Buffett tapte 1,5 milliarder på IBM

Kull, forsikring og teknologiselskapet IBM skapte problemer for Warren Buffetts Berkshire Hathaway i første kvartal.

LAVERE ENN VENTET: Warren Buffett og Berkshire Hathaways omsetning i første kvartal endte på 3,7 milliarder dollar. På forhånd var det ventet en omsetning på 4,2 milliarder dollar.

Foto: John Peterson Ap
Publisert:,

Fredag ble en begivenhetsrik dag for verdens tredje rikeste mann Warren Buffet da holdingselskapet Berkshire Hathaway presenterte sine resultater for første kvartal. Buffett er selskapets stifter og administrerende direktør, og mesteparten av milliardærens formue er knyttet opp til aksjer i selskapet.

Da Wall Street stengte fredag kveld kunne selskapet avsløre at de endte opp med en omsetning på 2.274 per aksje, ned fra 2.583 dollar per aksje i samme kvartal i fjor.

På forhånd var det forventet en omsetning på 2.609 dollar per aksje, ifølge Marketwatch. Dermed skuffet selskapets inntjening per aksje, skriver nettstedet.

Allerede lørdag under selskapets generalforsamling fikk investorene et innblikk i selskapets finanser sa Buffett annonserte at nettoinntjeningen i holdingselskapet i første kvartal 2016 hadde økt til 5,59 milliarder dollar, fra 5,16 milliarder dollar i samme periode i fjor. Fredag fikk investorene hele fasiten som viste at de foreløpige tallene stemte på en prikk.

Les også

Warren Buffett: Derfor bør du velge indeksfond

Tapte på aksjemarkedet

Warren Buffet har gjennom mange år bygget opp et rykte som en av verdens beste investorer. Kvartalsrapporten til Berkshire Hathaway viser imidlertid at selskapet har måttet ta store tap på børsen i første kvartal. selskapet hadde urealiserte tap på over 3 milliarder dollar på børsen ved enden av første kvartal.

1,5 milliarder av dette var knyttet til selskapets investering i IBM.

«Vi vil per nå tross tap ikke selge oss ut av IBM, da vi tror det er muligheter for å ta igjen tapene ved en senere anledning», skriver selskapet i rapporten.

Totalt tjente Buffett og Berkshire Hathaway om lag 106 milliarder på aksjeinvesteringer i første kvartal. Dette var 5 milliarder mindre enn i siste kvartal av 2015.

Fornøyd børs

Ifølge selskapets kvartalsrapport er årsaken til at selskapets omsetning per aksje var noe lavere enn ventet svak vekst i forsikringsselskapene Berkshire Hathaway eier. Disse tapene er ventet å fortsette gjennom året, heter det i rapporten.

Årsakene til tapene var sterk dollar, så vel som store tap i eiendomssegmentet av selskapets forsikringsvirksomheter.

Investeringer i kull og gass har også kostet selskapet dyrt i første kvartal, ifølge rapporten.

Kort tid etter at Wall Street åpnet fredag begynte aksjen til Berkshire Hathaway å stige. I etterhandelen fortsatte oppturen tross skuffende inntjening, og klokken 22.19 var aksjen opp 0,52 prosent.

Dermed vokste Buffetts formue betydelig på tallene. Ifølge Forbes er Buffett verdt om lag 60 milliarder dollar, eller 492 milliarder kroner med dagens kurs. Verdens rikeste mann, Bill Gates, er også aksjeeier og styremedlem i holdingselskapet, som har eierandeler i alt fra Coca-Cola til fornybarenergi.

Totalt sysselsetter Berkshire Hathaways selskaper om lag 350.000 amerikanere.

Travel uke

Buffett har flere ganger denne uken vært i mediene i forbindelse med presentasjon av Berkshire Hathaways kvartalsresultater og generalforsamlingen. Under spørrerunden i generalforsamlingen var ett av spørsmålene fra en av aksjonærene var knyttet til det faktum at Buffett og Munger er kjent for å gjennomføre avtaler på veldig kort tid.

Aksjonæren uttrykte at selv om den raske gjennomføringen av avtaler kanskje kunne være et konkurransefortrinn, så kan den begrensede selskapsgjennomgangen kanskje føre til høyere risiko ved investeringer.

– Vi gjør mange feil når det kommer til oppkjøp, mange. Men feilene handler alltid om en feilvurdering av den økonomiske fremtiden til industrien eller selskapet (…). Berkshires feil når det kommer til oppkjøp vil ikke kureres av en nøyere gjennomgang av selskapene, men de kan kanskje kureres av å være smartere, svarte Buffett.

Blant disse feilene har Buffett tidligere omtalt investeringen i IBM, som kostet Berkshire Hathaway dyrt i første kvartal.

Les også

Tre av fire overrasker – men likevel liten grunn til å juble

Les også

Buffett-show i Omaha: Slik er «kapitalismens Woodstock»

Les også

Wall Street klarte ikke fem på rad