Denne kryptovalutaen har vokst 4.582 prosent på to måneder

Hvis du ikke har hørt om kryptoraketten cardano er du ikke alene. Ekspert tror årsaken til veksten er at investorer vil sikre seg «billige» kryptovalutaer.

UKJENT RAKETT: Logoen til cardano var inntil nylig ukjent for de fleste. Nå nærmer kryptovalutaens markedsverdi seg 27 milliarder dollar.

Skjermdump: cardanohub.org
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Det er vanskelig å holde styr på det stadig økende antallet kryptovalutaer som etablerer seg, og til og med på topplisten er det nye aktører med jevne mellomrom.

Cardano blir både kalt «Japans ethereum» fordi de første investorene var fra Japan. Den har også blitt kalt «ethereum-dreperen» ettersom valutaen har lignende egenskaper, og er blant annet startet av ethereums medgrunnlegger, Charles Hoskinson.

På børser kalles cardanos kryptovaluta «ada» og koster onsdag kveld 1,03 dollar per mynt, noe som er en drastisk økning fra 3. november da en «ada» kostet 0,022 dollar, noe som er en verdiøkning på 4.582 prosent.

Markedsverdien har på to raske måneder nådd 26,7 milliarder dollar (216 milliarder kroner) og den omsettes daglig for rundt 500 millioner dollar.

Onsdag kveld var cardano den femte største kryptovalutaen målt i markedsverdi, ifølge coinmarketcap.

Dollar-psykologien

Mange billige kryptovalutaer har fått en oppsving den siste tiden, ettersom de større valutaene som bitcoin og ethereum har sett en enorm prisvekst.

Dette stemmer for kryptovalutaer som norske IOTA, ripple, NEM, stellar og cardano.

Jon Ramvi mener psykologien spiller en stor rolle når folk investerer i kryptovaluta som cardano.

KRITISK: Blokkjedeekspert og grunnlegger av Blockchangers, Jon Ramvi, er ikke redd for å kalle kryptomarkedet en boble. Men akkurat som bobler i boligmarkedet tror han ikke blokkjedeteknologi vil forsvinne etter boblen sprekker.

Foto: LUKAS WELDEGHEBRIEL SHIFTER

Vil fikse ethereums feil

Les også

Ripple forbi Ethereum: Er nå nest størst kryptovaluta

Til tross for at bitcoin og ethereum har en stor fordel ved at de var først til markedet, har andre mindre kryptovalutaer den fordelen at de kan lære av de større valutaenes feil og mangler.

Akkurat som ethereum vil gjøre bitcoin bedre ved å legge til smartkontrakter i transaksjonene, vil cardano gjøre ethereum bedre ved at man kan sende transaksjonen og smartkontrakten i to forskjellige lag.

Dermed gjør man i teorien transaksjonen raskere og billigere.

– Teknologien er det som kalles delegert bevis på innsats (delegated proof of stake) som i likhet med kryptovalutaene Neo og Nem delegerer desentraliseringen i bytte mot billigere og raskere transaksjoner, sier Ramvi.

Blokkjede-evangelisten understreker at de fleste yngre valutaene langt ifra er utprøvd og testet i markedet.

– Slik jeg forstår det, er cardano foreløpig kun på konseptstadiet, også i motsetning til lignende kryptovalutaer.

Han kommer ikke til å putte sine egne sparepenger i prosjektet.

– Jeg personlig har ikke troen, ettersom det vi trenger er faktisk bruk av teknologien til applikasjoner, ikke enda flere blokkjeder. Har man gode forslag til plattformene som eksisterer, kan man bidra til prosjektet siden det er åpen kildekode, istedenfor for å lage enda en ny plattform.

Han legger til at det ikke betyr at det ikke kan være gode penger i cardano.

– Det er verdt å nevne at det er forskjell på å ha tro på at cardano skal stige i verdi, og tro på teknologien, for det er klart at den kan stige langt mer i verdi, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Digital valuta

Flere artikler

  1. Kryptovalutaen startet som en spøk – nå er den verdt 16 milliarder

  2. Ethereum har steget nær 100 dollar på to døgn

  3. Truer med å forlate ethereum: – Vi må fokusere på teknologien, ikke pengene

  4. Annonsørinnhold

  5. Bitcoin faller etter avlyst splitt: – En avgjørende tid for bitcoins fremtid

  6. Meningsløs som valuta