Så mange kunder mistet Nordea etter ny skatteparadis-praksis

Nordea mistet flere tusen kunder etter nye regler innført i 2009. Torsdag sier banken at de ikke ønsker å fortsette å bistå kunder med å opprette offshoreselskap.

 • Andreas Fosse
 • Victoria Armstrong
Publisert:

Torsdag ettermiddag ble Nordea grillet av journalister som stilte på bankens pressekonferanse i Stockholm.

Dokumentlekkasjen fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca har nemlig indikert at Nordea har vært involvert i å opprette postkasseselskap i skatteparadiser slik at kunder kan plassere store pengebeløp i utenlandske bankkontoer for å unngå skatt.

Torsdag formiddag sier imidlertid storbanken at de ikke lenger ønsker å bistå kunder med disse oppgavene, som følge av skatteskandalen.

– Vi anbefaler aldri at kundene setter opp et offshoreselskap, men har hjulpet til med administrative oppgaver i forbindelse med dette hvis kunder har bedt om det. Vi har nå besluttet å avslutte denne virksomheten, sier Nordea Bank Norge-sjef Snorre Storset.

Til stede på pressekonferansen var administrerende direktør Casper von Koskull, samt Snorre Storset og Erik Ekman fra Nordeas ledelse.

Mistet flere tusen kunder

Nordea har tidligere uttalt til E24 at da de i 2009 endret vilkårene for å plassere penger i skatteparadis mistet de flere kunder. Endringen av vilkårene skal blant annet ha innebåret at banken ba alle kunder om å samtykke til at Nordea kunne rapportere kundenes utenlandsetableringene til norske myndigheter.

Under pressekonferansen torsdag bekreftet von Koskull dette, men sier at han ikke har noe imot at banken mistet disse kundene.

– Vi mistet rundt 4000 kunder som var tilknyttet Nordea Luxembourg, men slike kunder gjør det ingenting at vi mister.

(Saken fortsetter under bildet).

MÅ SVARE FOR SEG: Fra venstre: Erik Ekman, Snorre Storset og Casper von Koskull.

Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

– Alltid risiko for lovbrudd

Ifølge Storset har Nordea ikke kjøpt postkasseselskaper fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, og banken ønsker ikke å bli assosiert med firmaet i fremtiden.

Samtidig understreker Storset at det til syvende og sist er kundens ansvar å betale skatt.

– Vi jobber for å utveksle informasjon med kundene slik at vi kan føle oss så trygge som mulig på at kundene betaler skatt. Men dette er kundenes ansvar, sier Storset.

Under spørsmålsrunden på pressekonferansen sier svenske Uppdrag Granskning at flere dokumenter om Nordeas forretninger i utlandet kommer til å publiseres innen kort tid.

Ekman svarer at banken er forberedt på å undersøke dokumenter som måtte dukke opp underveis i undersøkelsene Nordea nå setter i gang internt i banken.

– Når man gjør forretninger finnes det alltid en risiko for lovbrudd. Det er ikke bare med offshorestrukturen man kan gjøre feil. Men vi vil understreke at vi trenger å undersøke og analysere dette nøye.

– Vi godtar ikke skatteunndragelse

Nordea-sjefen understreker at banken ikke ønsker å være involvert i skatteunndragelse på noen måte.

– Vi godtar ikke skatteunndragelse. Vi har ingen toleranse for at banken blir brukt som en plattform for skatteunndragelse, sier von Koskull, og understreker at banken har planer om å gjennomgå alle skatteparadiser som er tilknyttet selskapet i dag.

Von Koskull sier Nordea trenger mer informasjon om saken før de kan vite helt sikkert om banken har begått noen lovbrudd. Han avviser at Nordea har kontakt med Mossack Fonseca i dag.

– Akkurat nå er det mange påstander og antagelser ute og går. Vi trenger flere fakta på bordet. Så fort vi har gått gjennom undersøkelsene våre vil vi vite helt sikkert om vi har gjort noe som bryter med enten våre prosedyrer eller generelle skattelover.

Skal ha lånt ut milliarder til Russland

Gunn Wærsted, som er Nordea Bank Norges tidligere direktør, stilte ikke på pressekonferansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

IKKE I STOCKHOLM: Tidligere Nordea Bank Norge-sjef Gunn Wærsted.

Berit Roald/NTB scanpix

De tre banktoppene ble imidlertid spurt om hvor mye Wærsted har visst om Nordeas praksis med postkasseselskap.

– Mitt inntrykk er at Gunn Wærsted fra starten av var opptatt av at banken ikke skulle bli brukt for å unndra skatt. Hun var involvert i å innføre nye etiske retningslinjer som banken skulle følge i forbindelse med dette, sier Storset.

Wærsted har ikke uttalt seg om saken, selv om Venstre har bedt om å få avklart hennes rolle etter avsløringene. Også nominasjonskomiteen i Telenor, som nylig utnevnte Wærsted til telekjempens nye styreleder, «ser på saken», ifølge Næringsdepartementet.

Pressekonferansen finner sted fire dager etter at det i Panama papers kom frem at Nordea har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadis. Dagen etter ble det kjent at Nordea angivelig skal ha lånt ut flere milliarder, via et postboksselskap, til byggingen av et stort kontorkompleks i Moskva.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. Nordea

Flere artikler

 1. – Ingenting knytter banken til skatteparadiser

 2. Trekkes nærmere skatteparadis

 3. Nordea svarer pressen i morgen

 4. Annonsørinnhold

 5. Gjorde skatteparadis-endringer i 2009:
  Tidligere Nordea-topp sier det var intern motstand

 6. Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning