Etter Aksje-NM vil jeg kjøpe ekte aksjer - hva bør jeg gjøre?
Eksperter gir tips til aksjehandel.
Fredag var siste mulighet for å handle fiktive aksjer i Aksje-NM 2014. Frem til neste runde, er alternativet å gå ut i det virkelige aksjemarkedet.
Dersom dette skulle interessere deg burde du lese videre.
Rådgiver i Dine Penger, Øyvind Røst, og daglig leder i Aksje Norge, John Peter Tollefsen, gir i denne artikkelen råd til hvordan man best bør gå frem.
Stor forskjell
- Først og fremst er det viktig å forstå at det er en stor forskjell på Aksje-NM og virkelige aksjer. I en kortsiktig konkurranse som Aksje-NM er normalt vinneren den som velger aksjer med stor risiko, mens i den virkelige aksjeverdenen er vinneren ofte den som velger aksjer med lav risiko, som samtidig gir høy avkastning over tid.
Det sier Øyvind Røst til E24 og fortsetter:
- I det virkelige livet er det ofte de som unngår de største tapene over tid, som vinner. Verdens mest kjente investor, Warren Buffett, er et godt eksempel på det.
Gjorde du det bra i Aksje-NM og vil ta den gode erfaringen ut i det virkelige markedet, påpeker Røst at man må være ærlig med seg selv om de gode resultatene skyldtes flaks eller dyktighet.
- Etter gode resultater i Aksje-NM kan det være enkelte som ikke gjør en ærlig vurdering i forhold til om de gode prestasjonene er basert på tilfeldigheter fremfor dyktighet.
- Psykologien er ofte slik at vi gir oss selv æren for suksess og skylder på markedet når vi gjøre det dårlig.
- Første månedene vanskeligst
- Det er som regel de første ukene og månedene som er de vanskeligste når man har kjøpt aksjer.
Det sier John Peter Tollefsen til E24 og fortsetter:
- Ikke kast kortene og mist troen på selskapet bare fordi aksjene faller rett etter at du har kjøpt. Forsøk heller å se om det er noe av det som motiverte deg til å kjøpe selskapet som nå er fundamentalt forandret. Hvis ikke, stol på at det du har gjort er riktig.
Ifølge Røst etableres oftest fordommene mot aksjemarkedene i denne startperioden:
- Mange som kjøper aksjer for første gang går på en smell fordi de undervurderer risikoen i aksjer når markedet faller, og noen skyr deretter aksjemarkedet for resten av livet. Det er uheldig, fordi aksjer er den spareformen som har vist til høyest avkastning de siste tiårene.
Velg store selskaper
På spørsmål om hva slags selskaper man burde velge, sier begge at man først og fremst burde kjøpe de mer etablerte og deretter eventuelt pynte på med ett eller to spennende selskaper.
- Jeg anbefaler at man kjøper 4-5 aksjer i solide selskaper, sitter i disse over tid og samtidig bruker tiden til å lære seg om aksjemarkedene. Når man har utviklet endel erfaring med disse kan man vurdere å inkludere en eller to mer risikable aksjer i porteføljen, sier Røst.
Ifølge Tollefsen kan aksjesparing både være litt kjedelig og veldig spennende. Han anbefaler å satse på kombinasjonen, men at man legger mest vekt på det kjedelige - det er nemlig her man får den forventede avkastningen.
- Velg selskaper som er ledende i sin bransje og som har en historie med solid ledelse, aksjonærvennlig politikk (utbytte) og fremtidsrettede investeringer som har gitt gode resultater. Hvordan selskapet har operert i fortiden, forteller mye om hva man kan forvente i fremtiden. Følg nøye med når selskapet bytter ledelse og styre.
- Vær en aktiv eier
I tillegg til å ha en langsiktig strategi, burde man samtidig benytte seg av svakere tider eller fall i aksjen, til å kjøpe flere aksjer.
- Man burde alltid ha et aktivt forhold til sparingen slik at man kan benytte svakheten i markedet til å gjøre noen gode kjøp.
Øyvind Røst anbefaler også å forberede en strategi dersom man opplever større finansielle kriser som går hardt utover aksjeporteføljen.
- Spørsmålet man må stille seg, er om man skal prøve å selge seg ut i fallet for så å kjøpe på «bunnen», og dermed risikere å selge på bunn og kjøpe på vei opp. Eller om man bare skal sitte rolig gjennom kriser.
- Ikke bli forelsket
Et siste tips fra begge er å alltid forsøke å se på aksjer med objektive briller.
- Ikke stikk hodet i sanden som en struts. Det kan enkelte ganger være fordelaktig å ta tap på enkeltaksjer som går dårlig, spesielt risikable aksjer. Det er mange eksempler på aksjer som har gått dårlig i lang tid, heriblant Northland Resources og Blom, som har mistet stort sett all sin verdi, avslutter Røst.
Les også:
- Aksjeskolen del 1: Dette er grunnene til å investere i aksjer
- Aksjeskolen del 2: Nordmenn vil heller investere i lotto enn i selskaper
- Aksjeskolen del 3: Dette må du vite om aksjer
- Aksjeskolen del 4: Hvordan velge vinneraksjene?
- Aksjeskolen del 5: Aksjetabbene som kan koste deg dyrt
- Aksjeskolen del 6: Aksje eller aksjefond?
- Aksjeskolen del 7: Netthandel eller megler?