SAS leverer bedre på alle fronter

SAS hauset før sommeren opp forventningene til sitt eget resultat, og nå ser det ut til at selskapet innfrir løftene med god margin.

HOLDER KURSEN: SAS-sjef Rickard Gustafson (t.v.) prøvde på Hästens-slåbrokkene som tilbys business-kundene under lanseringen av SAS' nye langdistansekabin i februar. Til høyre er flyplassjef ved Kastrup, Thomas Woldbye.

Marius Lorentzen/E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

SAS hadde i perioden mai til juli en omsetning på 10,97 milliarder svenske kroner, opp fra 10,7 milliarder i fjor, og et resultat før skatt og engangsposter på 996 millioner, opp fra 759 millioner.

Det viser resultatrapporten for SAS' tredje kvartal. SAS har avvikende regnskapsår som løper fra november til og med oktober.

Resultat før skatt endte på 1,03 milliarder, opp fra 756 millioner på samme tid i fjor. Vi må helt tilbake til tredje kvartal 2013 for å finne et bedre resultat for SAS.

Siden svenskekronen koster oss nordmenn 98,4 øre om dagen, er tallene i norske kroner omtrent tilsvarende beløpet i svenske kroner.

Det var i forkant ventet at SAS omsatte for 10,86 milliarder svenske kroner, ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN Finans. Videre ventet analytikerne EBITDA på 1,25 milliarder og et resultat før skatt på 1,07 milliarder.

SAS-tallene ligger dermed omtrent på nivå med det flyanalytikerne hadde ventet.

– SAS leverte et positivt resultat før skatt og engangsposter for tredje kvartal på 996 millioner svenske kroner, en bedring på 30 prosent år over år. Forbedringen var hovedsakelig drevet av vår kommersielle suksess og de pågående effektene fra vårt systematiske effektiviseringsarbeid, sier konsernsjef Rickard Gustafson i en børsmelding.

Han sier videre at SAS fortsetter jobbe med tiltak for å få ned kostnadene:

– Dette vil generere en samlet resultateffekt på 2,1 milliarder svenske kroner, med full effekt i 2017.

SAS slapp også trafikktallene sine for august tirsdag morgen. Tallene viste en kraftig økning i marginene (yield) på hele 9,4 prosent. Les mer om trafikktallene i E24s Aksjelive.

Les også

SAS frykter at nordmenns reiselyst avtar: – Vi har merket en effekt allerede

Skrudde opp forventningene

I rapporten for andre kvartal som ble sluppet i juni, oppjusterte SAS-ledelsen prognosene sine for året, takket være bedre marginer (yield) og en bedre utvikling i resultatene enn det ledelsen selv hadde ventet.

– Takket være dette forventer SAS nå at resultat før skatt og engangsposter vil være klart positivt i regnskapsåret 2014/2015, skrev selskapet.

I første regnskapsmessige halvår gikk SAS 331 millioner i minus før skatt og engangsposter (mot -1,08 milliarder året før).

Når SAS nå leverer et positivt tall på 996 millioner på denne posten, har selskapet så langt i år gått 665 millioner i pluss før skatt og engangsposter. Dermed ligger man solid an til å innfri sitt eget løfte når vi nå er inne i innspurten av regnskapsåret.

SAS-sjefen trekker frem satsingen på de skandinavene som reiser mest, og peker på at SAS nylig passerte fire millioner EuroBonus-medlemmer. Dette er en gruppe som genererer rundt halvparten av omsetningen til flyselskapet.

– Vi har merket oss en betydelig etterspørsel fra våre mest faste reisende til USA og i 2016 ekspanderer vi med tre nye ruter: Los Angeles-Stockholm, Miami-Oslo og Miami-København. I starten av september åpner vi også den nye direkteruten mellom Stockholm og Hongkong, som blir operert med det første av SAS' nye Airbus A330-300 Enhanced, sier Gustafson.

Flyet han refererer til er det første av 12 nye langdistansefly som SAS bestilte i juni 2013.

Les også

SAS satser videre på USA: Åpner ruter til Miami og Los Angeles

Les også

SAS overrasket med champagne og gratisreiser: Stig ble EuroBonus-medlem nummer fire millioner

Les også

Nå skal SAS følge i billigselskapenes fotspor

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hentet inn milliardunderskuddet: Nå skal SAS pusse opp Europa-flåten

  2. Helomvending i milliardklassen: SAS kan ta juleferie med overskudd i bagasjen

  3. Tror fortsatt på milliardoverskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. Overraskende milliardoverskudd for SAS

  6. Tror SAS har klart å styre unna oljeprissmellen