Sjømatanalytiker etter rekordresultat fra Marine Harvest: – Tror vi får et fantastisk 2017

Den John Fredriksen-dominerte laksekjempen tjente 2,3 milliarder kroner på driften i fjerde kvartal. Analytiker tror prisene skal holde seg ekstremt høye gjennom første halvår.

LAKSEHOPP: Marine Harvest stiger 4,5 prosent på Oslo Børs etter overraskende sterke resultater i fjerde kvartal.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Jeg tror vi får et fantastisk 2017, med sterke priser, sier sjømatanalytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets til E24.

Lakseoppdretterne nyter for tiden godt av priser på rekordnivå, og som det første selskapet i sektoren ga Marine Harvest onsdag et innblikk i resultatutviklingen for fjerde kvartal.

Rekordresultat

Der fikk verdens største lakseoppdretter et underliggende driftsresultat på rekordhøye 257 millioner euro, tilsvarende 2,3 milliarder kroner med den oppgitte valutakursen. Det er opp fra 90 millioner euro på samme tid året før og topper også analytikernes prognoser.

– De har aldri levert noe som har vært i nærheten av dette, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Beringer Finance.

Han mener bildet for det neste halve året ser positivt ut. Ifølge markedsplassen Fishpools referanseindeks «Fish Pool Index» var den gjennomsnittlige ukentlige spotprisen på fersk laks 75,83 kroner per kilo i den andre uken i januar. I samme uke i fjor var prisen 64,07 kroner.

– Vi venter at prisene skal holde seg ekstremt høye gjennom første halvår 2017, sier Løvstad.

Den foreløpige oppdateringen fra Marine Harvest, der John Fredriksen er største eier, gir informasjon om noen av nøkkeltallene i forkant av den offisielle resultatrapporten som slippes 15. februar.

Peker på prisene

Begge analytikerne peker på høyere prisoppnåelse.

– Vi vet ikke sikkert ennå, men det ser ut til å være en kombinasjon av innfasing av nye kontrakter på bedre priser og at de har hatt god kostnadskontroll i fjerde kvartal, som kan tyde på at biologien har vært bedre enn i tredje kvartal. Begge deler er positivt, sier Løvstad.

– Det er spesielt Norge som gjør det bedre enn forventningene. De sier ikke hvilke deler som er bedre enn ventet, men gitt at den guidingen de ga i november på kostnader for kvartalet stemmer, er det på prisoppnåelsen de overrasker positivt. Det viser at selskapet klarer å reforhandle og få kontraktsprisene opp, og at prisene ut mot kunder går opp. Det er definitivt en god rapport, sier Bakken.

Marine Harvest inngår faste kontrakter på deler av volumet som selges.

– Her tyder det på at man har avsluttet eldre kontrakter med lavere priser og fått en effekt av nye kontrakter som har vesentlig bedre fastpriser enn de gamle kontraktene, sier Løvstad.

Les også

Tror på høy laksepris i minst tre år til

Lavere laksevolum

Resultatoppgangen kommer selv om Marine Harvest slakter vel 10.000 tonn mindre laks enn på samme tid året før. For 2016 havner volumet på rundt 380.000 tonn, ned fra 420.000 tonn året før, påpeker Løvstad.

Tilbake i oktober varslet Marine Harvest om lavere produksjon på grunn av «biologiske utfordringer». For oppdrettsnæringen har biologiske problemer som lakselus bidratt til negativ tilbudssidevekst som igjen har vært en viktig årsak til de høye prisene.

– Det er ikke noe vekst. For bransjen som helhet er det luseproblemet som er det største problemet. Det gjør at det er vanskelig å skape volumvekst, sier Løvstad.

Han forventer rundt tre prosent tilbudsvekst i 2017 samlet sett.

– Så lav tilbudsvekst betyr at man slipper å selge laks til dårlig betalende markeder. Laksen blir tatt av segmenter som er villig til å betale ganske mye.

Ser begrenset vekst

Begrenset vekst i tilbudet er prognosen også fra Bakken.

– Selv om prisene vil være høyere i første enn i andre halvår, er ikke jeg så bekymret for volumveksten i andre halvår, sier han, og utdyper:

Les også

Slik stopper lakselus norsk oppdrett fra å vokse

– Grunnen til det er at hvis man ser på historikken, har kraftig volumvekst i Chile påvirket prisene mer i USA enn i Europa. I Norge er det ikke mer fisk i sjøen nå enn det var på samme tid i fjor. Skal du tro på volumvekst må du tro at snittvekten skal komme kraftig opp igjen. Jeg tror på høyere snittvekt, men ikke at de kommer tilbake til normale nivåer dette året. Jeg tror det fortsatt vil være utfordringer med lakselus.

Gitt at det ikke har kommet noe særlig ny kapasitet de siste årene, blir det begrenset tilbudsvekst, påpeker Bakken.

– Utsetting av smolt siden 2011 er marginalt opp, fordi oppdretterne er nærme taket i forhold til kapasiteten. Det blir ikke noe ordentlig vekst i Norge før man får mer kapasitet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
  2. Laks

Flere artikler

  1. – Inntjeningstoppen er slett ikke nådd

  2. Utbyttedryss etter rekordresultat i Marine Harvest

  3. Sterke tall fra laksegigantene: Dette er bransjens hodepiner

  4. Marine Harvest tjente halvannen milliard

  5. Salmar med solid resultatfall – venter litt høyere slaktevolum i 2020