Warren Buffett om rikinger som vil slå markedet: - Har sløst over 100 mrd. dollar

Selv inngikk den legendariske investoren et veddemål mot hedgefond for ni år siden som han nå er på god vei til å vinne, viser det årlige aksjonærbrevet fra Buffetts forretningsimperium Berkshire Hathaway.

AKSJONÆRBREV: Milliardær Warren Buffett, som styrer investeringsselskapet Berkshire Hathaway, er ute med årets brev til aksjonærene.

Foto: Nicholas Kamm Afp
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Den legendariske investoren Warren Buffetts årlige brev til aksjonærene får alltid en god dose oppmerksomhet. I årets utgave slår Buffett igjen et slag for at det enkle gir best avkastning når penger skal investeres.

Selv om 86-årigen selv er et eksempel på at det er mulig å slå markedet over tid, har han i årevis snakket varmt om investeringer av det passive slaget, der investor plasserer pengene til en lav kostnad og ganske enkelt får den avkastningen som aksjemarkedet gir.

Buffetts veddemål

Tilbake i 2005 argumenterte Buffett for at proffenes samlede aktive forvaltning, altså plasseringen av penger med mål om å slå markedet, over tid vil gjøre det dårligere enn avkastningen amatørene oppnår ved kun å sitte stille i båten med en investering som gir samme avkastning som markedet, altså et indeksfond.

Det var opptakten til investorens veddemål med forvalteren Protégé Partners.

Buffett hevdet at ingen profesjonell forvalter kunne velge ut et knippe på minst fem hedgefond som over tid kunne gjøre det like bra som et billig indeksfond som gir den samme avkastningen som den amerikanske S&P 500-indeksen.

Les også

Buffett kjøpte aksjer for 100 milliarder etter at Trump vant

Protégé tok utfordringen og valgte ut en gruppe hedgefond. Veddemålet som nå har pågått i ni år skal avsluttes ved utløpet av 2017, hvorpå pengene tilfaller et veldedig formål.

Oppdateringen i årets aksjonærbrev viser at Buffett har en ledelse som blir vanskelig å ta igjen. Indeksfondet har levert en årlig avkastning på 7,1 prosent, mens hedgefondene har levert 2,2 prosent i gjennomsnittlig avkastning per år.

– Der betyr at 1 million dollar investert i disse fondene ville ha økt med 220.000 dollar. Indeksfondet ville i mellomtiden ha økt med 854.000 dollar, påpeker Buffett.

– Har sløst mer enn 100 mrd. dollar

En viktig årsak til Buffetts tro på indeksfond fremfor aktiv forvaltning er de høyere forvaltningsavgiftene sistnevnte påfører investorene.

Han erkjenner imidlertid at det vil være enkelte som vil kunne gjøre det bedre enn markedet over tid.

– Det er, selvfølgelig, noen kompetente individer som trolig vil gjøre det bedre enn S&P (den amerikanske aksjeindeksen S&P 500) over lange tidsperioder. Gjennom min livstid identifiserte jeg imidlertid tidlig kun rundt ti profesjonelle som jeg ventet ville klare denne bragden, skriver Buffett.

Les også

15 kuriøse fakta om Warren Buffett

Utfordringen for mange vil være å finne disse superforvalterne som ikke gjør det bra på grunn av flaks.

– Problemet er ganske enkelt at den store majoriteten av forvalterne som forsøker å overprestere vil mislykkes. Sannsynligheten er også veldig høy for at personen som styrer ditt fond ikke vil være unntaket som gjør det bra, hevder Buffett.

Han mener også de rike elitene sløser penger ved å hoppe bukk over de enkle investeringsløsningene, og heller gå for mer komplekse produkter.

– Min kalkulasjon, som er svært omtrentlig, er at elitens søk etter overlegne investeringsråd har forårsaket at den, samlet sett, har sløst mer enn 100 milliarder dollar over det siste tiåret, skriver investoren.

Konklusjonen er ifølge Buffet klar:

– Når billioner av dollar forvaltes av Wall Street-folk som tar høye avgifter vil det vanligvis være forvalterne som høster store gevinster, ikke kundene. Både store og små investorer burde holde seg til lav-kostnads indeksfond.

Les også

Buffett har ikke solgt aksjer i Wells Fargo etter milliardsmell

Har blitt en av verdens rikeste

Berkshire Hathaway, tekstilfabrikken Warren Buffett tok over i 1965, har i årenes løp blitt et konglomerat der Buffett har samlet virksomhetene som spenner fra blant annet forsikring, industri, jernbane, kraftselskaper, detaljhandel og andre investeringer. Konsernet kunne notere et år med stigende verdier.

Verdiøkningen per aksje ble på 10,7 prosent gjennom året, noe som beløper seg til en samlet oppgang på 27,5 milliarder dollar. I norske kroner blir det rundt 230 milliarder med dagens valutakurser.

Siden dagens ledelse tok over, for 52 år siden, har den bokførte verdien per aksje vokst fra 19 dollar til 172.108 dollar, eller 19 prosent i året.

Buffett selv har blitt en av verdens rikeste, med en formue anslått av Bloomberg til 76,2 milliarder dollar, kun slått Bill Gates som har en pengebinge verdt 85,4 milliarder dollar.

Regnskapet for fjorårets siste kvartal viser et nettoresultat på 6,3 milliarder dollar, mot 5,5 milliarder dollar i tilsvarende kvartal året før.

For hele året var resultatet etter skatt omtrent uendret på 24,1 milliarder dollar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Slik bor verdens nest rikeste mann

  2. Orkaner og jordskjelv kostet Buffett-selskap 25 milliarder

  3. Buffett med sjeldent tap: Gikk i milliardunderskudd

  4. Buffetts aksjonærbrev kommer lørdag: Aksjonærene venter på «elefantkjøp»

  5. Buffett under «kapitalismens Woodstock»: – Hvis jeg dør i kveld, går aksjen opp i morgen