Nytt fra børsselskapene

Arcus slår seg sammen med finsk spritkjempe

Den norske spritprodusenten verdsettes til 2,88 milliarder kroner i fusjonsavtalen. Stein Erik Hagen blir største eier i det nye selskapet.

Stian Lysberg Solum
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Styret i den norske spritprodusenten Arcus har inngått en avtale med finske Altia om fusjon. Det kommer frem i en melding tirsdag morgen.

Aksjonærene i Arcus vil i avtalen bli tildelt 0,4618 nye aksjer i Altia, noe som summerer seg opp til rundt 31,4 millioner aksjer.

Ved utgangen av handelsdagen mandag hadde Altia en aksjekurs på 8,30 euro på Helsinki-børsen. Det gir en samlet verdsettelse av Arcus på 260 millioner euro, tilsvarende 2,88 milliarder kroner, ifølge E24s beregninger.

Arcus-aksjonærene vil sitte igjen med 46,5 prosent av aksjene i det sammenslåtte selskapet, som vil få navnet Anora Group. Aksjonærene i Altia blir sittende igjen med de resterende aksjene.

Les også

Polet venter rekordår - rykker fra eget budsjett

– Skaper betydelig verdi for aksjonærene

Selskapene mener at fusjonen vil tillate det nye selskapet å jakte «vekst og mer kraftfulle produktlanseringer både i og utenfor Norden», og at den samlede merkevareporteføljen har «betydelig eksportpotensial».

– Denne sammenslåingen vil skape betydelig verdi for aksjonærene i begge selskaper, og det sammenslåtte selskapet vil finansielt bli enda sterkere posisjonert for å forfølge vekst utover den nordiske kjernevirksomheten, sier Arcus-styreleder Michael Holm Johansen, som vil få samme rolle i det nye selskapet.

Det legges opp til at det samlede selskapet vil se kostnadssynergier på 8–10 millioner euro årlig. Disse besparelsene ventes blant annet knyttet til logistikk og produksjon.

Les også

Arcus økte vinsalget i Norge med 53 prosent

Hagen blir størst

Stein Erik Hagen-eide Canica er største aksjonær i Arcus med 44,24 prosent av aksjekapitalen. Canica sitter fra tidligere også med en mindre aksjepost i Altia.

John Fredriksen-eide Geveran Trading er på sin side den andre største aksjonæren i det norske selskapet med en eierandel på nær ti prosent.

De største aksjonærene i både Altia og Arcus har allerede gitt sin forhåndsgodkjennelse til avtalen.

Hagens selskap vil være største aksjonær i det sammenslåtte selskapet, med 22,4 prosent av aksjene. Det statlige finske investeringsselskapet Vake blir andre største aksjonær med 19,4 prosent av aksjene, mens Fredriksen vil sitte igjen med 4,6 prosent av aksjene, noe som gjør han til den tredje største aksjonæren.

Altia-sjef Pekka Tennilä blir ny konsernsjef i selskapet, mens Arcus’ finansdirektør Sigmund Toth tar samme rolle i det nye selskapet.

Anora Group vil ha sin primære handelsplass på Helsinki-børsen, men vil i tillegg være sekundærnotert på Oslo Børs etter sammenslåingen. Selskapet vil ha sitt hovedkontor i den finske hovedstaden.

Det er ventet at sammenslåingen vil bli gjennomført i løpet av første halvår 2021.

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Stein Erik Hagen
 3. Arcus
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Spørsmålet nå er om Hagen synes spritflasken er halvtom eller halvfull

 2. Resultatbedring for Arcus - tjener på stengte grenser

 3. Arcus økte vinsalget i Norge med 53 prosent

 4. Annonsørinnhold

 5. Christen Sveaas kjøper alle Stein Erik Hagens aksjer i Komplett Bank

 6. Norwegian Property hentet 557 mill. for å kjøpe Telenors hovedkontor