Ukens selskap i Aksje-NM: Analytikere mener en økning i oljeprisen alene ikke vil være nok til å redde Fredriksens riggkjempe

John Fredriksens Seadrill klarer ikke overbevise analytikerne om at Aksje-NMs deltagere bør ta selskapet inn i varmen.

HOLDER FORTSATT: Analytikerne mener John Fredriksens Seadrill er et av selskapene Aksje-NMs deltagere ikke bør ta inn i varmen.
Publisert:

Forrige uke viste markedet for første gang på mange uker oljeoptimisme, og sendte flere av oljeselskapene på Oslo Børs rett i taket til glede for flere deltagere i Aksje-NM.

Men enkelte selskap har fortsatt ikke fått være med på oppturen. Blant dem er John Fredriksens riggkjempe Seadrill.

Seadrill-kursfallet det siste året har gjort at 85 milliarder kroner i markedsverdi har forsvunnet, og at markedsverdien på selskapet, som en stund knivet med DNB om å være Børsens tredje største, nå «bare» er på 36,5 milliarder kroner.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

Hver uke snakker E24 med analytikerne om et utvalgt selskap, for å finne ut om det er dette du bør legge inn i Aksje-NM porteføljen.

Analytiker Fredrik Lunde i Carnegie tror det skal mer enn oljeoptimisme til å få fart på markedet.

– Riggmarkedet viste klare tegn til svakhet da oljeprisen lå over 100 dollar i 2014, så en økning i oljeprisen alene vil neppe være nok til å redde riggmarkedet, sier han til E24.

Tøffe år

Da Oslo Børs åpnet tirsdag var Seadrill opp 0,70 prosent på Oslo Børs. Selskapet er likevel ned 3,52 prosent så langt denne uken, og ned om lag 62, 85 prosent siden samme tid i fjor.

– De neste to årene ville bli tøffe for riggselskapene selv på mye høyere oljepriser grunnet en betydelig flåtevekst, sier analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier.

Han legger til at han på bakgrunn av dette ikke vil anbefale å gjøre som John Fredriksen når det gjelder Seadrill.

– Bransjen står foran utfordringen om å fjerne mange titalls rigger for å bringe markedet tilbake til balansen, noe som vil gi negative utslag både på flåteutnyttelsen og dagratene, sier Daul.

Volatil oljepris og aksje

Både Daul og Lunde tror de store svingningene og usikkerheten knyttet til oljeprisen kan være en av grunnene til at Seadrill-aksjen svinger kraftig nå.

– Oljeprisen styrer investeringsbeslutningene hos oljeselskaper og er i så fall veldig avgjørende for hele serviceindustrien, sier Daul.

Han legger til at inntjeningen for Seadrill er noe skjermet for dette de neste to årene gitt en relativt høy kontraktsdekning.

Tirsdag åpnet Oslo Børs med fall i oljeprisen, som i skrivende stund er ned 0,75 prosent til 47,71 dollar per fat.

– Etterspørselen etter Seadrills tjenester drives av oljeprisen. Tilbudet av rigger er stort, med en kraftig økning i kapasiteten, sier Lunde.

Han legger til at overkapasiteten i riggmarkedet også vil legge press på overskuddene i Seadrill den neste tiden.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå? Gjør det her!

Les også

Slik kan verdensøkonomien påvirke Aksje-NM porteføljen denne uken:

Les også

Superforvalterens råd til unge: – Kjøp aksjer og billig bolig

Les også

Aksjeapen Matu slo alle ekspertene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om