Monobank og Brabank slår seg sammen
Per Braathen slenger inn 100 millioner kroner i den nye banken som får navnet Brabank.
Forbrukslånsbankene Monobank og Brabank fusjonerer, melder selskapene fredag morgen.
Brabanks nåværende aksjonærer vil få 9,25 aksjer i Monobank for hver aksje de eier. Dette tilsvarer 34,3 prosent av de utestående aksjene i etterkant av fusjonen.
Monobanks kapitalbase vil styrkes med 320–350 millioner kroner fra den eksisterende kapitalbasen til Brabank.
Les også: (+) Den norske bankboomen: Så enkelt er det å starte bank
Samtidig melder bankene at Monobank vil hente mellom 100–130 millioner kroner i frisk kapital. Per Braathens selskap Braganza vil bistå med 100 millioner av dette.
– Med denne transaksjonen vil vi få en veldig sterk kapitalbase som vil gi oss muligheten til å gjennomføre ambisjoner om å nå 10 milliarder kroner i lån innen utgangen av 2024 og 20 prosent avkastning på egenkapitalen på lang sikt, sier Bent Gjendem, administrerende direktør i Monobank.
Internasjonal hodejeger: Dette er blindveiene kvinnelige ledere havner i
– Blir veldig nyttig
– Dette betyr veldig mye for oss, og styrker vår posisjon betraktelig. Det er utrolig bra å gå fra en posisjon der man trenger kapital til å ha nok, sier Gjendem til E24.
– I tillegg får vi tilgang til distribusjonsnettet som Brabank har, påpeker han.
Brabank har en avtale med Braathen Aviation i Sverige, som har en lignende posisjon der som Widerøe har i Norge. Monobank har tilsvarende avtale med Widerøe i dag, og Gjendem påpeker viktigheten av slike partnere for å vokse.
– Brabank har også avtale med Thon Hotels. I tillegg er Braganza et system som har mange aktiviteter innenfor reiseliv. De har et godt nettverk, og det blir veldig nyttig for oss fremover, sier Gjendem.
Nytt av dagen er også et midlertidig vedtak om nytt kapitalkrav fra Finanstilsynet for Monobank, meddeler Gjendem. Kravet vil frem til det fattes endelig vedtak i løpet av første halvår være på 18,3 prosent, opp fra tidligere 13,5 prosent.
– Det er veldig stor forskjell. En ting er at man trenger kapital for vekst, men vi trenger det også for å dekke opp kravet. Det hadde vært krevende å skaffe på egen hånd slik markedet er nå, sier Gjendem.
Gjendem blir sjef
Styrene i begge selskaper har godkjent sammenslåingen. Det samme har 59,4 prosent av aksjonærene i Brabank og 47,2 prosent av aksjonærene i Monobank.
Monobank-sjef Bent Hilding Gjendem vil bli ny sjef for banken som får navnet Brabank. Brabank-sjef Geir Stormorken vil bli ny styreleder i banken, og banken får hovedkontor i Bergen.
Gjendem sier det var en navnekonflikt med den franske banken Monabanq, som eies av en av Frankrikes største banker, som gjorde at navnevalget falt enkelt på Brabank.
– Vi kjente ikke til banken da vi registrerte Monobank i EU. Vi har ikke juridiske muligheter til å vinne den kampen, så da var det et naturlig valg å ta, forteller han.
Avtalen er avhengig av godkjenning i begge selskapene. Transaksjonen er forventet å bli gjennomført i andre kvartal.
Forbrukslånsbankene anker Google-strid
Tror bransjen trenger konsolidering
Ifølge Gjendem var det Monobank som først tok kontakt med Braganza. De fant raskt ut at det kunne være til stor fordel for begge parter å slå seg sammen.
– Det har vært en intens prosess.
Gjendem påpeker også at de tror bransjen absolutt trenger konsolidering, og at de er fornøyde med å ha startet prosessen. Han mener det er mange som for tiden spekulerer i dette.
– Nå viser vi med faktisk handling at vi får det til. Det å bli enige om en fusjon er ingen enkel oppgave, sier Gjendem.
Økt lånetap
Monobank la også frem sitt resultat fredag. Banken melder om fortsatt vekst i fjerde kvartal, men økte avsetninger til lånetap bidrar til underskudd for forbrukslånsbanken.
I kvartalet tas det et lånetap på 66 millioner kroner, opp fra 24,5 millioner kroner i tredje kvartal samme år.
Banken skriver at de økte lånetapene i stor grad skyldes mer data og økt innsikt i låneporteføljen, i tillegg til justering av tidligere unøyaktige data.
Det gjør at resultatet før skatt faller til minus 12,9 millioner kroner fra pluss 20,7 millioner kroner i tredje kvartal.
Øverst i regnskapet endte netto renteinntekter på 95,1 millioner kroner, opp fra 86,1 millioner kroner i tredje kvartal.