Hedgefond shorter sårbare italienske obligasjoner

Politiske uroligheter har gjort Italia til offer for hedgefond på søken etter profitt.

TJENER PÅ ULYKKEN: Italias allerede gjeldstyngede økonomi kan bli ende svakere om den påtroppende regjeringen får gjennomført planene sine. Det tenker flere hedgefond å utnytte.

Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Etterspørselen etter å låne italienske statsobligasjoner har steget til nivåer sist sett under finanskrisen.

Fredag steg landets tiårige statsobligasjon til 2,538 prosent, så høy har den ikke vært siden 2014.

Store italienske banker har falt nesten 15 prosent på børs de siste ti dagene, og økonomer sier at varsellampene lyser for økonomien i landet.

Ifølge Wall Street Journal har flere hedgefond tatt opp short-posisjoner på italiensk statsgjeld med håp om store gevinster ettersom renten øker.

Denne uken har etterspørselen etter italienske statsobligasjoner økt med 1,2 milliarder dollar. Etterspørselen for obligasjoner fra europeiske land foruten Italia har sunket med 800 millioner dollar.

Les også

Aksjeras for italienske banker: – All grunn til å være usikker på Italias økonomiske fremtid nå

Hedgefond hjulpet av populister

Et relativt stabilt Europa, både politisk, men også med tanke på stimuli fra den europeiske sentralbanken har gjort det vanskelig å tjene gode penger på shortposisjoner i statsobligasjoner.

Men den 14. mai begynte meldingene om enighet mellom de italienske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen å renne inn.

Det er ventet at Italia om ikke lenge vil ha en ny, svært høyrevridd regjering, ledet av 54 år gamle Giuseppe Conte – en mann blottet for politisk erfaring.

Og Milano-børsen snakket for seg, ned seks prosent over de to siste ukene.

Dermed så hedgefond som Brevan Howard, ledet av milliardæren Alan Howard sin mulighet.

Ifølge Wall Street Journal som har snakket med ikke-navngitte kilder tett på fondet skal Howard ha satt store penger på at italienske lånekostnader vil stige sammenlignet med de tyske.

Et annet hedgefond som satser på italiensk nedtur er Amber Capital.

– Stimuleringen av økonomien har ødelagt all risikofølelse i det statlige obligasjonsmarkedet, og vi må gjøre oss klare for at dette snur fort når støvet legger seg, sier grunnlegger av Amber Capital Joseph Oughourlian til avisen.

Les også

Sjeføkonom mener Italia-uro er «tungen på vektskålen» for kronestyrking

Fondet har blant annet shortet italienske selskapsobligasjoner.

– Det som er mest bekymringsverdig er at markedet ikke har våknet opp til den store politiske risikoen i landet, sier Oughourlian videre.

Tyngende gjeld

Et av Italias største problemer er råtten gjeld.

Kredittvurderingsbyrået Fitch har advart om stigende italiensk statsfinansiell risiko, blant annet fordi partienes forslag om en type borgerlønn, flat skatt og endringer i pensjonsalder vil øke underskuddet på statsbudsjettet betydelig.

DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland sier til E24 at den påtroppende regjeringen kan gjøre gjeldsproblemene enda større.

– Konsekvensene av programmet som den påtroppende regjeringen har satt seg fore er at Italias gjeld blir enda høyere. Den er allerede på 132 prosent av BNP, sier hun.

Dette trenger allerede hardt pressede banker lenger inn i hvelvet.

– Hvis statsfinansene fortsetter å gå i feil retning, vil anledningen for å tre inn og støtte banksektoren bli mindre. Og mange store italienske banker har allerede problemer. Italia står for 26 prosent av alle misligholdte lån i eurosonen, sier Haugland.

Det har hedgefondene luktet for lengst, og antallet shortposisjoner mot italienske statsobligasjoner er opp 33 prosent, ifølge datatjenesten IHS Markit.

Her kan du lese mer om

 1. Fondssparing
 2. Italia
 3. Finanskrisen

Flere artikler

 1. Italienske populister gir aksjeras i banksektoren

 2. Betalt innhold

  Dette er «shortkongene» på Oslo Børs

 3. Betalt innhold

  Å ha rett i 2008, har vist seg som en forbannelse for hedgefond-stjernene

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker advarer om ny Italia-storm

 6. Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia