Norske Skog utsetter fristen for redningsplanen

Fristen for å bli enig om en redningsplan utsettes til tirsdag i neste uke, etter at kampen om verdiene i kriserammede Norske Skog har utspilt seg for åpen scene denne uken.

UTSETTER FRISTEN: F.v.: Styreformann Christen Sveaas og konsernsjef Lars Peder S. Sperre.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Da styreleder Christen Sveaas la frem Norske Skog-styrets redningsforslag 18. september ble kreditorene gitt en frist til å si ja eller nei.

Den ble satt til fredag 29. september, altså i dag, klokken 17.

I mellomtiden har kampen om verdiene i Norske Skog utspilt seg for åpen scene.

Nå melder selskapet at fristen er utsatt, til tirsdag 3. oktober klokken 17.

I meldingen skriver Norske Skog at tiden vil bli brukt til å fortsette forhandlingene med de forskjellige kreditorgruppene for å få nok støtte til at en redningsplan kan gjennomføres.

Videre skriver selskapet at Norske Skog-styret fortsatt vil følge situasjonen nøye.

– Refinansieringsprosessen er utfordrende, som vi visste den ville være, men vi vil tillate mer tid for å sluttføre våre forhandlinger med de forskjellige interessentene, sier Sveaas i en kommentar.

Han sier at Norske Skog tror utsettelsen vil bedre sjansene for å komme frem til en løsning, og viser til de siste dagenes hendelser.

Sveaas sier også at selskapet syv fabrikker vil fortsette driften uansett utfallet av prosessen.

Les også

Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Kamp om verdier

Kampen dreier seg først og fremst om hvor store eierandeler de ulike kreditorgrupperingene skal sitte igjen med etter redningen av selskapet.

Forslaget til redningsplan fra Norske Skog-styret 18. september møtte først en kald skulder hos flertallet av de såkalt usikrede kreditorene, som kom på banen med sitt eget forslag der de kommer bedre ut.

Dette er igjen blitt avvist av kreditorgruppen med pant i fabrikkene, der flertallet støttet Norske Skog-styrets forslag.

Tonen har også vært til dels krass i de ulike brevene med forslag, kontraforslag og blanke avvisninger som har versert denne uken.

Kreditorene som har gitt lån til Norske Skog kan i grove trekk deles opp i to grupper – de som har pantesikkerhet, altså de sikrede kreditorene, og de som ikke har pantesikkerhet, altså de usikrede kreditorene.

Den førstnevnte gruppen sitter høyere i rangordenen fordi den har pant, noe som betyr at den har rett til å ta over fabrikkene i en konkurs.

Det reflekteres også i alle forslagene, der de sikrede kreditorene blir sittende igjen med brorparten av verdiene i Norske Skog etter at redningsplanen er gjennomført.

Men de usikrede kreditorene har i sitt forslag krevd at de sitter igjen med en større del av kaken enn det de får i Norske Skog-styrets forslag.

Som E24 skrev fredag er de usikrede kreditorene heller ikke en ensartet gruppe, der enkelte kan ha grunn til å ta sjansen på at de ikke taper alt ved en konkurs.

Selv har Norske Skog-styreleder Christen Sveaas vært krystallklar på at kreditorene må bestemme seg raskt, hvis ikke er alternativet en komplisert konkursprosess der de pantsikrede kreditorene overtar alt.

Vil krympe gjeldsberget

Norske Skog-styrets løsning fra 18. september innebærer at gjelden kuttes fra ni til tre milliarder kroner.

Les også

Grunnla Norske Skog – blir sittende igjen med smuler

Det skjer ved at alle kreditorene omgjør all gjeld til aksjer. De pantsikrede kreditorene får 94 prosent av selskapet pluss et obligasjonslån på 250 millioner euro til åtte prosent rente.

De usikrede kreditorene får fire prosent av aksjene i det nye selskapet, mens dagens aksjonærer blir sittende igjen to prosent.

Deretter vil de usikrede kreditorene og dagens aksjonærer få rett til samlet å tegne nye aksjer for 400 millioner kroner, noe som vil redusere de pantsikrede kreditorenes eierandel til 77 prosent.

Les også

Norske Skog-fabrikkene kan bli solgt på auksjon

Les også

Norske Skog-deadline nærmer seg

Les også

Svarer blankt nei til Norske Skog-kreditorenes mottilbud

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Næringsliv

Flere artikler

  1. Norske Skogs skjebne kan avgjøres i dag

  2. – Håper på snarlig løsning

  3. – Vi trenger ekstra tid

  4. Norske Skog fortsatt ikke i mål – varsler nytt redningsforslag

  5. Norske Skog utsetter nytt redningsforslag – enda en gang