SAS kan tape 1,6 mrd. på Spanair

SAS-sjefen tror fortsatt på overskudd i år - men går Spanair overende taper flyselskapet 1,6 milliarder kroner.

FRYKTER SPANAIR KOLLAPS: SAS kan tape 1,6 milliarder hvis Spanair går overende.
Publisert:

SAS kan miste årets overskudd hvis det kriserammede spanske flyselskapet Spanair går under.

Resultatregnskapet som SAS leverte tirsdag viser at flyselskapet er eksponert for 1,8 milliarder svenske kroner, 1,6 milliarder kroner, gjennom lån og leasing til Spanair - etter nedsalget i 2009, skriver Finansavisen.

SAS fikk redusert sin eierandel fra 19,9 til 10,9 prosent etter at lokale spanske eiere gikk inn med frisk kapital i Spanair - den høye oljeprisen er med på å forverre situasjonen.

Går Spanair overende får altså SAS en negativt resultateffekt på 1,6 milliarder kroner.

- Vi har en eksponering i bøkene som må være transparent. Spanair har noen uløste problemer og opererer i et svært tøft marked, sa SAS-sjef Rickard Gustafson tirsdag, ifølge Finansavisen.

Bidrar ikke til driften

Flyselskapet har allerede skrevet ned eierskapet i Spanair til null - og bidrar ikke lenger med penger til driften.

Spanair har ikke tjent penger på over fire år, og en drivstoffregning som har økt med 30-35 prosent på ett år bekymrer SAS.

- Økningen i drivstoffprisen rammer også Spanair, og er en medvirkende grunn til at vi gjør vår eksponering mer synlig, sa Gustafson under presentasjonen av kvartalsresultatet tirsdag, ifølge Finansavisen.

Tapte halv mrd. på tre måneder

SAS leverte et underskudd for årets tre første måneder som var lavere enn ventet. Analytikerne som følger selskapet ventet i snitt et underskudd på 609 millioner svenske kroner.

I kvartalsrapporten som ble lagt frem tirsdag morgen, opplyser SAS at resultat før skatt endte på minus 554 millioner kroner. Det er også en bedring fra fjorårets første kvartal, som endte med et underskudd på 978 millioner kroner.

LES OGSÅ: Svakt kvartal for SAS - men bedring

- SAS ikke så ille som fryktet

Anaytiker Dan Jensen i Handelsbanken sa at resultatet i SAS ikke var så ille som fryktet.

- Selskapet kom med positive signaler om bookinger i andre kvartal, og at antall forretningsreisende er økende, sa Jensen til Dow Jones Newswires tirsdag.

- Men fortsatt gjenstår usikkerhet rundt helårs-resultatet i SAS, og dette veier tungt inn på aksjen i dag, sa analytikeren.

SAS AB

LES OGSÅ: Analytiker: - SAS ikke så ille som fryktet

Publisert:

Her kan du lese mer om