Scatec planlegger investeringer på 100 milliarder

Scatec vil installere 12 gigawatt ekstra kapasitet innen utgangen av 2025, noe som krever investeringer på 100 milliarder kroner.

Scatec-sjef Raymond Carlsen har store planer, og mener han kan bygge ut 15 gigawatt fornybar energi innen 2025, noe som krever opptil 100 milliarder kroner i investeringer.
Publisert:

Det kommer frem i en kapitalmarkedsoppdatering fra selskapet tirsdag.

Etter en halvtimes handel er Scatec-aksjen opp tre prosent til 260 kroner. Aksjen steg mye i fjor og toppet seg i januar i år. Siden har aksjen falt, og er ned om lag 24 prosent så langt i år.

Selskapet sitter nå på en portefølje av kraftverk med 3,3 gigawatt kapasitet, som skal øke til 4,5 gigawatt i år. Selskapet setter seg nå et mål om 15 gigawatt innen utgangen av 2025.

Det å bygge ut om lag 12 gigawatt ekstra vil kreve investeringer på om lag 100 milliarder kroner, skriver Scatec i meldingen.

Av disse investeringene vil 15 til 20 milliarder kunne finansieres av selskapets egenkapital. Partnere vil kunne spytte inn omtrent like mye, tror Scatec.

60 til 70 milliarder av de planlagte investeringene skal etter planen lånefinansieres, basert på langsiktige kraftavtaler, ifølge en presentasjon fra Scatec.

«Solide, langsiktige kontantstrømmer fra kraftverk i drift samt overskudd fra utvikling og bygging av nye anlegg forventes å finansiere store deler av Scatecs egenkapitalinvesteringer», skriver selskapet.

Les også

Scatec Solar skifter navn etter milliardkjøp

Kjøpte SN Power

Scatec kjøpte nylig SN Power fra Norfund for nær 11 milliarder. Dermed ble selskapet en storskala global aktør innen vannkraft, solkraft, vindkraft og batteriløsninger.

De to selskapene hadde til sammen et brutto driftsresultat (ebitda) på 2,5 milliarder i fjor, og samlet kraftproduksjon på 3,05 terawattimer (TWh).

Det meste av driftsresultatet kommer fra Filippinene, Sør-Afrika, Malaysia, Uganda og Egypt, ifølge selskapets presentasjonsmateriale.

Siden Scatec gikk på børs i 2014 har selskapet investert 34 milliarder kroner, inkludert SN Powers investeringer.

Scatec har virksomhet i 35 land, og har økt størrelsen på ordreboken til 11,9 gigawatt, fra 4,2 gigawatt for to år siden.

Selskapet sier at det har som mål å betale et økende utbytte til eierne fremover, som skal utgjøre minst 25 prosent av kontantutdelingen fra kraftverkene.

Scatec vil bygge ut 12 gigawatt ekstra og ende på 15 gigawatt kapasitet innen utgangen av 2025. Planen er å lånefinansiere mye av investeringene på rundt 100 milliarder.
Les meldingen fra Scatec
Les også

Scatec Solar vil hente milliardbeløp for å finansiere SN Power-kjøpet

Publisert: