Smell for Entra-beiler: – Nå får vi vel snakke med Folketrygdfondet

Castellum-sjef Henrik Saxborn nekter å gi opp Entra til tross for avvisningen fra Folketrygdfondet. Han forventer at Entra-styret snart anbefaler Castellums bud.

FORTSETTER SOM PLANLAGT: Castellum-sjef Henrik Saxborn vil kjøpe Entra.
Publisert:

Kampen om Entra tilspisser seg. Mandag morgen melder selskapets største aksjonær, Folketrygdfondet, at det ikke vil gi sin støtte til budene fra hverken SBB eller Castellum.

Entras styre har allerede gjort det klart at de ikke vil anbefale budet på bordet fra SBB, men har fortsatt ikke uttalt seg om Castellums bud.

– Jeg kan ikke spekulere i Folketrygdfondets svar, og at de velger å gjøre dette nå. Vi har samme fokus som før, nemlig at vi ser at de to ulike selskapene kan skape verdi fremover, og det er vel det Folketrygdfondet ser også, sier Henrik Saxborn, adm. direktør i Castellum, til E24.

Folketrygdfondet eier nær 12 prosent av Entra, og setter dermed en effektiv stopper for begge budene i sin nåværende form, siden de har stilt krav om aksept fra over 90 prosent av aksjonærene.

Saxborn hevder imidlertid at dette ikke betyr noe for budprosessen videre.

– Men de eier jo 12 prosent, og har sagt nei. Da får dere jo ikke over 90 prosent?

– Absolutt, men jeg tenker at dette ikke er slutt helt ennå. Vi fortsetter vår prosess, og nå får vi vel snakke med Folketrygdfondet, helt enkelt. Vi har det budet vi har, som innebærer en solid premie til dagens kurs og ser betydelige synergieffekter som vil tilfalle Entras aksjonærer. Dette forandrer ingenting, sier Saxborn.

Både SBB og Castellum har i sine respektive bud forbeholdt seg retten til å fjerne kravet om 90 prosent akseptgrad.

– Tolker du utspillet fra Folketrygdfondet som en invitasjon til å by høyere?

– Jeg tolker ingenting, dette får du spørre Folketrygdfondet om. Vår prosess fortsetter, sier Saxborn.

NEI TAKK: Folketrygdfondet og aksjesjef Nils Bastiansen vil ikke selge sine Entra-aksjer til hverken Castellum eller SBB.
Les også

Folketrygdfondet avviser svenske bud i Entra: – Støtter ingen av dem

Ser større synergier

Det er ikke hver dag man ser to svensker strømme over Svinesund for å krangle om en billig norsk vare, men i annerledes-året 2020 er det nettopp denne scenen som utspiller seg på Oslo Børs.

De Stockholm-noterte eiendomsselskapene SBB og Castellum har begge lagt inn offisielle bud på norske Entra, på henholdsvis 30 og 31 milliarder kroner.

Til tross for et lavere bud, mener SBB-sjef Ilija Batljan hans bud er bedre. SBB tilbyr nemlig en høyere andel kontanter enn Castelllum, som vil betale mer i egne aksjer.

SBBs pakke kan dermed være en fordel for de Entra-eierne som ønsker minst mulig kursrisiko frem mot oppgjør, og uansett ikke er interessert i å bli stor eier i et svensk eiendomsselskap.

Les også

Staten selger alle aksjene i Entra til budgiveren Castellum

Tidligere mandag morgen kom mottrekket fra Castellum.

Kredittratingbyrået Moody’s har nemlig anslått at en sammenslåing av selskapet med Entra vil gi en bedre kredittrating enn Castellum har i dag, blant annet grunnet en mer geografisk diversifisert inntektsbase.

Med en bedre kredittrating kan selskapet få lavere rente i gjeldsmarkedet, og dermed anslår Castellum nå 150 millioner svenske kroner i finansielle synergieffekter, på toppen av et tilsvarende beløp i operasjonelle synergier som allerede var forventet.

Dermed estimeres de totale synergieffektene til 14 norske kroner per Entra-aksje, som kommer på toppen av budet på 171 kroner per aksje, altså totalt 185 kroner per aksje.

SBBs bud lyder på 165 kroner per aksje. Differansen på 20 kroner per Entra-aksje utgjør over 3,6 milliarder kroner.

– Dere sier i praksis at Castellum-aksjen kan falle betydelig før SBB har et bedre bud enn dere?

– Vi planlegger ikke for et fall i aksjekursen vår, men matematikken er enkel. Vårt bud har en verdi på 185 kroner per aksje inkludert synergier, og du kan også velge mellom kontanter og aksjer innenfor visse rammer. SBB har bare tilbudt 165 kroner. Uansett hvordan man regner, så er hans bud lavere, sier Saxborn.

Forventer å bli anbefalt

I dagens melding fra Folketrygdfondet sier aksjesjef Nils Bastiansen blant annet at «Entra har et betydelig potensial for verdiskaping og attraktive prosjekter og eiendommer i Norge som ikke er fullt ut reflektert i budene».

Saxborn mener imidlertid fortsatt at Castellums bud er «fantastisk».

– Forventer du at Entra-styret anbefaler budet deres?

– Saken er klar. Vi har gjennomført en lang og grundig prosess som har resultert i det høyeste budet. Jeg forventer derfor at Entra raskt vil anbefale vårt bud, siden det ikke er noen hindre i veien for å gi oss støtte, sier Saxborn.

Ifølge Saxborn gjennomførte Castellum en due diligence av Entra for tre uker siden. SBB starter en slik prosess nå, ifølge en børsmelding mandag.

– Vi har vært gjennom en lang og grundig prosess, der det helt på slutten har kommet en aktør til på banen som vil leke. SBB har lagt frem sitt bud, som er lavere enn vårt, men det er ikke noe som påvirker vår prosess. Vi har fått støtte for vårt bud fra den norske stat gjennom Nærings- og Fiskeridepartementet, samt andre aksjonærer både i Entra og Castellum, så nå venter vi bare på beskjed fra styret, sier Saxborn.

– Hvorfor er dere en bedre partner for Entra enn SBB?

– Dette er helt enkelt to ulike storyer. Vi tror den felles kunnskapen bygget opp av Entra og Castellum kan gjøre oss til et av Europas sterkeste eiendomsselskaper, som både driver ny utvikling og skaper verdier. Det er ikke det SBB planlegger, for de har ikke den kapasiteten og de finansielle musklene som Castellum eller Entra har. For Entras del er det mye mer attraktivt å gifte seg med Castellum enn med SBB, sier Saxborn.

SBB-sjef Ilija Batljan mener på sin side at selskapets nåværende bud er attraktivt for alle aksjonærer og for Entra, og er opptatt av at alle skal behandles likt.

– Castellums vurderinger av SBBs kapasiteter har vi ingen annen kommentar til annet enn å oppfordre interesserte til å studere SBBs enestående utvikling, verdiskapende oppkjøp og evne til å skape aksjonærverdier. Vår aksjekurs er tredoblet på to år, sier Batljan til E24.

Les også

Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

Publisert: