– Det dreier seg om å få laget til å fungere

Tidligere landslagsspiller Karl Petter Løken vil ta erfaringene fra fotballbanen med seg i jobben som ny toppsjef i oljeservicekonsernet Kværner.

NY SJEF: Karl-Petter Løken tar over topplederjobben i Kværner.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Jeg skjønner at mange stusser på at jeg har en annerledes bakgrunn. For folk flest er jeg er nok mest kjent for det jeg har gjort på fotballbanen, og jobber jeg har gjort som ekspert for NRK. Men jeg har stort sett brukt 95 prosent av tiden min innenfor olje og gass, og da Lundin de siste årene, sier Løken til E24.

Tirsdag ettermiddag smalt det inn et skikkelig langskudd da den tidligere landslagsspilleren Karl Petter Løken ble annonsert som ny konsernsjef i Kværner.

Mannen med 36 landskamper med flagget på brystet er imidlertid ikke noen debutant i oljesammenheng.

– Jeg har jobbet i bransjen i mange år, og har mer enn 25 års erfaring fra olje og gass, sier Løken, og forteller at han har gått gradene i selskaper som Statoil, Aker og Hydro.

De siste årene har han vært leder for prosjektutvikling i fremadstormende Lundin Norway.

– Så jeg har lang erfaring fra bransjen og kjenner den godt, selv om jeg ikke har erfaring som toppsjef, sier han.

Les også

Kværner utnevner tidligere fotballspiller til konsernsjef

Lagspill

Løken har for øvrig jobbet under en av de mest legendariske lederne i nyere norsk historie – Nils Arne Eggen – og var en del av Rosenborg-generasjonen som la grunnlaget for tidenes hegemoni i norsk toppfotball.

Han håper å kunne ta med seg erfaring fra fotballbanen inn i den nye jobben.

– Ja, det tror jeg absolutt. Kværner er en stor bedrift med stolte tradisjoner, og det dreier seg om å få laget til å fungere. Så selvfølgelig er det relevant på mange måter, selv om det er en helt annen bransje. Men fellesnevneren er å få alle til å jobbe på lag og alle til å bidra, sier Løken.

«Teamwork» blir altså viktig i Kværner fremover.

– Jeg har lært mye om det å jobbe sammen mot felles mål, det er dét det dreier seg om her – vinne jobber og skaffe prosjekter til Kværner, sier den nye konsernsjefen.

Saken fortsetter under bildet ...

SOM VI KJENNER HAM: Karl Petter Løken ble norsk seriemester i fotball syv ganger og cupmester fire ganger. Her feirer han cupfinaleseier over Lillestrøm.

Gode muligheter

Løken tror at den norske oljeleverandørnæringen langt fra er spilt ut over sidelinjen, og tror fremtidsutsiktene er gode.

– Norske bedrifter har vist at de kan levere kvalitet på tid og kostnad. Da vi gjorde Grieg var det i en periode med mange prosjekter som gikk til Asia, men da viste Kværner og Aker at de var konkurransedyktige, så jeg mener mulighetene er gode, sier han.

Oljeserviceaktørene, deriblant Kværner, har vært gjennom noen vanskelige år. Oljeprisfallet og lavere investeringsvilje hos de store oljeselskapene ga mindre å gjøre.

Les også

Koreanske Hyundai om norsk leverandørindustri: – De er mye tøffere konkurrenter nå

Løken er imidlertid klar for kamp.

– Jeg tror fremdeles det blir tøffe tak. Det er sånn at vi må finne store oljefelt her hjemme. Kværner, som leverandør av store EPC-prosjekter, må jobbe og sloss. Det tror jeg vi er kapable til – Kværner er en bedrift som over tid har vist at de kan vinne jobber og at de kan det de driver med, sier han.

Han vil først og fremst bruke den kommende tiden til å lære organisasjonen å kjenne.

– Jeg har ikke brukt så mye tid på å tenke på fremtiden ennå. Men jeg vet at Kværner er i en veldig god situasjon, både finansielt og ellers, og jeg har tenkt å sette meg inn i det sammen med ledelsen og styret, sier han.

– Kan levere toppresultater

Styreleder Leif-Arne Langøy i Kværner er meget fornøyd med nysigneringen.

«Kværner har levert en ubrutt rekke med gode resultater i mange år, og har blitt en markedsleder på flere områder. Styret har opplevd stor interesse fra en rekke svært kvalifiserte kandidater til å overta som konsernsjef. Selskapet har et solid fundament for videre utvikling og vekst, og vi er glade for at Løken vil overta roret. Han har en sterk forståelse av industrien, han kjenner Kværner også fra kunde-siden, og han har bred erfaring med å utvikle lag som kan levere topp resultater», sier han i en uttalelse.

Løken tiltrer «i løpet av våren». Han erstatter Jan Arve Haugan, som sluttet for å begynne som leder for Aker Energy.

Kværners konserndirektør for finans, Idar Eikrem, fortsetter som midlertidig konsernsjef inntil Løken begynner.

Les også

Nå er «Norskehavets Eiffeltårn» døpt

Les også

– Norske leverandører har slått tilbake

Les også

Kværner får milliardkontrakt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kværner

Flere artikler

  1. Tidligere fotballspiller er Kværners nye konsernsjef

  2. Betalt innhold

    Det er nå nyansatte Løken må ha stålkontroll på Kværner

  3. Ny navnetrend på toppen av Olje-Norge

  4. Kværner stanset fallet i ordrereserven

  5. Kværner satser på fornybar vekst: Utenlandske gigantprosjekter kan gjøre Norge mindre viktig