Statoil øker i Lundin – selger seg ut av Edvard Grieg

Lundin tar en større jafs av Edvard Grieg. Statoil sikrer større eierskap i Johan Sverdrup-partneren.

STORHANDEL: Statoil og Lundin-familien har inngått en større avtale som innebærer aksjer i Lundin Petroleum, andeler i Edvard Grieg og cash.
Publisert:

Statoil melder tirsdag at selskapet selger hele sin eierandel på 15 prosent i Edvard Grieg-feltet. Samtidig øker den norske oljekjempen sitt eierskap i kjøperen, svenske Lundin Petroleum.

Handelen er strukturert som en bytteavtale der Statoil selger sin eierandel i Edvard Grieg, i tillegg til sin andel på ni prosent i oljerørledningen til Edvard Grieg og seks prosent i Utsirahøyden gassrørledning.

På toppen av dette blar Statoil opp 68 millioner dollar til Lundin (tilsvarende 550 millioner kroner).

I vederlag skal Lundin Petroleum utstede drøyt 27,6 millioner aksjer til Statoil basert på en snittkurs på 138 svenske kroner per aksje og en valutakurs mellom svenske kroner og dollar på 8,09.

I tillegg vil Lundin overføre 2,0 millioner egne aksjer og utstede drøyt 1,7 millioner aksjer mot et kontantvederlag.

Les også

Statoil selger eierandeler i USA for 3,2 milliarder kroner

Fester grepet om Sverdrup

Etter transaksjonen vil Statoil eie omtrent 68,4 millioner aksjer i Lundin Petroleum, hvilket gir en samlet eierandel 20,1 prosent. Statoil meldte i januar i år at de hadde kjøpt en eierpost på 11,93 prosent for det som da tilsvarte 4,7 milliarder norske kroner (4,6 milliarder svenske kroner).

Det norske selskapet er fornøyde med å øke den indirekte eksponeringen mot flere felt under utvikling på norsk sokkel, deriblant Johan Sverdrup.

– Den økte aksjeposten i Lundin Petroleum blir en viktig langsiktig industriell investering for Statoil. Transaksjonen understreker også vår langsiktige interesse for og fremtidige satsing på norsk sokkel, sier konserndirektør Hans Jakob Hegge i Statoil.

Statoil vil benytte egenkapitalmetoden for sin eierandel i Lundin, hvilket øker Statoils reserver og produksjon.

– Vinn-vinn

Lundin er operatør på Edvard Grieg, og dagens avtale er et grep de har tatt for å øke eierskapet i feltet.

– Jeg er glad for å kunne si at dette var et initiativ fra Lundin Petroleum. Vi så en unik vinn-vinn-situasjon, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin i en uttalelse.

– En økning i vår ressursbase, produksjon og kontantstrøm på bunnen av syklusen vil, etter mitt syn, føre til at Lundin vil ende opp som et sterkere uavhengig selskap, sier Schneiter videre.

Det understrekes at de to selskapene vil fortsette å operere uavhengig av hverandre, og fungere som separate enheter i alle lisenser på norsk sokkel. Statoil er fortsatt støttende til Lundin Petroleums ledelse, styre og strategi, og har ingen planer om å øke eierandelen ytterligere.

Transaksjonen forutsetter godkjennelse på Lundin Petroleums ekstraordinære generalforsamling den 30. mai, samt godkjennelse fra myndighetene. Lundins styre og Lundin-familien har bekreftet at de vil stemme for transaksjonen, som er ventet sluttført i juli.

Les også

Fagforening slår alarm om Statoils helikopteravtaler

Les også

Statoil-sjefen: – Vi er et selskap i dyp sorg

Les også

Oljeoptimisme i Barentshavet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om