– Dette løser mange problemer samtidig

Analytiker er positiv til dagens fusjonsnyhet fra Aker, Det norske oljeselskap og BP.

NY AKTØR: Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer, og blir med det en ny, større spiller på norsk sokkel. Bildet er av Ivar Aasen-plattformen på Utsirahøyden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities var for få dager siden ute med en kjøpsanbefaling på Aker, og beskriver dagens nyhet om fusjonen mellom Det norske oljeselskap og BP Norge som veldig positiv.

– Dette løser mange problemer samtidig. For det første gjør det at Det norske får betydelig aktivitet i perioden frem til Johan Sverdrup kommer i gang. Og mens konsernsjefen nylig sa på kapitalmarkedsdagen at oljeprisen måtte opp før de kom i gang med utbytte, begynner de nå med dette i år. I tillegg styrker det balansen til Det Norske, sier han til E24.

Les også

Har fem milliarder kroner klare for olje og gass-oppkjøp

Det fusjonerte selskapet vil få navnet Aker BP ASA, og vil være eid 40 prosent av Aker. Det vil få en portefølje bestående av 97 lisenser på norsk sokkel, der 46 vil være operatørskap. 2015-produksjonen anslås til 122.000 fat.

Slik Molnes er inne på, sa Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik nylig til E24 at det ikke var planlagt for utbytte før etter 2020.

I dagens melding fremgår det imidlertid at det nå skal betales ut kvartalsvis til aksjonærene, med sikte på en første utbetaling allerede i årets fjerde kvartal.

Ser mindre Røkke-rabatt

Molnes mener dette igjen bidrar til å sikre Akers utbyttekapasitet. Han venter nå at man vil få ytterligere fokus på Aker-aksjen, som ifølge Norne handles med en rabatt på 45 prosent mot NAV (Net Asset Value – verdijustert egenkapital).

– Denne vil komme ned når de nå får mer olje, sier Molnes.

Han viser til at Aker øker sin eksponering mot olje, og mener at rabatten umulig kan vedvare dersom denne sektoren blir mer populær blant investorene.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank påpeker at Aker med dette øker sin eksponering mot Det norske.

– Så er spørsmål én om vil dette føre til økt rabatt eller redusert rabatt i Aker. Og det avhenger av om du på sikt ser på dette som en langsiktig exit for Aker. Men i utgangspunktet tror jeg ikke det blir det store utslaget, sier han.

I den nye strukturen går eierposten til Aker fra omtrent 50 prosent i Det norske til 40 prosent i fusjonsselskapet.

– Så Aker-eierne vil sitte med en litt mindre eierandel i et litt større selskap og totaleksponeringen for Aker blir litt større. I Aker-sammenheng er det en liten endring. Så spørs om det om du liker det nye selskapet, sier Hermanrud.

– Positiv deal

Den profilerte Swedbank-toppen estimerer at investeringsbehovet for Aker nå blir litt mindre, fordi kontantstrømmen i det sammenslåtte selskapet vil bli høyere. Dette mener han kan være positivt.

– Det er lavere sjanse for at Aker må inn og betale for nye Johan Sverdrup-investeringer. Normalt skal Aker-aksjen gå på dette, men ikke veldig mye, sier Hermanrud.

Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie mener avtalen ser gunstig ut både for Aker og Det norske. Han mener at førstnevnte får noe som er verdt mye for milliardene som må investeres.

– Førsteinntrykket er at dette er en veldig positiv deal. For Det norske gir det en bredere portefølje, sterkere inntjening og en sterkere balanse. Og bare det i seg selv og at de kommer i utbytteposisjonen allerede i år er veldig bra, sier han.

Ser muligheter for nye kjøp

Bakken anslår oppkjøpsprisen til omtrent fire dollar per fat for BPs felt, og mener dette er en veldig god pris.

– Det betyr at BP har lagt til grunn at Det norske-aksjen er verdt mye mer enn de 80 kronene som er kursmålet. Det reflekterer veldig positivt på Det norske-verdiene, og det har vi analytikere ment lenge, at dette er en underpriset aksje, sier han.

Både Molnes i Norne og Bakken ser muligheter for ytterligere konsolidering.

– Ja, jeg tror det. Det virker som de har ambisjoner, sier sistnevnte om muligheten for nye handlerunder i Det norske.

– De kommer til å vokse selv gjennom de investeringene de gjør i Johan Sverdrup og Ivar Aasen, men de har jo varslet at med den sterke finansielle posisjonen så ser de etter oppkjøp. Så det vil jeg absolutt ikke utelukke.

Les også

Det norske og BP Norge slår seg sammen: Lager nytt oljeselskap på norsk sokkel

Les også

Har fem milliarder kroner klare for olje og gass-oppkjøp

Les også

– Tror ikke vi vil se noen ordentlig bedring før i 2019

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Aker
 3. BP

Flere artikler

 1. Kursmålene på Røkkes oljeselskap til himmels etter storfusjon

 2. Derfor krymper «Røkke-rabatten»

 3. – Telenor må gjøre som de utenlandske oljeselskapene gjør i Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Usikkerhet gjorde Norwegian-aksjen til jojo

 6. Betalt innhold

  – En milepæl i norsk oljehistorie