Ekspert om Norwegians kryptosatsing: – Gir absolutt mening

Norwegian er ikke første flyselskap som snuser på kryptoteknologi, og ekspert mener flyselskapene har mye å tjene på å utforske muligheter innenfor blokkjedeteknologi.

NYE MARKEDER: Norwegian-sjef Bjørn Kjos satser på blokkjede-teknologi.
Publisert: Publisert:

Onsdag kom nyheten om at Norwegian-ledelsen ser på muligheter innenfor blokkjede- og kryptoteknologi gjennom et nyopprettet selskap kalt Norwegian Block Exchange, skriver Dagens Næringsliv.

Daglig leder i selskapet er Stig A. Kjos Mathisen, Norwegian-sjef Bjørn Kjos sin svigersønn.

Kjos selv er styreleder i selskapet, sønnen Lars Ola Kjos er styremedlem, noe også Norwegians juridiske direktør Frode Berg er.

Les også: Nytt Norwegian-byks: Forvalter tror på Buffett-interesse

Ifølge selskapet skal hovedaktiviteten være: «Investering, utvikling og formidling av betalingsløsninger og -systemer, herunder finansielle instrumenter.»

Til Dagens Næringsliv sier Mathisen at Norwegian Block Exchange samarbeider tett med flyselskapet og kundeprogrammet Reward.

Ekspert på kryptovaluta og blokkjeder Torbjørn Bull Jensen i Menon Analytics sier Norwegians planer er spennende.

– For eksempel å ta Norwegians bonuspoeng for å gjøre det om til tokens basert på blokkjeder gir absolutt mening, sier han til E24.

LAVPRIS-SJEF: Grunnlegger og toppsjef Tony Fernandes i Airasia sier de vurderer en kryptovaluta for deres bonusprogram.

– Målet med slike bonusprogram er å skape en økonomi rundt sin egen merkevare, og det kan potensielt bli lettere om man bruker for eksempel ethereum-blokkjeden som en standard for dette, sier Jenssen.

Følger etter Airasia

Men Norwegian er ikke første selskap som ser muligheter i kryptoteknologi relatert til kundeprogram.

Airasia, det børsnoterte Malaysiske selskapet som kan sammenlignes med Ryanair i Europa, uttalte i mars at de vurderer utstedelse av en digital valuta.

Selskapets toppsjef sa en kryptovaluta vil fungere som betalingsmiddelet i deres lojalitetsprogram.

– Vi har to ting som gjør det veldig interessant å gjennomføre en kryptoemisjon. Den første er vårt lojalitetsprogram hvor kunder samler poeng, som jeg tror lett kan overføres til blokkjeder, sier toppsjef Tony Fernandes til Techcrunch.

– Den andre grunnen er at jeg tror en kryptovaluta gir mening som betalingsmiddel på innsiden av vårt økosystem.

En kryptoemisjon er en åpen utstedelse av kryptovaluta hvor hvem som helst kan delta. Det kan ikke sammenlignes med utstedelser av aksjer, og man eier ikke andeler i selskapet, selv om man kjøper kryptovalutaen.

Fernandes har blitt kjent i bransjen som sjef som liker risiko. Han var den første som startet et lavprisflyselskap i Sørøst-Asia, og hevder å ha 65 millioner registrerte kunder.

Les også

Norwegian fraktet 94.736 amerikanere til Norge i fjor: Tror Asia kan bidra til langt større trafikk

Gir spesielt mening for luftfart

– Når det kommer til luftfart gir det ekstra mening å ta i bruk blokkjedeteknologi, ettersom selskapene utfører en rekke transaksjoner over landegrenser, som kan være kostbart og tregt. Her kan betalingsløsninger og transaksjonsinfrastruktur basert på blokkjeder gi mening, sier Bull Jenssen.

Blokkjede-eksperten mener folk ikke må tro at Norwegian vil kunne utstede en kryptovaluta på linje med bitcoin.

– Dette vil nok starte i et lukket univers, hvor en potensiell token ikke kan byttes med andre mer kjente kryptovalutaer, men med tiden er det nok også mulig å åpne mer opp. Dette hviler på hvordan myndigheter velger å regulere dette området.

POSITIV: Seniorøkonom og ekspert på bitcoin og blokkjede-teknologi Torbjørn Bull Jenssen fra Menon liker Norwegians kryptosatsing.

Han sier det finnes flere eksempler på selskaper som har hatt problemer med bonusprogrammer tidligere, fordi de er sentraliserte og kan utsettes for dataangrep. Dette løser et program basert på desentraliserte blokkjeder, ifølge Jenssen.

Les også: Hyrer storbank for et mulig Norwegian-bud

I det siste har en rekke selskaper annonsert kryptosatsinger, og fått god respons på børs etter at nyheten slippes.

Kameraselskapet Kodaks aksje steg 120 prosent på Wall Street etter at selskapet annonserte sin KodakCoin, men har senere falt mye ettersom planene har blitt utsatt.

Bull Jenssen er spent på om Norwegians kryptoplaner er et Kodak-øyeblikk eller noe mer konkret.

– Det blir spennende å se om dette faktisk ender i noen konkrete produkter, eller om det bare er buzz-ord som kastes rundt.

Les også

Norwegian-striden havner i Høyesterett

Les også

Børsen ser nærmere på Norwegian-handel

Les også

HSBC om mulig bud på Norwegian: Svært logisk, men overraskende timing

Publisert:

Her kan du lese mer om