Valutasmell for Yara

Kunstgjødselprodusenten leverer sterkere drift i årets tre første måneder, men bunnlinjen tynges av engangseffekter.

FORNØYD: Konstituert konsernsjef Torgeir Kvidal legger fram Yaras kvartalsresultat fredag.

Terje Bendiksby
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

– Yara rapporterer et sterkt resultat for første kvartal med økte leveranser og forbedrede marginer som følge av fortsatte reduksjoner i gasskostnader og en sterkere amerikansk dollar, sier Torgeir Kvidal, konstituert konsernsjef i Yara.

Aksjelive:Vi følger Yara her!

Yara fikk et brutto driftsresultat (EBITDA) på 4.794 millioner kroner i første kvartal, opp fra 3.591 millioner kroner året før.

Konsensus ifølge SME Direkt var ventet å ligge på 4.488 millioner kroner.

Eksklusive engangseffekter var EBITDA på 5.742 millioner kroner. Dette resultatet er justert for en nedskrivning på Lifeco i Libya på 929 millioner kroner.

Selskapets inntekter var på 27,8 milliarder kroner, opp fra 21,7 milliarder kroner i fjor, og over forventningene på 26,2 milliarder kroner.

Les også

Yara skriver ned Libya-verdier for 878 millioner

Valutasmell

Resultatet før skatt landet på 1.294 millioner kroner, ned fra 2.407 millioner kroner året før. Årsaken til svekkelsen mot fjoråret er at Yara hadde negative valutaeffekter på 1.831 millioner kroner i kvartalet.

Bakgrunnen for dette er at Yara har en gjeld i dollar på 1.600 millioner dollar, som dermed har økt sammenlignet relativt til kronen som følge av styrkelsen av dollaren mot kronen.

Yaras nettoresultat var på 729 millioner kroner, ned fra 1.773 millioner kroner året før.

Om man justerer for valutaeffekten og Lifeco-nedskrivningen landet nettoresultat på 2.896 millioner kroner, mot et justert resultat på 1.946 millioner kroner året før.

Forventningene lå på 1.919 millioner kroner.

Les også

Disse flyr høyest i fersk omdømmekåring

Den styrkede dollaren, rundt 27 prosent sterkere enn samme kvartal i fjor, er i utgangspunktet bra for Yara da selger mye av varene sine i dollar og rapporterer i kroner. Selskapet rapporterer om at de hadde positive valutaeffekter på selve driften 1.023 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

– Produksjonen av ammoniakk og mineralgjødsel økte betydelig i kvartalet som følge av bedret regularitet og oppblokking av flaskehalser i fabrikkene, sier Kvidal videre.

Les også

Holsether får Sapa-bonus fra Yara

Venter lavere energikost

Når Yara melder at den globale etterspørselen etter nitrogen holdt seg sterk gjennom første kvartal, men store eksportvolumer fra Kina førte til lavere priser på nitrogenråvareprodukter.

– Industrileveransene så langt i sesongen er på linje med fjoråret i Europa, mens nitrogenleveransene i USA er seks prosent høyere enn forrige sesong. Basert på nåværende terminkontrakter for olje- og gassprodukter forventes Yaras samlede energikostnader i Europa for de neste to kvartalene å bli 800 millioner norske kroner lavere sammenliknet med ett år tidligere skriver selskapet.

Publisert:

Flere artikler

  1. – Jeg ønsket ikke å bli sjef

  2. Gror kraftig på sterk dollar og billigere energi

  3. Reduserer inntektene i utfordrende marked

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo Børs faller etter resultatrush: Statoil-nedtur tross sterkeste resultat siden 2014

  6. Høyere kostnader og svakere dollar senker Yaras resultat