicklund, med bakgrunn fra fondsforvalterne Eika og WarrenWicklund, har vært med hele veien, og eier 420.000 aksjer gjennom sitt investeringsselskap Orakel.
Torsdag formiddag har Wicklunds aksjer falt i verdi fra 20 til 15 millioner. Siden nyttår er papirtapet på nær 35 millioner.
– Dette er en langsiktig, venturebasert investering, så kortsiktige kursfall går ikke så mye inn på meg. Men det er jo selvsagt surt å se at selskapet sliter, sier Wicklund til E24.
Brann i Atlantic Sapphire-anlegg i Danmark
– Ikke en så stor katastrofe
Etter en hendelse med fiskedød ved det danske anlegget i juli, opplyste Atlantic Sapphire i rapporten for andre kvartal at det var i ferd med å dele produksjonen i to separate enheter, for å redusere risiko.
– Så vidt jeg kan se er brannen knyttet til denne ombyggingsprosessen, og oppsto i en del av anlegget som ikke hadde fisk. Så er spørsmålet om dette sier noe om landbasert oppdrett funker eller ikke. Svaret på det er etter min mening nei, sier Wicklund.
Han viser til en lignende brannhendelse ved Lerøys smoltanlegg i Finnmark i 2019, som tok livet av en stor mengde fisk.
– Ingen har sluttet å bygge smoltanlegg på land som følge av den brannen. Så jeg tror at når folk får tenkt seg om, ser de at dette ikke er en så stor katastrofe. Selv om det akkurat nå ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker, sier Wicklund.
Tror emisjon er mindre sannsynlig nå
Brannen i Danmark kommer etter en lang rekke uhell og kostbare hendelser for Atlantic Sapphire så langt i 2021.
Også anlegget i USA har hatt tekniske problemer og ekstraordinær fiskedød.
I slutten av august stupte aksjen da det ble kjent at selskapet fryktet å gå tom for flytende oksygen til fisken, som følge av en pandemirelatert knapphet i USA.
I etterkant har selskapet sikret økt tilgang til oksygen, og produksjonen er tilbake til normalt.
Milliardras i Atlantic Sapphire: – Flere uforutsette hendelser på kort tid
Anlegget i Hvide er blitt beskrevet av ledelsen som et pilotanlegg for gigantsatsingen i USA.
Wicklund tror ikke det danske anlegget har vært en del av selskapets langsiktige strategi, og at utsiktene til lønnsom drift har vært begrensede med så liten skala.
Atlantic Sapphire forventer å motta et forsikringsoppgjør på 33 millioner dollar etter brannen. I sin morgenrapport torsdag spekulerer DNB Markets i om disse midlene, samt midler til planlagte oppgraderinger i Danmark, heller vil bli allokert til virksomheten i USA.
– Å allokere kapitalen til den mest lønnsomme virksomheten er fornuftig på lang sikt. Jeg har hørt folk spekulere i at selskapet vil trenge en ny emisjon, men det blir snarere mindre sannsynlig etter denne hendelsen, når man ser på mengden kapital som frigjøres, sier Wicklund.
Coronatrøbbel for oppdretter: Frykter å gå tom for oksygen til laksen
Aksjen ned 63 prosent siden emisjon
Pareto-analytiker Carl-Emil Johannessen forventer imidlertid at aksjonærene må belage seg på å skyte inn mer penger.
– Vi har allerede lagt til grunn at selskapet må hente mer kapital for å fullføre fase 2 i USA. Vi tror at det kan koste litt med oppryddingsfasen, men at de ikke må hente særlig mye mer enn ventet, sier analytikeren til Finansavisen.
«Fase 2» henviser til neste utbyggingsfase for selskapets gigantiske Miami-anlegg, som er anslått å koste nær to milliarder kroner.
Da Atlantic Sapphire hentet over én milliard kroner i ny egenkapital i juni i år, ble det opplyst at midlene skulle brukes til delvis finansiering av fase 2.
Planen er imidlertid å sikre store deler av beløpet gjennom gjeld fra hovedbankforbindelsen DNB.
De største eierne i Atlantic Sapphire er gründerne Johan Andreassen og makker Bjørn Vegard Løvik gjennom deres felleseide selskap Alsco, samt aksjefondet Skagen Kon-Tiki og investor Runar Vatne.
Ingen av disse kjøpte aksjer i den nevnte emisjonen før sommeren, som hovedsakelig ble dekket av utenlandske investorer. Siden den gang har kursen stupt med 63 prosent.
Ledelsen i Atlantic Sapphire har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser i saken. Det har heller ikke Runar Vatnes investeringsselskap Vatne Capital eller forvalter Cathrine Gether i Skagen Kon-Tiki.
Anbefalte salg i august
Meglerhuset SEB nedgraderte Atlantic Sapphire fra «Hold» til «Selg» 12. august.
«Vi foretrekker eksponering mot sjøbasert oppdrett basert på velkjent teknologi foran landbaserte initiativer, som fortsatt er i en tidlig utviklingsfase med høy driftsrisiko», skrev SEB analytikerne Bent Rølland og Simon Brun i rapporten.
Aksjekursen sto på det tidspunktet i 80 kroner. Torsdag handles den til 37 kroner.
I en oppdatering til kundene torsdag morgen, skriver SEB:
«Alt i alt, til tross for at konsernets langsiktige drift ikke påvirkes særlig av at anlegget i Danmark er ute av spill, representerer brannen nok et operasjonelt tilbakeslag for selskapet med tanke på tapt biomasse, og synliggjør nok en gang den iboende risikoen ved driften», skriver Rølland og Brun.