Derfor trekker Hatlen seg fra styret i Norske Skog

Det har ikke vært noen rosenrød idyll på styremøtene til Norske Skog den seneste tiden, skal vi tro Siri Hatlens uttalelse om hvorfor hun nå velger å forlate styret.

ORDKNAPP: Fredag gikk Siri Beate Hatlen ut av styret til Norske Skog.

Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:,

Fredag kom nyheten om at profilerte Siri Hatlen trekker seg fra styret i Norske Skog med umiddelbar virkning.

Lørdag forteller den tidligere Statoil-, Statkraft- og Helse Sørøst-toppen hvorfor hun trakk seg.

I en SMS til E24 melder Hatlen:

«Årsaken til at jeg fant det riktig å trekke meg med umiddelbar virkning er uenighet om styrets arbeidsform i en krevende periode for selskapet».

Uro

Den tidligere industristoltheten Norske Skog er for tiden i intense og kompliserte forhandlinger med sine kreditorer om en restrukturering.

– Jeg synes det for stå for hennes egen regning, svarer Jon-Aksel Torgersen, styreleder i Norske Skog når E24 konfronterer han med uttalelsen til den tidligere styrekollegaen.

– Enhver står jo fritt. Man er valgt som tillitsperson i et selskap, og enten så føler man at man klarer å utføre de oppgavene det medfører eller så gjør man det ikke, sier han.

Les også

Hver fjerde avis er ute av stativene på ti år

STYRELEDER: – Siri er en meget dyktig person. Det er klart at det er et savn, men det klarer vi å replassere, sier Jon-Aksel Torgersen i Norske Skog.

Norske Skog

Samtidig legger Torgersen til at Hatlen utgjør en verdi, men på langt nær er uerstattelig.

– Siri er en meget dyktig person. Det er klart at det er et savn, men det klarer vi å replassere, sier Torgersen.

– Medfører det noen store endringer for selskapet at Hatlen nå går ut av styret?

– Nei, svarer Torgersen bestemt.

På spørsmål om hvem som skal erstatte Hatlen svarer Torgersen at det blir opp til valgkomiteen og den ordinære generalforsamlingen i april å avgjøre.

Drukner i gjeld

Papirprodusenten har tapt milliarder av kroner hvert eneste år de siste syv årene, og har gjeld tilsvarende mer enn åtte milliarder kroner.

På Oslo Børs verdsettes selskapet til 370 millioner kroner.

Det første låneforfallet er på en milliard kroner i juni. Om selskapet klarer å betale gjenstår å se.

Selskapet har opplyst at eiere av obligasjoner med forfall i 2016 og 2017 tilbys ombytte av nåværende obligasjoner til en blanding av nye usikrede obligasjoner, evigvarende obligasjoner, obligasjoner med sikkerhet i varelager og kundefordringer og aksjer.

(Saken fortsetter under bildet.)

PAPIRPRODUSENT: Norske Skog er en gjeldstynget bedrift, men tjener penger før finanskostnadene. Selskapets driftsresultat (EBITDA) endte på 260 millioner kroner i fjerde kvartal. Her står røyken opp fra en av selskapets fabrikker, som ligger i Halden.

Terje Pedersen NTB scanpix

Det er Blackstone-fondet GSO Capital Partners som skal være storeiere av disse lånene, og om disse byttes om til aksjer vil Blackstones eierandel i selskapet øke fra den nåværende eierandelen på 10,59 prosent.

Les også

Aviskjempene taper lesere - nettavisene stormer videre

I betent gjeldsombytteprosess

Tilbudet til eierne av obligasjoner som løper til 2016 og 2017 ble nylig skjøvet på.

Årsaken er en gruppe kreditorer, frontet av investeringsbanken Citibank, har fått utsatt fristen fra ved en innvending til en domstol i New York.

Kreditorgruppen mener forslaget til løsning på gjeldsproblemene til Norske Skog favoriserer enkelte obligasjonseiere på bekostning av andre, noe Norske Skog-ledelsen er uenig i.

Les også

– Blackstone vurderer å ta kontroll over Norske Skog

Hvorvidt forslaget er lovlig, skal avgjøres av domstolen – som ser ut til å bli i mars.

– Ingen endelig beslutning er tatt i de styrende organer i selskapet ennå, men det er sannsynlig at tilbudet vil bli utvidet til etter rettsmøtet 2. mars 2016, sa selskapet nylig til Dagens Næringsliv.

GSO Capital Partners er per nå den største aksjonæren i Norske Skog, i tillegg til at de altså er en betydelig kreditor i det gjeldstyngede skogindustriselskapet.

Nettstedet Euwid Pulp and Paper skrev nylig at EU-kommisjonen har annonsert at Blackstone har varslet at de har en intensjon om å skaffe seg fullstendig kontroll over Norske Skog.

– Vi vil kraftfullt forsvare Norske Skogs posisjon. Vi oppfatter kravene fra saksøkerne som grunnløse. Vårt tilbud til obligasjonseierne gagner i sterk grad alle selskapets interessenter, sier Sven Ombudstvedt, administrerende direktør.

Les også

Trykket stemning på ekstraordinær generalforsamling i Norske Skog: – Det beste og eneste rette svaret

Hatlen ikke den første ut

I går henviste kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog til Hatlen selv for nærmere redegjørelse for hennes avgangen.

Hatlen er ikke den første som nylig forlater styret i Norske Skog.

For en drøy måned siden trakk Karin Bing Orgland og Ole Enger trakk seg, etter at de to – sammen med Hatlen – ble foreslått skiftet ut av Blackstone-eide GSO Partners.

Forslaget om at Hatlen skulle trekke seg, synes å ble trukket tilbake – men nå er det altså klart at heller ikke den tidligere Statkraft-toppen ikke lenger skal sitte ved styrebordet i den gjeldstyngede papirprodusenten.

Les også

Investor vil ta Norske Skog-jafs

Les også

Norske Skog får misligholds-stempel

Les også

Driften i plussfor Norske Skog

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Norske Skog-styremedlem går på dagen

  2. Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

  3. – Det beste og eneste rette svaret

  4. Annonsørinnhold

  5. Storeier selger alt i Norske Skog

  6. Disse aktørene kan avgjøre Norske Skogs skjebne