Siste hinder er fjernet: Finansdepartementet sier ja til Vipps-fusjonen

Etter at Finanstilsynet anbefalte å si ja, har Finansdepartementet nå godkjent fusjonen mellom betalingsappen Vipps, BankID og BankAxept.

Rune Garborg, sjef i Vipps, har nå fått godkjent fusjonen med Bank ID og Bank Axept
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Syv måneder etter at partene annonserte fusjonsplanene i november i fjor, har de nå endelig fått grønt lys.

Finansdepartementet melder torsdag ettermiddag at Vipps, BankAxept og BankID får tillatelse til å slå seg sammen. Det skjer noen få dager etter at Finanstilsynet den 4. juni anbefalte departementet å godkjenne fusjonen.

Ifølge Vipps selv skaper sammenslåingen Nordens største aktør innen betaling og identifisering. Alle de tre selskapene er resultater av brede samarbeid mellom norske banker innenfor sine tre primærfelt:

 • Vipps: Betaling mellom personer
 • BankAxept: En felles kortbetalingstjeneste mellom norske banker med lavere transaksjonskostnad enn de tradisjonelle kortselskapene
 • BankID: Identifisering og innlogging

Årsaken til at de slår de sammen er for å kunne stå sterkere rustet når utenlandske teknologi- og betalingsgiganter, fra særlig USA og Kina, ruller inn i det norske markedet.

− Hver for seg har selskapene levert markedsledende tjenester, sammen skal vi levere enkle brukeropplevelser i verdensklasse, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en uttalelse.

Hør E24-podden: Vipps eller forsvinn for Apple Pay

Som en del av godkjenningen har Finansdepartementet stilt flere vilkår til Vipps, blant annet at selskapet må fremlegge en kriseplan for Finanstilsynet for hvordan de skal sikre drift av samfunnsviktige funksjoner.

Satser for fullt på faktura og netthandel

Rune Garborg sier at det sammenslåtte selskapet både skal konkurrere og samarbeide med utenlandske aktører.

− Vi skal forenkle for brukerne ved å fjerne både papirfakturaen og behovet for kortnummer og utløpsdato ved netthandel. Brukernavn og passord skal være borte om to år. Det gjør vi ved å samle kompetansen, teknologien og innovasjonskraften som finnes i de tre selskapene, sier Garborg videre.

Les på E24+

Tre grunner til at Vipps-fusjonen er så viktig

Ifølge Vipps er det nå 2,8 millioner nordmenn som har lastet ned Vipps-appen. Etter at danske Mobile Pay kastet inn håndkleet i det norske markedet i fjor høst, har Vipps vært den enerådende tjenesten for pengeoverføringer mellom personer og småbetalinger.

Vipps arbeider nå intenst for å utvide innen fakturatjenester og netthandel.

Etter planen skal de tre selskapene være operative som ett selskap fra 1. august, og Vipps opplyser til E24 at de også vil flytte fysisk sammen «så fort som mulig».

Les også

Is, pølser og brus ga ny Vipps-rekord

Les også

Alle norske butikker må støtte Apple Pay om to år

Les også

Vipps inntar restaurant-Norge: Tar over servitør-oppgaver

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vipps

Flere artikler

 1. Finanstilsynet gir grønt lys til Vipps-fusjon

 2. Betalt innhold

  Tre grunner til at Vipps-fusjonen er så viktig

 3. Vipps tar hovedrollen i nordisk betalingsgigant

 4. Betalt innhold

  Enklere, billigere, raskere, tryggere: Derfor blør Vipps penger

 5. Konkurransetilsynet kan stoppe Vipps-fusjon