Veidekke skal bygge regjeringskjeller til to milliarder

Veidekke har fått oppdraget til å bygge en to etasjes kjeller under det nye regjeringskvartalet til 2,1 milliarder kroner.

Slik skal det nye regjeringskvartalet etter planen se ut, ifølge Team Urbis som i 2017 vant designkonkurransen med sitt forslag Adapt.
Publisert:

Det kommer frem i en melding.

Det er Statsbygg som har tildelt oppdraget til Veidekke. Selskapet skal prosjektere og bygge kjelleren til en verdi av 2,1 milliarder kroner, etter å ha inngått en samspillsavtale med Statsbygg om kjelleren i oktober 2019.

Kjelleren blir på 15.000 kvadratmeter og skal ligge under store deler av det gamle regjeringskvartalet.

Veidekke har også hatt oppgave med å rive to ødelagte regjeringsbygg og oppføre et kjellerråbygg under D-blokken i regjeringskvartalet. Byggene fjernes etter terrorangrepet 22. juli 2011, hvor totalt 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya. Fire bygninger ble sterkt skadet.

– Vi har hatt en lang og god samspillsfase med Statsbygg og involverte samarbeidspartnere hvor prosjektet har blitt gjennomarbeidet og planlagt for en optimal byggeperiode, sier konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Infrastruktur.

Byggingen skal fullføres innen februar 2025.

Veidekke har fått en milliardavtale med Statsbygg for å bygge en kjeller under det nye regjeringskvartalet.

Ferdig kvartal i 2029

I 2012 bestemte regjeringen at Statbygg fikk ansvaret for å planlegge et nytt regjeringskvartal. I 2015 var S-blokken revet, og i 2017 vant Team Urbis en plan- og designkonkurranse med sitt forslag Adapt. I 2020 var R4 ferdig revet. Arbeidet med å rive Y-blokken startet også, noe som inkluderte en flytting av Picasso og Carl Nesjars kunstverk «Måken» og «Fiskerne».

Stortinget ga i fjor klarsignal til å bygge det nye regjeringskvartalet, med en kostnadsramme på 20,5 milliarder kroner for første byggetrinn.

I 2021 begynte byggingen av det nye regjeringskvartalet, noe som startet med rehabiliteringen Høyblokken. Byggingen av kjeller og D-blokken starter senere i år. Innflyttingen i det nye regjeringskvartalet skal starte i 2024, men tredje byggetrinn er ikke ferdig før i 2029.

Publisert: