Amazon knuser forventningene: Økte inntektene med 122 milliarder kroner

Nettgiganten Amazon mer enn dobler overskuddet i første kvartal. På Wall Street hopper aksjen.

TALLSLIPP: Amazon og grunnlegger Jeff Bezos leverer de finansielle resultatene for første kvartal.

Foto: Joe Klamar AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Amazon kan vise til fortsatt kraftig vekst i årets tre første måneder, og topper analytikernes forventninger med god margin.

I kvartalet fikk nettgiganten inntekter på 51 milliarder dollar, opp fra 35,7 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor. Selskapet økte dermed topplinjen med 122 milliarder målt i norske kroner.

Samtidig steg driftsresultatet med 92 prosent til 1,9 milliarder dollar, mens resultatet etter skatt steg til 1,6 milliarder dollar fra 724 millioner dollar.

På forhånd hadde analytikerne sett for seg inntekter på 49,8 milliarder dollar, og et resultat per aksje på 1,26 dollar. Fasiten viser et langt høyere resultat på 3,27 dollar per aksje.

Jubel på Wall Street

Med 30,7 milliarder dollar står virksomheten i Nord-Amerika fortsatt for det aller meste av inntektene. Her økte Amazon veksttakten fra 24 prosent i første kvartal i fjor til en veksttakt på 46 prosent i året første tre måneder.

Les på E24+

Han er Amazons best betalte sjef. Det sier mye om hva selskapet tjener mest på

Den høyeste veksten er imidlertid i Amazon Web Services, virksomheten innen skytjenester. Inntektene økte med 49 prosent til 5,4 milliarder dollar.

De resterende inntektene på 14,9 milliarder dollar kom fra den internasjonale virksomheten.

På Wall Street får tallslippet en varm mottagelse. I handelen etter stengetid stiger aksjen med over seks prosent.

Som for flere av de andre IT-kjempene på Wall Street har det vært turbulente perioder på børs for Amazon i det siste, spesielt da selskapet og grunnlegger Jeff Bezos ble angrepet av president Donald Trump.

Via en av sine velkjente Twitter-tirader langet presidenten ut mot selskapet med anklager om at handelsgiganten snek seg unna skatt og truet lokale arbeidsplasser, noe som satt aksjen under press.

Les også

Verdens rikeste ble 60 milliarder rikere på en uke

Verdens rikeste

Fra den spede starten i 1994 har Amazon vokst til å bli et av de største selskapene på Wall Street, med en markedsverdi på rundt 740 milliarder dollar, eller nesten ni ganger verdien av Statoil.

Selskapet, som i begynnelsen solgte bøker på nett, har i dag en virksomhet som spenner fra netthandel, forskjellige strømme- og skytjenester til elektronikk og matvarekjeden Whole Foods

Tilbake i 1997 hadde selskapet inntekter på 148 millioner dollar, noe som i fjor hadde vokst til 178 milliarder dollar. I samme periode har aksjekursen gått fra halvannen dollar til over 1.500 dollar.

Det har gjort grunnlegger Jeff Bezos til verdens rikeste, med en formue anslått til 122 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Les også

Kraftig resultathopp for Facebook

Les også

Alumina-smell for Hydro

Les også

Yara rammet av kaldt vintervær i Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Amazon

Flere artikler

  1. Amazon bommer på forventningene

  2. Amazon omsatte for 109 milliarder dollar i første kvartal

  3. Amazon-sjefen ikke lenger verdens rikeste

  4. Corona-løft for nettgiganten Amazon – børsverdien bikket rekordhøye 1.100 milliarder dollar

  5. Amazon med kraftig vekst i første kvartal