Børsen innfører robot-avgift

Nå tar Oslo Børs affære med den store robotaktiviteten.

REGELENDRING: Oslo Børs innfører en avgift for aktører som sender inn store mengder ordre. Her er et eksempel i Storebrand-aksjen i november i fjor, hvor store mengder ordre ble trukket tilbake.

Thomas Nilsson
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Oslo Børs gjør endringer på sitt regelverk, for å forhindre automatiske handelssystemer, kjent som aksjeroboter, å legge inn overdrevent mange ordrer på aksjer uten å gjennomføre handler i aksjer.

Fra og med 1. september vil Oslo Børs legge en avgift på alle som legger inn mer enn 70 ordre per handel. Dette for å forhindre støy.

Dette opplyser Oslo Børs i en pressemelding, som også er omtalt i torsdagens Dagens Næringsliv.

Hvis antall ordre per handel overstiger 70, vil det koste 5 øre mer for hver ordre over dette nivået. Dette inkluderer kun ordre som ligger i systemet i mindre enn ett sekund.

- Oslo Børs mener at høy ordreaktivitet i seg selv ikke behøver å være negativt for markedet, men vi er opptatt av å motivere til at alle former for handel bidrar til å opprettholde tilliten til markedsplassen, sier børsdirektør Bente A. Landsens i pressemeldingen.

- Det er i utgangspunktet ingen kostnader for aktørene forbundet med å legge inn et uforholdsmessig høyt antall ordre i ordreboken, men denne typen aktivitet medfører likevel til indirekte kostnader som hele markedet må betale. Dette tiltaket vil bidra til å redusere unødig ordreaktivitet som ikke bidrar til bedret kvalitet i markedet. Markedet blir dermed mer effektivt, til beste for alle aktører.

56 prosent forduftet innen ett sekund

I januar i år satt E24 stort fokus på problemet knyttet til automatiske handelssystemer på børs. E24 fikk hjelp av den amerikanske eksperten på aksjeroboter, Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc, til å analysere alle ordre lagt inn i handelssystemet til Oslo Børs i november i fjor.

Undersøkelsen viste at det ble lagt inn hele 40 millioner ordre i november, hvor kun hver 20. ble til en gjennomført handel.

Hver tredje ordre på Oslo Børs i november, totalt 11 millioner ordre, ble slettet i løpet av 16 millisekunder.

Innen ett sekund var 56 prosent av ordrene forsvunnet.

Det er to typer handelsstrategier som begge fører til store mengder ordrer i handelssystemet til Oslo Børs. Dette er passive og aggressive aksjeroboter.

Passe aksjeroboter

Dette er automatisk handel, kjent som execution algortimer, som i stor grad har erstattet den tradisjonelle meglerrollen.

Handelen gjennomføres ved at en algoritme eksempelvis har som oppgave å få en gitt snittkurs, en prosentandel av det totale volumet eller andre rigide krav.

Slike handler gjennomføres gjerne over lengre tid, for å ikke skape prisendringer.

Dette brukes av de aller fleste aktørene og må ikke sammenblandes med høyfrekvenshandlere som bruker aggressive, og potensielt destruktive, markedsstrategier.

Aggressive aksjeroboter

Med utstyr i millionklassen kan høyfrekvenshandlere, gjerne gigantisk hedgefond eller banker, få tilgang til markedsinformasjon andre ikke har, ved å eksempelvis legge inn og kansellere ordre lynraskt, samtidig som de har mulighet for å gjennomfører flere og raskere handler enn normale meglere.

For å sikre seg høyest mulig hastighet leier meglerhus plass i samme rom som huser serverne til de forskjellige børsene, noe som gjør at forsinkelsen blir så liten som mulig.

Det antas at avstanden mellom børsens dataserver og noen av meglerhusenes dataservere kan være så liten som 1 meter.

Fenomenet med algoritmisk og høyhastighetshandel har bygget seg opp over tid de siste årene, og er en av de viktigste kildene til inntekter for store amerikanske meglerhus.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. - Hadde vi ikke gjort noe, kunne utviklingen bare fortsatt oppover

  2. Slunken børsstart på 2013

  3. Nå går FBI inn ikampen mot aksjerobotene

  4. Annonsørinnhold

  5. «Pølsefinger» kan ha utløst Statoil-løft

  6. - La oss bygge en aksjerobot