FBI-avgjørelse gir løft før børsåpning

Verdien av terminkontrakter på New York-børsen steg med 1,3 prosent etter at FBI bekreftet at Hillary Clinton ikke straffeforfølges.

NEDTUR OVER?: Nedturen på New York-børsen kan være over for denne gang.
 • NTB
Publisert:

Etter at aksjeindeksen S&P 500 har hatt sin lengste ubrutte periode med nedgang siden 1980-tallet, ser det nå lysere ut. En S&P-indeks for såkalte terminkontrakter – også kjent som futures – steg 1,3 prosent da handelen med disse kontraktene åpnet ved midnatt norsk tid natt til mandag, melder Reuters.

Dersom den optimismen gir lignende utslag når børsen åpner, kan den lengste nedturen på 35 år bli brutt. Nedturen har sammenfalt med at demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har slitt i motvind mot sin republikanske rival Donald Trump. Vendepunktet kom etter at FBI-sjef James Comey bekreftet at FBI ikke har funnet noen grunn til å straffeforfølge Clinton. Comey skapte bruduljer da han nylig sa at det hadde dukket opp nye eposter som ga grunn til å gjennomgå Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister på nytt.

I Tokyo gikk Nikkei-indeksen opp 1,3 prosent i den tidlige handelen mandag. Børsen i den japanske hovedstaden er den som åpner tidligst av verdens ledende børser, bare få timer etter at Comey sa det ikke er aktuelt å straffeforfølge Clinton.

– Ingen grunn til å endre beslutningen

Det var sent søndag kveld norsk tid at det ble kjent at FBI står fast på sin beslutning om ikke å reise tiltale mot Hillary Clinton, etter nye epostgranskninger.

I et brev til Kongressen søndag skriver FBI-sjef James Comey at de har avsluttet granskingen og at det ikke er noen grunn til å endre beslutningen om at det ikke skal reises tiltale mot Clinton.

– FBIs undersøkelsesgruppe har arbeidet døgnet rundt, og i løpet av denne prosessen har vi nøye gransket all kommunikasjon til og fra Hillary Clinton da hun var utenriksminister. Basert på denne gjennomgangen ser vi ingen grunn til å endre beslutningen som vi kom fram til i juli, skriver FBI-sjefen i brevet.

Clintons stab fornøyd

Clintons valgkampstab sier de er godt fornøyd med at epostgranskingen nå er over.

– Vi er glade for at han har funnet ut det som vi var ganske sikre på, at han bekrefter beslutningen han kom fram til i juli, sier Clintons kommunikasjonsdirektør, Jennifer Palmieri.

Clintons rival Donald Trump er derimot ikke like glad.

– Hillary Clinton beskyttes av et manipulert system, sier han ifølge Reuters.

– Skjødesløs

I juli sa Comey at Demokratens presidentkandidat hadde vært skjødesløs i sin omgang med sensitive dokumenter som ble funnet på hennes private epostserver mens hun var utenriksminister.

I forrige uke gikk Comey ut med opplysninger om at FBI hadde funnet nye eposter som kunne være relevante for etterforskningen av Hillary Clintons private epostserver fra tiden da hun var utenriksminister.

De nye epostene ble angivelig funnet på en PC som tilhørte den skandaliserte eks-politikeren Anthony Weiner og hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

Krass kritikk

I mars 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto og – server til tjenestekorrespondanse i sin tid som USAs utenriksminister fra 2009 til 2013.

Serveren sto i kjelleren i Clintons hus i New York og myndighetenes sikkerhetseksperter visste ikke om den.

Utenriksdepartementets interne gjennomgang av saken førte til krass kritikk av Clinton.

Les også

Trump og Clinton inn i sin siste paniske innspurt

Les også

Sprikende målinger i USA

Les også

FBI beskyldes for maktmisbruk og valginnblanding

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. FBI
 4. Donald Trump
 5. USA

Flere artikler

 1. Sjokknyhet om Clinton sendte Wall Street ned

 2. Clinton videresendte hemmeligstemplet epost til datteren

 3. FBI beskyldes for maktmisbruk og valginnblanding

 4. Nye lekkasjer: Clinton unnlot å kritisere Wall Street

 5. Lekket e-post viser Wall Street-vennlig Clinton