Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall

En rekke lakseprodusenter leverer tall denne uken. Nordea Markets venter et godt kvartal, etter eventyrlig oppgang i lakseaksjene i 2018.

GODE TALL: En rekke sjømatselskaper legger frem tall for andre kvartal denne uken, inkludert Marine Harvest, SalMar og Bakkafrost. Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård tror på gode tall, og er spent på hva selskapene tror om markedets evne til å ta unna produksjonen, og om luseutbruddene gjennom en varm sommer. Dette er et illustrasjonsbilde.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Sjømatindeksen på Oslo Børs vaker for tiden like under toppnivået som ble nådd den 3. august.

Så langt i 2018 har oppgangen i sjømatindeksen vært på 51 prosent.

– Den har vært helt eventyrlig, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24

Nå venter sjømatbransjen, lakseanalytikerne og investorene på oppdateringene fra en rekke selskaper som legges frem denne uken.

– Syv selskaper som leverer tall på tre dager, det er ganske heftig, sier Giskeødegård.

Tirsdag kommer det tall fra Bakkafrost og chilenske Salmones Camanchaca, onsdag kommer det tall fra Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Austevoll Seafood, NTS og Marine Harvest, og torsdag kommer det tall fra Salmar.

Neste uke kommer også Norway Royal Salmon og Scottish Salmon Company med tall.

Flere av lakseaksjene på Børsen stiger på børsen mandag, som Marine Harvest med 2,04 prosent, Bakkafrost med 1,86 prosent og Salmar med 1,89 prosent, men Giskeødegård kan ikke peke på noen åpenbar forklaring.

– Meg bekjent er det ikke omtalt noen oppgraderinger eller andre nyheter som er drivere. Det er nok bare momentum i markedet, sier han.

Venter gode tall

Analytikeren venter at selskapene vil levere gode tall for andre kvartal, fordi lakseprisene holdt seg bedre oppe enn ventet. Spotprisen på laks var i snitt 68 kroner kiloet, mens Nordea Markets i forkant hadde ventet 62 kroner kiloet.

– Generelt kommer det til å bli levert gode tall. Det er ingen selskaper som peker seg spesielt ut, det ser ut til at vannet løfter alle båter, sier han.

– Andre kvartal ble vesentlig bedre enn det som var ventet på vei inn i kvartalet, sier han.

– Hva blir det viktigste temaet å se på i resultatene?

– Det er to temaer som er viktige. Det ene er markedet, jeg tror det vil være positivt fokus på at markedet skal klare å svelge unna volumer. Det andre er biologi og lus. Det har vært flere luseutbrudd gjennom en varm sommer, og spørsmålet er om det kan ramme volumene, sier han.

For abonnenter: Børskommentar: Innfrir oppdrettsselskapene, eller faller aksjene?

Kraftig aksjeoppgang

Oppgangen på sjømatindeksen skyldes blant annet høyere priser. I uke 32 lå eksportprisene for fersk laks på 57,33 kroner kiloet, kraftig ned fra toppnivået på 76,09 kroner i uke 20 – men fortsatt høyt målt mot historiske prisnivåer.

– Året startet med en sektor som var litt «av moten», etter et noe svakere fjerde kvartal enn mange kanskje hadde sett for seg. Det fortsatte inn i januar, etter at man hadde vært aggressiv med å ta ut fisk. Det ble bråstopp i slaktingen og litt panikk i markedet, og kursene bare spratt opp og gikk til all-time high i mai, sier Giskeødegård.

Fallende laksepriser la en periode en demper på stemningen i aksjemarkedet, sammen med debatten om å innføre en grunnrenteskatt på oppdrettsbransjen, påpeker analytikeren. Aksjene har likevel holdt seg oppe på det han kaller «et hyggelig nivå».

– De siste tre ukene har det tatt litt fatt igjen, det er tydelig at mange vil posisjonere seg for høsten, sier Giskeødegård.

– Fortsatt oppside

Den erfarne sjømatanalytikeren tror lakseaksjene kan ha flere sprell igjen, og avviser ikke at oppgangen kan fortsette.

– Det kan se ut til at sektoren igjen ses på som et trygt alternativ i en litt urolig verden, akkurat som i 2015-16 da man hadde oljekrise og nedsmelting i oljeservice. Sjømatsektoren har i perioder fungert som en trygg havn i det norske aksjemarkedet, med en god direkteavkastning i aksjene og lite sannsynlighet for at noe går fundamentalt galt, sier Giskeødegård.

– Vil aksjeoppgangen kunne fortsette?

– Det er vanskelig å si. Det er fortsatt oppside til mange av våre kursmål. Vi skal snart inn i årets fire siste måneder, og det er typisk en tid på året da det har vært attraktivt å eie laks. Vår konklusjon er at vi fortsatt ser oppside i sektoren.

Akva Group leverte tall i forrige uke, og meldte da om omsetningsvekst på 17 prosent til 627 millioner kroner, mens resultatet etter skatt falt 28 prosent til drøye 19 millioner kroner fra samme periode året før, blant annet på grunn av oppkjøpet av selskapet Egersund Net.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Sjømat
 3. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 4. Bakkafrost
 5. Salmar
 6. Lerøy Seafood Group
 7. Austevoll Seafood

Flere artikler

 1. Laksefall etter produksjonssmell

 2. Tydelig fall for lakseaksjer etter Nordea-rapport

 3. Laksefall på Oslo Børs

 4. Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

 5. Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer