Dette skjer denne uken: Jobbfasit fra USA og norske boligpriser

Innkjøpssjefene rapporterer om situasjonen for industrien, mens sjeføkonomen i SR-Bank tror oljeprisen vil sige nedover.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen fra Sparebank 1 SR-Bank tror nordmenn vil fortsette å øke gjelden fremover.
Publisert:

– Det er veldig spennende tall fra USA denne uken, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen fra Sparebank 1 SR-Bank.

Det første kommer allerede på mandag. Da kommer ISM-indeksen kalt Purchasing Managers’ Index (PMI).

ISM-indeksen er resultatet av en utspørring av innkjøpssjefer i USA. Hvis disse melder om økt aktivitet vil indeksen være over 50, hvis de melder om mindre aktivitet i bedriftene vil den være under. Akkurat 50 betyr ingen forandring fra måneden før.

– Det har vært veldig godt vekst i en del måneder, og jeg tror den veksten kommer til å holde seg godt i måneden som rapporteres, sier Knudsen.

Så langt i år har snittet for industri-PMI vært 61 i USA.

– Samtidig blir det spennende å se. Mange industriselskap har rapportert om god etterspørsel, men begrensninger på produksjonssiden. De mangler råvarer, komponenter eller folk. Da blir det interessant å se hva nivået kommer på og hvordan markedet tolker det.

Innkjøpssjefenes indeks over tjenestesektoren kommer på onsdag. Der forventer Knudsen fortsatt god vekst.

– Så er det sysselsettingstall. På fredag kommer «non-farm payrolls».

USA teller hvor mange nye jobber som ble skapt, utenfor det sterkt sesongpregede landbruket, hver måned. Historisk har det skapt bevegelser i aksjemarkedet når dette tallet overrasker.

– Jeg vil si det er månedens viktigste tall, sier Knudsen.

Han forteller at analytikerne venter en god jobbvekst opp mot 900.000 nye jobber utenfor landbruket i måneden som var. Snittet så langt i år har vært på 542.000 nye jobber, men med store variasjoner.

Venter fortsatt høyere gjeld

Her i landet kommer det første viktige tallet på onsdag.

– Boligprisene kommer fra Eiendom Norge, og der har det vært godt med omsetning og prisvekst på rundt ti prosent det siste året, men vi tror den avtar fremover. Det har vært et veldig sterkt boligmarked, så det er kanskje en refleksjon av at prisene har steget så mye, sier Knudsen.

Senere i uken kommer tall over hvor mye gjeld nordmenn har.

– Gjeldsveksten, kalt kredittindikator, kommer på fredag. Den har tatt seg fint opp, husholdninger har steget over fem prosent, og vi venter nok at den skal komme litt mer opp, sier Knudsen, som peker på boligmarkedet og de fortsatt lave rentene.

Forrige måned var gjeldsveksten på 5,1 prosent for husholdninger og 4,4 prosent for bedrifter, sammenlignet med nivået for 12 måneder siden.

– Bedriftslån har også steget noe, og kan komme noe mer opp, sier han.

– Oljeprisen siger nedover

Andre nyheter som kan slå ut her hjemme i uken som kommer er oljeprisen.

– Det blir interessant å følge. Vi har hatt en kombinasjon av nokså høy oljepris og gasspris som gjør at det er god inntjening i Norges viktigste næring, sier sjeføkonomen i Rogalands-banken.

Oljeprisen har holdt seg over 75 dollar fatet nordsjøolje, selv etter Opec+ ble enig om å øke oljeproduksjonen fremover.

– Oljeprisen bidro til et godt resultat for Equinor og de amerikanske kjempene, sier Knudsen, som tidligere var sjefanalytiker i Equinor.

Denne uken kommer ConocoPhillips, BP og Marathon med sine kvartalsresultat. De er ikke de største oljeselskapene, men de to førstnevnte er på størrelse med Equinor i markedsverdi.

– Vi venter nok at oljeprisen kommer noe ned etter hvert. I løpet av høsten siger den nok nedover på 60-tallet, sier Knudsen.

Les på E24+

Et lynkurs i tolkning av stemmebruk på jobben

Publisert:
Gå til e24.no