Kvartalsrapporter

Aker Offshore Wind tapte 14,7 millioner i tredje kvartal

Aker Offshore Wind melder om fremgang i utviklingsprosjektene, og forbereder seg nå på lisensrunder neste år.

Hanna Kristin Hjardar / E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Havvindselskapet legger tirsdag frem resultatene for tredje kvartal. Aker Offshore Wind har flere havvindprosjekter som er i en utviklingsfase, og selskapets potensielle inntjening ligger derfor et stykke frem i tid.

Tallslippet viser inntekter på 0,2 millioner kroner, et driftsresultat på minus 16,1 millioner og et resultat etter skatt på negative 14,7 millioner kroner.

Samtidig har selskapet drøyt 492 millioner kroner i kassen.

Selskapet melder om fremgang i porteføljen av utviklingsprosjekter i løpet av kvartalet. I en børsmelding opplyser selskapet at det får 10 millioner kroner i Enova-støtte til et utviklingsprosjekt innen havvind.

Les også

Akers karbonselskap vil ha fangstkontrakter for 10 mill. tonn CO₂ i 2025

Forbereder seg på budrunde

Aker Offshore Wind skriver at selskapet forbereder seg på forskjellige anbudsprosesser. I Norge og Skottland er disse er ventet i første halvdel av 2021, og i California i løpet av 2021.

Selskapet planlegger prosjektet Vestavindar på 500 megawatt i Utsira Nord utenfor Haugesund og Sønnavindar på opptil 1.200 megawatt på den sørlige grensen i Nordsjøen. Dette er områder som nylig ble åpnet for vindbransjen.

I tillegg er selskapet med på et vindprosjekt i Sør-Korea, som i første fase skal inkludere utvikling av en flytende havvindpark på 500 megawatt. Aker Offshore Wind er også med på et havvindprosjekt utenfor kysten av California og et i Skottland.

Nylig meldte Aker Offshore Wind og oljeselskapet Aker BP om et samarbeid om utvikling av havvindparker som skal kunne forsyne olje- og gassfelt på norsk sokkel.

Aker Offshore Wind skal ha ansvaret for å utvikle og drive havvindparkene, mens Aker BP skal bidra med industriell og teknologisk kompetanse og bli en mulig kunde for strømmen som produseres.

Satser på dypt vann

Selskapet er en del av Aker-konsernets fornybarsatsing og ble børsnotert i august, sammen med Aker Carbon Capture.

Aker Offshore Wind har pekt seg ut havvind-prosjekter på dypt vann som det store satsingsområdet.

Havvind-prosjekter kan deles opp i to kategorier: Installasjoner som står på faste fundamenter på havbunnen, typisk på grunt vann, og flytende installasjoner på dypere vann, som er ankret fast til havbunnen.

Markedet for flytende havvind er i en tidlig fase. Kostnadene er i dag mye høyere enn for bunnfast havvind, og selskapet jobber med å gjøre også havvind på dypt vann langt billigere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Havvind
 3. Aker Offshore Wind
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

 2. Akers vindsatsing har fått 4.500 nye aksjonærer på to måneder

 3. Equinor selger i USA for nær 10 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dag

 6. Betalt innhold

  Tunge aktørar posisjonerer seg for norsk havvind-utbygging