Få kvinner har kjøpt kryptovaluta sammenlignet med menn, viser undersøkelse. Kryptoinvestor Aya Kraan synes det er synd at ikke flere kvinner er involvert.
– Jeg tror mange der ute sitter med et inntrykk av at det er en veldig spesifikk type person som investerer i bitcoin og annen krypto. Men jeg er jo bare en helt vanlig jente, sier Aya Kraan (24).
E24 møter Kraan på kafeen Skatten på Tøyen Torg. Allerede i 2017 investerte hun sine første tusenlapper i bitcoin. Omtrent samtidig begynte hun å jobbe i et blockchain-firma. Kollegene bestod av 19 menn og kun én annen kvinne.
Og selv om Kraan beskriver seg selv som en «vanlig jente» viser statistikkene at hun tilhører en ganske uvanlig gruppe. Kun tre prosent av norske kvinner oppgir at de eier kryptovaluta, ifølge en analyse av Arcane Research og EY.
Bitcoin bikket under 30.000 dollar: Løfter seg igjen
Undersøkelsen ble gjennomfort av Norstat og baserer seg på et ganske lite utvalg respondenter. Man kan med andre ord ikke utelukke en feilmargin. Likevel er det den beste indikasjonen vi har på hvor mange som eier kryptovaluta i Norge.
Kvinner mindre villige til å ta risiko
Andelen har stått mer eller mindre stille siden den første undersøkelsen ble gjennomført i 2018. Til sammenligning har andelen menn investert i kryptovaluta økt fra 6 til 11 prosent siden 2019.
Kraan synes det er synd at ikke flere kvinner er involvert.
– Jeg tenker det handler om at mange ikke er vant til å ta risiko. Det ser man jo også på andelen kvinner som søker lederstillinger. Det er nesten ingen som tør å gjøre det med mindre man er ordentlig kvalifisert. Og da ender det jo med at menn får de stillingene.
Kraftige svingninger
Flere finanseksperter var raskt ute med å kalle bitcoin en boble da kryptovalutaen så sin forrige boom i 2017. Året etter kom nedturen. Da sank prisen for en bitcoin fra rundt 19.000 dollar til under 4.000.
Men de som har beholdt bitcoin siden før duppen i 2018, har samlet sett hatt en enorm verdiøkning. Tidligere i år nådde bitcoin en topp på nærmere 60.000 dollar. Men denne uken kom en ny festbrems: Etter grep fra Kina har bitcoin igjen sunket i verdi til rundt 30.000 dollar.
– Det er vanskelig å si om det er en boble eller ikke, sier ekspert på hedgefond og porteføljeforvaltning, Nataliya Gerasimova. Hun er førsteamanuensis ved Norges handelshøyskole (NHH).
Enorm respons på sjeføkonomens krypto-tweet: – Det er helt sykt
– Samtidig er det helt åpenbart at verdien er ekstremt flyktig. Det ser man hver gang en av de store gutta fyrer løs en tweet som sekundet etter påvirker markedsverdien den ene eller andre veien, påpeker hun.
I norske medier har både Tesla-sjef Elon Musk og Kjell Inge Røkke fått mye oppmerksomhet for sine kryptoinvesteringer det siste året. Musk har figurert i flere oppslag om at hans utspill på Twitter har sendt prisen både opp og ned.
Gerasimova gir bitcoin-investor Kraan rett i at mange kvinner nok er forsiktige når det kommer til å ta finansiell risiko. Men positiv innstilling til risiko kommer først med økt kunnskap, påpeker hun.
Bitcoin stiger igjen etter ny helomvending fra Elon Musk
Må eksponeres for å oppnå risikovilje
Oppfatningen av at kvinner ikke er villige til å ta risiko bygger på en misforståelse, mener Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde, som sammen leder likestillingsinitiativet Equality Check.
– Det stemmer at flere menn sparer i aksjer og fond enn kvinner, men flere studier peker derimot på at kvinner gjør det bedre når de først investerer. Kvinner er altså mer risikokalkulerende, sier Ringnes.
For å oppnå større risikovilje må man også eksponeres for situasjonen man går inn i, påpeker partner Sunde.
De to mener at viljen til risiko vil endre seg utfra hvilken situasjon man står i - fremfor en konstant variabel.
– Dersom man hadde satt de samme erfarne finansmennene med høy risikovilje inn i eksempelvis et akuttmottak hadde risikoviljen og evnen deres gått betraktelig ned - fordi de ikke har erfaring eller kunnskap om området, sier Sunde.
– Vi finnes
For kryptoanalytikeren Sofia Blikstad startet interessen for kryptovaluta allerede i 2014. Da satt hun hjemme og overvåket paraplydemonstrasjonene i Hongkong på nett.
Demonstrasjonen fikk navnet sitt ettersom tusenvis av protesterende demokratiforkjempere tok i bruk paraplyer for å beskytte seg mot regnende tåregass fra politiet. For å støtte demonstrantene kunne man donere bitcoin.
– Det ble inngangen til turen ned i kaninhullet, sier hun.
Blikstad er ansatt i Arcane Research og var en av de to analytikerne bak rapporten om norsk kryptoeierskap som kom ut tidligere i år.
– Jeg har inntrykk av at kvinner er mer opptatt av bruksområdene til kryptovaluta og blokkjedeteknologi og hva det kan være med på å endre. Og det er kanskje derfor de er mindre synlige, fortsetter hun.
– Vi finnes jo, men det kommer an på hvor man leter, sier Blikstad.
Hun tror bransjen lider av et markedsføringsproblem. For mens andelen kvinner i krypto har stått stille siden den første norske målingen i 2018, var det rekordmange kvinnelige aksjeeiere i fjor.
– Kryptorelatert markedsføring er ikke designet for å tiltrekke seg kvinner. I tradisjonell finans har man i større grad jobbet målrettet inn mot kvinner, og det har gitt god effekt.
– Hadde man hatt en kjønnsnøytral fortelling ville man tiltrukket seg en bredere kundebase. Helt enkelt sagt vil vi aldri oppnå mainstream adopsjon uten deltakelse av en demografi som utgjør 50 prosent av den menneskelige befolkningen, sier Blikstad.
Berg-og-dal-bane
Tilbake på Skatten sitter Aya Kraan. For henne har det etter hvert blitt viktig å følelsesmessig distansere seg fra egne investeringer i bitcoin.
– Det er jo en berg-og-dal-bane. Hvis jeg skulle fulgt med på kursen hele tiden og alltid tenkt på hvor mye penger jeg har, så hadde jeg blitt helt gæren. Det kan jeg ikke, sier hun.
Hun føler seg likevel tryggere med å beholde bitcoin enn om hun skulle gått inn i vanlig aksjer. En del av årsaken er hun kan lene seg på at bitcoin er desentralisert. Verdien vil kanskje alltid svinge, men den vil også alltid tilhøre henne.
– Det er enklere å forholde seg til én ting, bitcoin, som jeg har lært ganske mye om og som jeg føler jeg kan stå inne for, sier Kraan.
E24 og Equality Check samarbeider om Mangfoldsbarometeret, en nettside som skal ta temperaturen på hvor inkluderende norske arbeidsplasser er.