Analytiker mener Norwegian får et overtak på konkurrentene – hvis oljeprisen holder seg under 70 dollar

Oljeprisfallet har gitt Norwegian et tap på nesten to milliarder kroner på sikringskontrakter. Hvis oljeprisen holder seg under 70 dollar vil det norske flyselskapet likevel få et overtak på konkurrentene, mener flyanalytiker.

TRAFIKKTALL: Norwegian slapp mandag trafikktall for desember som viser kraftig passasjervekst, men lavere fyllingsgrad.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:

Norwegian slapp mandag morgen trafikktallene for desember måned.

Der kom det frem at selskapet fortsatte sin kraftige vekst, samtidig som selskapet også slet med å fylle alle de nye setene.

– Norwegian leverer sterk vekst i antall passasjerer, hele 15 prosent økning. Det er bare slått av WizzAir som økte med 18 prosent i desember, sier flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs til E24.

Børskommentar: (+) Hvis du tror på Kjos, bør du vurdere å kjøpe Norwegian nå

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir

Foto: Marius Lorentzen E24

– God ettespørsel

Han peker på at trafikkveksten (målt i antall passasjerkilometer) ikke var like stor som den kraftige kapasitetsveksten på 34 prosent (antall setekilometer) og at fyllingsgraden dermed faller hele seks prosentpoeng.

– Men, Norwegian viser at selskapet tar ut høyere priser per solgte flysete, med en økning i yielden på fire prosent. Dette viser at det var god etterspørsel i årets siste måned, men kapasitetsveksten var så høy at markedet ikke fulgte helt med, sier Elnæs.

Han peker på at Norwegian og bransjen nå går inn i den svakeste perioden på året – første kvartal.

– Det er perioden hvor etterspørselen er lavest og det gir press på flyprisene. Nedgangen i oljeprisen vil forsterke presset på flyprisene, både i Europa og på langdistanse, sier Elnæs.

Mandag formiddag er Norwegian-aksjen opp om lag 5 prosent på Oslo Børs.

Les også

Kraftig Norwegian-vekst i desember: Men selskapet slet med å fylle alle setene

Norwegian kan få en fordel mot konkurrentene

En annen nyhet i Norwegians trafikktall var det økte tapet på sikringskontrakter.

Oljeprisens fall i desember fra rett under 64 dollar per fat og helt ned til 50 dollar per fat på det laveste har økt Norwegians tap på finansielle kontrakter knyttet til oljeprisen nå har økt fra 1,32 til 1,84 milliarder kroner samlet sett for fjerde kvartal.

Elnæs sier at tapet er i overkant av hva han ventet, men at han ikke er overrasket.

– Dette er bokført i regnskapet for fjerde kvartal. I 2019 er Norwegian betydelig bedre posisjonert mot lavere oljepris enn sine europeiske konkurrenter, sier analytikeren.

Han peker på at Norwegian har hedget (sikret) rundt 32 prosent av sitt drivstofforbruk fremover, mens konkurrentene ligger fra 41 til 90 prosent.

– Det gir Norwegian «the upper hand» hvis oljeprisen holder seg mellom 60 og 70 dollar de neste seks månedene, sier Elnæs.

Han viser til at IATA, den internasjonale bransjeforeningen for flyselskaper, anslår en gjennomsnittlige oljepris på 65 dollar per fat (Nordsjøolje, Brent) i 2019, mot 73 dollar per fat i 2018.

Les også

Norwegian sikrer finansiering av nye fly

Les også

Norske flyplasser får 20 nye utenlandsruter

Her kan du lese mer om