Har ventet i fem måneder på Teslas «short shorts»

Fem måneder etter å ha lagt inn bestilling, venter fortsatt en del Tesla-kunder på leveringen sin.

De røde kortbuksene går for 69,24 dollar, men ble umiddelbart utsolgt. Nå selges de på Ebay for det dobbelte.

EVA HAMBACH / AFP
 • David Bach
 • Anders Nybakken Kvale
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Det er ikke elektrisk bil de har bestilt, det er røde satengshorts – kalt «short shorts» – et stikk mot investorer som har veddet mot Tesla-aksjen i senere tid.

Ifølge Financial Times ble de røde kortbuksene utsolgt omtrent umiddelbart tidlig i juli. Likevel må flere kunder se julen nærme seg uten å ha fått noe i posten.

For en Tesla-shorts måtte man ut med det finurlige beløpet 69 dollar og 42 cents, en sannsynlig referanse til den oppsiktsvekkende Twitter-meldingen fra Elon Musk om å ta Tesla av børs for 420 dollar aksjen, som ble sendt ut tilbake i 2018.

De røde satengshortsene ble gjort tilgjengelig på selskapets nettsider i sommer, sammen med en rekke andre Tesla-merkede klesplagg.

«Løp som vinden eller underhold som Liberace med våre røde sateng- og gullkantede shorts,» heter det i beskrivelsen av shortsen på nettsidene.

«Nyt eksepsjonell komfort fra børsslutt,» heter det videre.

Les også

Gjør narr av Tesla-shortere med røde satengshorts

Tapt 35 milliarder dollar

Men selv om ikke alle shortsene har kommet frem, er det ingenting mot short-veddemålene som aldri betalte seg.

Ifølge CNN har Tesla-shorterne, altså investorene som har veddet på kursfall for Tesla-aksjen, tapt mer enn hele den amerikanske flyindustrien i år.

Tapet tilsvarer 35 milliarder dollar så langt i år, ifølge beregninger utført av S3 Partners. Summen tilsvarer 307 milliarder norske kroner i dag.

Til sammenligning rapporterte flyindustrien i USA å ha tapt rundt 24,2 milliarder dollar de første ni månedene av året, eller rundt 213 milliarder kroner.

Tesla-shorterne tapte 8,5 milliarder dollar bare i november, ifølge de samme beregningene, da Tesla-aksjen steg med 46 prosent.

Nekter å gi opp

Børsveddemålene mot Tesla har i en stund vært skyhøye, i stor grad på grunn av at elbilaksjen har skutt i været tross selskapets lave inntjening.

Nå ligger Wall Street-aksjen på rekordnivåer etter et massivt kurshopp i år, som har resultert i at mange av shorterne, som vedder på kursfall, har måttet kaste kortene på grunn av store papirtap, en såkalt shortskvis (se faktaboks).

En investor som riktignok nekter å gi opp er den amerikanske hedgefondforvalteren Jim Chanos. Han har vært short Tesla i fem år og forteller i et Bloomberg-intervju at han ikke er ferdig med posisjonen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det har vært en vond reise det siste året:

– Det har vært smertefullt, helt klart, sier han i intervjuet, der det også fremgår at Tesla-shorten er blitt noe redusert.

Les også

Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

Selges til det dobbelte på Ebay

Noen som vet å tjene på Teslas opptur er imidlertid kunder som allerede har mottatt de røde satengshortsene.

Et kjapt søk på Ebay viser at flere kortbukser i rød sateng, med Telsa-logoen foran og bokstaveringen «S3XY» (en referanse til de fire bil-modellene) bak, ligger ute for godt over 1.000 norske kroner, noen går også over 2.000 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Ebay
 3. Tesla
 4. Elon Musk

Flere artikler

 1. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.

 2. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 3. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 4. Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

 5. Milliardgevinst for shortere i Norwegian og SAS i år