Selger deler av IKM Gruppen – blir storeier i undervannsrobotselskap

Hunter Group kjøper IKM Subsea & Technology av Ståle Kyllingstad.

SELGER: IKM-gründer Ståle Kyllingstad selger deler av IKM Gruppen, men får en hånd på rattet i den solgte virksomheten.
Publisert:

Hunter Group, tidligere kjent som Badger Explorer, annonserer at selskapet har inngått en kjøpsavtale med IKM Gruppen for alle aksjene i IKM Subsea Holding, IKM Subsea AS og IKM Technology.

Kjøpet beskrives som en betydelig milepæl for Hunter Group, som sikrer seg en av de ledende operatørene av fjernstyrte undervannsroboter (rov-er) i Nordsjøen.

Salget skal gjøres opp med 250 millioner kroner i kontanter, utstedelse av drøyt 23,9 millioner nye aksjer til selger og en rentefri selgerkreditt på over 55,4 millioner kroner. Sistnevnte skal konverteres til aksjer til samme kurs som i en samtidig rettet emisjon.

IKM Gruppen blir gjennom transaksjonen en betydelig aksjonær i Hunter Group. IKM-eier Ståle Kyllingstad går også inn i selskapets styre.

Varsler mulige oppkjøp

Kyllingstad sier til E24 at salget delvis er motivert av muligheten for å kapitalisere på investeringen i IKM Subsea, der det er lagt ned mye penger i teknologi.

– Vi ser også spennende muligheter for ytterligere vekst. Hunter Group har en veldig god finansiell posisjon og er gode på finans. Kombinert blir dette en teknologigruppe som kan gjøre enda mer investeringer, sier Kyllingstad, og nevner at flere oppkjøp kan være et alternativ.

Oljeservice har som kjent vært gjennom noen magre år i kjølvannet av oljeprisfallet fra sensommeren 2014.

– Det dukker opp en annerledes oljeserviceverden enn slik den var før. Så her ser vi muligheter for å være med på en del spennende ting, sier Kyllingstad.

For IKMs del betyr avtalen at to av rundt 40 selskaper i konsernet bytter eier. Virksomheten som selges sto for omtrent en sjettedel av konsernets omsetning i fjor.

– IKM Gruppen hadde for mange forretningsområder, og med dagens inntjening klarer vi ikke finansiere så mange selv. Det er den ene siden. Den andre er at vi ser dette som et vekstcase, og Hunter har spenstige vekstplaner som passer meg utmerket. Jeg tror dette skal bli ganske bra, sier den profilerte industribyggeren.

Rettet emisjon

Det varsles en rettet emisjon i Hunter Group i forbindelse med transaksjonen. Selskapet skal hente et brutto proveny på 75 millioner kroner, både til finansiering av IKM-virksomheten og generelle selskapsformål.

Les også

Årstaledebutant må google Norges Bank

Emisjonen rettes mot eksisterende aksjonærer, norske og internasjonale investorer, og har støtte fra større nåværende eiere.

IKM Gruppen tegner seg for 10 millioner kroner.

Medlemmer av Hunter Groups ledelse, Vegard Urnes, Ola Beinnes Fosse og Eirik Bergsvik, vil tegne seg for rundt 900.000 kroner.

Oljeserviceteknologi-investor

Hunter Group har sine røtter som Badger Explorer, et selskap basert på leteproduktet ved samme navn. Selskapet byttet navn på vårparten i fjor, og kjøpte omtrent samtidig oljeteknologiselskapet Dwellop for 185 millioner kroner.

Det er i dag rundt 131 millioner aksjer i Hunter Group. Selskapet har en markedsverdi på 306 millioner kroner.

De har de siste årene vært et oljeserviceteknologi-investeringsselskap, og varslet senest i forbindelse med fjerdekvartalsrapporteringen for to dager siden at de vurderte investeringsmuligheter.

Les også

Venter vekst i oljeservice for første gang siden 2014

Les også

Varsler «comeback» for norsk oljebransje

Les også

Ser gryende optimisme i krisebransje

Publisert:

Her kan du lese mer om